Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Περιοδεία επιτρόπου Χαν σε Σερβία και Μαυροβούνιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Διήμερη επίσκεψη σε Σερβία και Μαυροβούνιο πραγματοποιεί ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, με στόχο να προωθήσει άμεσα το σχεδιασμό της ΕΕ για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης πρόσβασης των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις.

Αλλωστε, σε αυτήν την κατεύθυνση ανακοινώθηκε την Τρίτη η λεγόμενη νέα Στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, που προβάλλει διάφορα εύηχα προσχήματα, όπως «κράτος δικαίου», «μεταρρυθμίσεις», «καταπολέμηση της διαφθοράς», «καλή γειτονία», ως όρους για την ενταξιακή διαδικασία που προσδιορίζεται έως το 2025, αλλά στο ενδιάμεσο διάστημα προβλέπει ένταξη σε διάφορα προγράμματα που «τρέχουν», όπως διασύνδεση δικτύων Ενέργειας, Μεταφορών και άλλων υποδομών. Το σταθερό ζητούμενο είναι η ενίσχυση της παρουσίας των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ στην εν γένει παρθένα αγορά της περιοχής, που αποτελεί πεδίο διαφόρων ευρύτερων σχεδιασμών.

Ο επίτροπος Χαν είχε προγραμματίσει έως χτες το βράδυ στο Βελιγράδι διαδοχικές συναντήσεις με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και την πρωθυπουργό, Αννα Μπράναβιτς, θέτοντας επί τάπητος την απαίτηση των Βρυξελλών για την «πλήρη ομαλοποίηση» των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, σε μια ακόμα προσπάθεια να εμπεδωθούν τα δεδομένα που έφερε η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ - ΝΑΤΟ που διάλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Η αστική τάξη της Σερβίας φαίνεται έτοιμη να δεχτεί κάποιους συμβιβασμούς, ωστόσο είναι φανερό ότι θα παζαρέψει. Χαρακτηριστικά, στην κοινή συνέντευξη με τον επίτροπο, ο Α. Βούτσιτς παραπονέθηκε για το λεγόμενο κεφάλαιο 35, σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά είπε: «Σημαντικά εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν έως την ένταξη, όπως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχιας, τα σύνορα τόσο με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Κροατία, που είναι σαν να έχουμε να ανέβουμε στα Ιμαλάια, αλλά δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε». Ετσι, κάλεσε σε έναν ...συμφέροντα για όλους συμβιβασμό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος για τις τελικές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο των συναντήσεών του με Σέρβους αξιωματούχους, είχε προγραμματιστεί η υπογραφή συμφωνίας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την υποστήριξη του «ολοκληρωμένου ελέγχου» των συνόρων και η χορήγηση «δωρεάς» για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Σήμερα, ο επίτροπος Χαν αναμένεται στο Μαυροβούνιο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org