Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2018»
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με «λίπασμα» την αντιλαϊκή πολιτική

«Να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία για να καταστήσουμε τις οικονομίες μας ανθεκτικότερες και να εμβαθύνουμε την ΟΝΕ» κάλεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας την έκθεση
«Να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία για να καταστήσουμε τις οικονομίες μας ανθεκτικότερες και να εμβαθύνουμε την ΟΝΕ» κάλεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας την έκθεση
«Η σταθερή προσήλωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένει ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ανάπτυξης», αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της βιώσιμης ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας την «ενδιάμεση» έκθεση με τις «Χειμερινές οικονομικές προβλέψεις 2018», υπογράμμισε ότι «θα διερευνήσουμε τι θα ακολουθήσει μετά, ποια θα είναι η εποπτεία που θα έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα», προσθέτοντας πως η Ελλάδα «μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε σταδιακά να γίνει και πάλι μία "κανονική χώρα" με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις δείχνουν εξαιρετικά ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με το μέγεθος της κατρακύλας στα προηγούμενα χρόνια, ενώ βέβαια και η ενίσχυση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων, που με τη σειρά τους αποτελούν ζήτημα στρατηγικής σημασίας για το εγχώριο κεφάλαιο, είναι αναπόσπαστα συνδεμένη με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΕΠ για το 2017 εκτιμάται να κλείσει με ανάκαμψη μόλις 1,6%. Για το 2018 όσο και για το 2019 προβλέπονται ρυθμοί ανάκαμψης 2,5% (αμετάβλητοι σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες «Φθινοπωρινές Προβλέψεις»).

Να σημειωθεί ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην 5ετία 1999-2003 έφταναν κατά μέσο όρο στο 4,2% ανά έτος, έναντι ρυθμών ανόδου 2,8% κατά μέσο όρο στην 5ετία 2004-2008. Αντίθετα, οι ρυθμοί της κατρακύλας στην πενταετία 2009-2013 έφτασαν κατά μέσο όρο σε 5,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η έκθεση επισημαίνει ότι η υποχώρησή τους το 2017 «πιθανόν να συνδέεται με τις δυσμενείς επιπτώσεις από την "καθυστερημένη ολοκλήρωση" της δεύτερης αξιολόγησης», δείχνοντας και από αυτήν την πλευρά ότι η προσέλκυση των επενδύσεων συνδέεται με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2018 το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα θα βελτιωθεί περαιτέρω, οδηγώντας σε μια μέτρια ανάπτυξη των επενδύσεων, ενώ οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αναμένεται να ομαλοποιηθούν σταδιακά.

Για το 2019, με όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων (καρατόμηση συντάξεων κ.ά.), προβλέπεται «πιο δυναμική αύξηση των επενδύσεων που θα συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανάκαμψη, «ευκαιρία» αναδιαρθρώσεων και «αβεβαιότητες»

Την ίδια ώρα, η σημερινή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ χαρακτηρίζεται ως «παράθυρο ευκαιρίας» στην πορεία των αναδιαρθρώσεων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, παρουσιάζοντας την έκθεση, τόνισε πως είναι απαραίτητο «να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία για να καταστήσουμε τις οικονομίες μας ανθεκτικότερες και να εμβαθύνουμε την Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Είναι επίσης σημαντικό οι πολιτικές μας να συνεκτιμούν τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, επισήμανε πως η οικονομική ανάπτυξη «μπορεί να είναι και πιο βιώσιμη, με την προϋπόθεση να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές», λέγοντας ότι «το παράθυρο ευκαιρίας για τις μεταρρυθμίσεις δεν θα παραμείνει για πάντα ανοιχτό: Τώρα είναι η στιγμή να λάβουμε τις αναγκαίες φιλόδοξες αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Κομισιόν, σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται ρυθμός ανάκαμψης:

Για το 2018 στο 2,3% (από 2,1% στην προηγούμενη έκθεση) και για το 2019 στο 2% (από 1,9%).

Συνολικά στην ΕΕ των «27 κρατών» αναμένονται ρυθμοί στο 2,3% (από 2%) για το 2018 και στο 2% (από 1,9%) για το 2019.

Μεταξύ άλλων:

-- Γερμανία: 2018: 2,3%. 2019: 2,1%.

-- Γαλλία: 2018: 2%. 2019: 1,8%.

-- Ιταλία: 2018: 1,5%. 2019: 1,3%.

-- Βρετανία: 2018: 1,4%. 2019: 1,1%, με την επισήμανση ότι η πρόβλεψη «βασίζεται σε καθαρά τεχνική παραδοχή για διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ των 27 και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τέλος, αναφορικά με τους «κινδύνους» που εμφανίζονται στη μεσοπρόθεσμη περίοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνει στις «υψηλές τιμές των περιουσιακών στοιχείων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές», στους κινδύνους «δυσμενέστερων εξελίξεων λόγω της αβέβαιης έκβασης των διαπραγματεύσεων για το Brexit», όπως και εκείνους που συνδέονται με γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και με «πιο εσωστρεφείς και προστατευτικές πολιτικές».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org