Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
Οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Eurokinissi

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκλωβίσει το λαό στη λογική του μικρότερου κακού με τον μπαμπούλα της ΝΔ και την ίδια ώρα επιτίθεται στο ΚΚΕ για να δείξει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρόσθεσε πως «δίνετε εξετάσεις στο σύστημα ότι σε σχέση με τη ΝΔ μπορείτε να περνάτε τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική και με λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις λέγοντας: "Χτυπάμε το ΚΚΕ που αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια σε αυτή την πολιτική"».

Σχολιάζοντας το κυβερνητικό επιχείρημα πως το πολυνομοσχέδιο έχει περισσότερα θετικά από τα αρνητικά, ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν καλά και κακά», αλλά είναι ένα σύνολο που κλιμακώνει την επίθεση στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα και δίνει ακόμα περισσότερα προνόμια στο κεφάλαιο. Σημείωσε πως η κυβέρνηση μοιράζει τη φτώχεια αφήνοντας στο απυρόβλητο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ταυτόχρονα προσπαθεί να συγκαλύψει τη βασική αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, με τον ψευδεπίγραφο διαχωρισμό ανάμεσα σε φτωχούς και «μεσαία τάξη».

Σε ό,τι αφορά το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο εντείνει το ξήλωμα αυτού του δικαιώματος αλλά υιοθετεί κατά γράμμα την επιχειρηματολογία του ΣΕΒ για να στηρίξει το έγκλημά της. Κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να αφήσει τις λαθροχειρίες, σημειώνοντας ότι η ρύθμιση χτυπάει την καρδιά του συνδικαλιστικού κινήματος, σημειώνοντας ότι για να έχει απαρτία η Γενική Συνέλευση στα πρωτοβάθμια σωματεία χρειάζεται το 50%+1 των οικονομικά εντάξει μελών, που σημαίνει ότι «όταν δεν υπάρχει απαρτία δεν υπάρχει και απεργία».

Οσο για τα περί «δημοκρατίας» ζήτησε από την κυβέρνηση και την υπουργό Εργασίας να πουν στην Ολομέλεια αν θα καταργήσουν τις «ενώσεις προσώπων», οι οποίες με το 15% των εργαζομένων σε ένα εργοστάσιο, μπορούν να παίρνουν αποφάσεις για κατάργηση δικαιωμάτων.

Απάντηση έδωσε και στα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βρούτσης, ο οποίος έκανε λόγο για «παρασιτική ομάδα» που κήρυσσε τις απεργίες τα προηγούμενα χρόνια: «Τα παράσιτα και τους εργατοπατέρες να τους αναζητήσει στο χώρο του», σημείωσε.

Θέλουν κίνημα ενσωματωμένο στις επιταγές του συστήματος

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκίνησε την τοποθέτησή της σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ, τονίζοντας ότι «όποια σύγκρουση και αν υπάρχει, είναι αυτή η σύγκρουση που στηρίζει απόλυτα αυτό το σάπιο σύστημα όπου ζούμε, το αντιλαϊκό, το αντεργατικό. Αυτήν τη σύγκρουση τη χρειάζεται απολύτως το σύστημα. Τη χρειάστηκε και στο παρελθόν. Είχαμε τη σύγκρουση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κ.λπ. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό», προσθέτοντας ότι ουσιαστικά επιδίωξή τους με τη «φαινομενική αντιπαράθεση» είναι «οι εργατοϋπάλληλοι, η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι να κάνουν δικούς τους - εθνικούς μάλιστα - τους στόχους των καπιταλιστών, είτε έχουν καζίνο, τράπεζες, βιομηχανίες, είτε είναι εφοπλιστές κ.λπ.».

Κατήγγειλε τη ΝΔ, που παίζει διπλό ρόλο, από τη μία κρύβει την πραγματική αιτία του ανταγωνισμού της με τον ΣΥΡΙΖΑ - στο ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διαχείριση του συστήματος - και από την άλλη κάνει συνειδητό αντικομμουνισμό, εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως μία κυβέρνηση με «κομμουνιστικές ιδεοληψίες». «Αριστερό προφίλ είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, αριστερό DNA ούτε όταν ήταν στο 4% δεν είχε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι σε αυτήν τη διαμάχη παίρνουν μέρος και τα μικρότερα κόμματα, «για να δουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν», καθώς πλέον «το σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα εγγενή προβλήματά του με μονοκομματικές κυβερνήσεις». Επομένως, το «κατά» στο νομοσχέδιο που έχουν δηλώσει τα αστικά κόμματα «κρύβει - σημείωσε - έναν ομφάλιο λώρο» ανάμεσα σε αυτά και την κυβέρνηση.

Οσον αφορά το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι περνάει την αντιαπεργιακή διάταξη για να ανεβάσει τη δημοκρατική συμμετοχή στο συνδικαλιστικό κίνημα, σημείωσε ότι αυτό που κάνει είναι να «χοντραίνει το μαστίγιο της εργοδοσίας ενάντια στην ανάπτυξη των εργατικών συνδικαλιστικών αγώνων», ενώ τόνισε την καθοριστική συμβολή της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «στα κρισιακά και εκφυλιστικά φαινόμενα που εκδηλώνονταν στο συνδικαλιστικό κίνημα από τη δεκαετία του '90», φέροντας παραδείγματα από τις προσπάθειές της στην εξαγορά και χειραγώγηση συνειδήσεων, για τη στάση της στους εκπαιδευτικούς, σε αγροτικές κινητοποιήσεις κ.α.

«Εμείς καλούμε τους εργατοϋπαλλήλους - τόνισε - να επιλέξουν συνειδητά την απεργία, ακόμα κι αν έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της απόλυσης, ακριβώς για να ξεπεράσουν αυτόν το φόβο», να δουν την απεργία «σαν μια μορφή πάλης σε ασυμφιλίωτη αντίθεση όχι μόνο με τον ατομικό εργοδότη, αλλά συνολικά με την καπιταλιστική εργοδοσία, το κράτος κ.λπ.», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, προσθέτοντας πως το ΚΚΕ λαμβάνει υπόψη το φόβο του εργάτη και δεν τον κοιτάζει αφ' υψηλού.

Υπογράμμισε πως «εάν υπάρχει ένα κόμμα που θέλει να ανέβει η πολιτική, ταξική συνείδηση της εργατικής τάξης και της οργάνωσής της, αυτό είναι το ΚΚΕ, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρχει εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ακόμα και με τον καλύτερο νόμο στη Βουλή», προσθέτοντας πως κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα «θέλετε ένα κίνημα, όχι απλά τσακισμένο, αλλά ενεργητικό, για να περνάει τους εκσυγχρονισμούς που απαιτούνται από το αστικό σύστημα, θέλετε εργαζόμενους ενσωματωμένους στο σύστημα, που θα είναι δεμένοι με αυτό, ακόμα κι αν αλλάζουν οι κομματικοί μηχανισμοί και τα κόμματα».

Το δικαίωμα στην απεργία είναι αδιαπραγμάτευτο

«Η κυβέρνηση προσφέρει ένα ακόμα εργαλείο στο κεφάλαιο για να διαμορφώσει τους όρους σταθεροποίησης όλων των ανατροπών. Θέλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, για να διασφαλίζεται η αέναη ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης για το σύνολο του πολυνομοσχεδίου, με έμφαση στη διάταξη που περιέχει την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας.

Ανέφερε ότι «δεν αφήσατε κανένα αίτημα του κεφαλαίου που να μην το ικανοποιήσατε. Δεν υπάρχει κατάκτηση που δεν τη σαρώσατε», ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων, γενικευμένες ελαστικές μορφές δουλειάς, απίστευτη φορολεηλασία, περικοπές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, καρατόμηση επιδομάτων, επέκταση ιδιωτικοποιήσεων κ.ο.κ., «όλα όσα αποτελούν τον "οδικό χάρτη" για την καπιταλιστική ανάκαμψη, που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τώρα εσείς, μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων».

«Αυτές τις συνθήκες γαλέρας, αυτήν τη βαρβαρότητα, κυβέρνηση και κόμματα του κεφαλαίου επιδιώκουν να τη σταθεροποιήσουν, γιατί αποτελεί και όρο για την αέναη αυξημένη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και η περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας», σημείωσε.

Οσο για τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη δημοκρατική συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία, ανέφερε ότι είναι τα ίδια με αυτά του ΣΕΒ, προσθέτοντας ότι πολύτιμο σύμμαχο βρίσκει η κυβέρνηση στη ΝΔ, που πλειοδοτεί, αλλά και στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

«Το δικαίωμα όμως στην απεργία πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο», τόνισε και χαιρετίζοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, πρόσθεσε ότι «είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι θα βάλετε "στο γύψο" το ταξικό κίνημα».

Παράλληλα, ζήτησε να έχει αναδρομική ισχύ το άρθρο 176 που αφορά την κατάταξη των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, ώστε να ενταχθούν απλήρωτοι εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Μετά το «έξω τα συνδικάτα», ακολουθεί το χτύπημα της απεργίας

«Το νομοσχέδιο είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το ταξικό πρόσημο της κυβέρνησης έχει τη σφραγίδα υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου», «και μάλιστα μετά το καρότο της κοροϊδίας» τώρα γίνεται «με το μαστίγιο του αυταρχισμού, τη συκοφάντηση των λαϊκών κινητοποιήσεων, την προβοκάτσια, την προσπάθεια να ενοχοποιηθεί συνολικά η ταξική λαϊκή πάλη», επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας.

Σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία ότι δεν γίνονται σοβαρές αλλαγές στον απεργιακό νόμο, σημείωσε ότι τα κυβερνητικά στελέχη «δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη δυσκολία που έχει να προετοιμάσεις και να οργανώσεις έναν απεργιακό αγώνα. Γιατί σε αυτό που διέπρεψαν ειδικά τα τελευταία χρόνια, ήταν τα διάφορα θολά κινήματα των πλατειών και των "αγανακτισμένων", που όλως τυχαίως χωράγανε τους πάντες, ακόμα και τους φασίστες, αρκεί να είναι έξω τα συνδικάτα. Αυτά λέγατε τότε, "έξω τα κόμματα έξω τα συνδικάτα", γιατί από τότε, πριν γίνετε ακόμα κυβέρνηση, εχθρευόσασταν το οργανωμένο κίνημα και την οργανωμένη ταξική πάλη».

«Στοιχείο της αντιδραστικοποίησης και του αυταρχισμού σας», σημείωσε, αποτελούν και οι διατάξεις για την υποχρεωτικότητα της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ως «βασιλικότερη του βασιλέως» ξεπερνάει ακόμα και τη σχετική αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ, αφού η υποχρεωτικότητα ισχύει μόνο στην Ιταλία, ενώ εκεί που κυριαρχεί - ειδικά για τις εργατικές διαφορές - είναι η Τουρκία. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι, ανέφερε, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και γι' αυτό, άλλωστε, ήταν απαίτηση του ΣΕΒ και της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών. «Το θέμα - πρόσθεσε - δεν είναι να λύνονται γρήγορα οι διαφορές, αλλά υπέρ ποιου θα λύνονται οι διαφορές». Αποδεικνύεται, σημείωσε, ότι τα μέτρα στη μεταμνημονιακή εποχή «όχι μόνο δεν θα σταματήσουν, αλλά θα ενταθούν ακόμα περισσότερο».

Η απεργία και η ταξική πάλη δεν καταργούνται

«Η απεργία και η ταξική πάλη δεν φυλακίζονται, δεν καταργούνται», τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο. Ανέφερε ότι «δεν είναι για τα μάτια του κόσμου οι μορφές διαμαρτυρίας στα αντεργατικά υπουργεία σας», που «δείχνουν ότι το εργατικό κίνημα σηκώνει κεφάλι, σας φοβίζει και γι' αυτό το συκοφαντείτε».

Σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού Οικονομικών ότι δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης η ρύθμιση για την απεργία, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε «αφού δεν ήταν επιλογή σας, ποιος σας υποχρεώνει; Το ΔΝΤ και οι βιομήχανοι». Πρόσθεσε ότι οι ομιλητές της ΝΔ πλειοδοτούν σε αντεργατικές και αντικομμουνιστικές κραυγές αφού ο ΣΥΡΙΖΑ τους έχει αρπάξει την μπουκιά από το στόμα.

Τόνισε ότι στην «τάφου σιωπή» που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση για να περνάει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εντάσσεται και η ποινικοποίηση των συγκεντρώσεων για πλειστηριασμούς, ενάντια στην πρώτη κατοικία ή το χωράφι του αγρότη ή το μαγαζί του μικροεπαγγελματία, ενώ χαρακτήρισε «πολιτική Ηρώδη» την πολιτική της κυβέρνησης για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Αναφερόμενη στο κτηματολόγιο επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες, προωθεί τη συγκέντρωση γης για πώληση ή υποθήκευση σε ξένα και ντόπια μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ