Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν

Οι απειλές των ΗΠΑ και του Ισραήλ προκαλούν πολλές αντιδράσεις στο Ιράν

Copyright 2017 The Associated

Οι απειλές των ΗΠΑ και του Ισραήλ προκαλούν πολλές αντιδράσεις στο Ιράν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τραβάει επικίνδυνα το «σκοινί» της αντιπαράθεσης με το Ιράν, εκφράζοντας τα συμφέροντα του τμήματος εκείνου του κεφαλαίου στις ΗΠΑ που θέλει αύξηση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που αντικειμενικά οξύνεται. Ξεκαθαρίζοντας την περασμένη Παρασκευή ότι επικυρώνει «για τελευταία φορά», από τη μεριά του, την ισχύ της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, απείλησε την Τεχεράνη με «ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο» εάν δεν αλλάξουν σημαντικές πτυχές της διεθνούς συμφωνίας.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία», είπε ο Τραμπ, απαιτώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους του να συναινέσουν στα σχέδιά του, έως τα μέσα Μάη, για μονομερή αποχώρηση από τη συμφωνία, με στόχο τη «διεύρυνσή» της και τη «διόρθωση μεγάλων σφαλμάτων». Ζήτησε, για παράδειγμα, άρση των χρονικών περιορισμών που επιτρέπουν από την επόμενη δεκαετία στο Ιράν τη σταδιακή ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικούς σκοπούς, τη διεύρυνση της συμφωνίας ώστε διάφοροι όροι και υποχρεώσεις να περιορίζουν, εκτός από το πυρηνικό, και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν. Απαίτησε μάλιστα οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να μπορούν να κάνουν επιθεωρήσεις «οπουδήποτε στο Ιράν», ακόμη και εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Παρά το γεγονός ότι παρέτεινε την ισχύ της συμφωνίας, ο Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις σε 14 πρόσωπα και οντότητες από το Ιράν. Ανάμεσα στους Ιρανούς αξιωματούχους και άλλους που μπαίνουν στη «μαύρη λίστα» της κυβέρνησης Τραμπ είναι ο ανώτατος δικαστής στο Ιράν, Αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζανί, που είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του ανώτατου σιίτη ιερωμένου στη χώρα, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ιρανικές και άλλες αντιδράσεις

Η εξέλιξη δεν έμεινε δίχως απάντηση από την Τεχεράνη.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, τόνισε το Σάββατο σε σχετική δήλωσή του ότι «εδώ και ένα χρόνο, ο Πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να σκοτώσει τη συμφωνία και δεν το έχει πετύχει... Πρόκειται για νίκη του νόμου έναντι της δικτατορίας».

Ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος στο Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε τον Τραμπ «ψυχωτικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται η χώρα του να συναινέσει «σε οποιοδήποτε είδος επαναδιαπραγμάτευσης» της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Ζαρίφ εκτίμησε ότι η στάση του Τραμπ προδίδει «απελπισία» μπροστά στις προσπάθειές του να υπονομεύσει μία «σθεναρή, πολυμερή συμφωνία».

Ο πρόεδρος του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αλί Σαμκχανί, τόνισε ότι οι ΗΠΑ «πήραν μη σοφές, παράλογες αποφάσεις επαναλαμβάνοντας λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε διεθνή απομόνωση».

Αξιωματούχοι χωρών της ΕΕ απέφυγαν να σχολιάσουν εκ νέου τις κινήσεις και δηλώσεις του Τραμπ για το Ιράν, καθώς μόλις την περασμένη Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχαν εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή τους στη συνέχιση ισχύος της διεθνούς συμφωνίας του 2015, με βασικό στοιχείο ότι μονοπωλιακοί όμιλοι των χωρών τους έχουν επανεκκινήσει μεγάλες μπίζνες στη χώρα αυτή. Οι πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πόλεις του Ιράν, που ήταν αποτέλεσμα τόσο ενδοαστικής διαπάλης όσο και παρεμβάσεων από ξένες δυνάμεις, συζητήθηκαν επίσης με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, ωστόσο το κύριο αντικείμενο ήταν η διατήρηση της συμφωνίας.

Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η χώρα του υποστηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας και ότι θα προχωρήσει «σε διαβουλεύσεις» με άλλους Ευρωπαίους εταίρους «για έναν κοινό δρόμο εμπρός».

Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δίνοντας την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη νέα χρονιά, εξέφρασε την ανησυχία του μετά το τελεσίγραφο του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λέγοντας: «Οι τελευταίες δηλώσεις δεν προκαλούν αισιοδοξία και δεν ενισχύουν τη σταθερότητα» της συμφωνίας... Η Ρωσία θα εξασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ δέχονται την πραγματικότητα και η πραγματικότητα είναι ότι το Ιράν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του. Φυσικά και τα ρωσικά μονοπώλια είναι μέχρι τα μπούνια χωμένα στο Ιράν και δεν πρόκειται να επιτρέψουν να πειραχτούν τα συμφέροντά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ