Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Χτίζουν» τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»

Σε ρυθμούς προετοιμασιών ενόψει της επόμενης - 4ης - «αξιολόγησης», σε συνδυασμό με τις διεργασίες αναφορικά με τις «μορφές» των μνημονίων της «επόμενης μέρας», περνούν οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Σε αυτό το φόντο, ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, επιβραβεύοντας την κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», σπεύδει - όπως άλλωστε έκανε και ο πρωθυπουργός τις προάλλες - να ξεκόψει κάθε συζήτηση περί «επιστροφής» στην «προμνημονιακή» περίοδο, ενώ οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με «αβάντα» τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς, από καλύτερες θέσεις για τους ίδιους, παζαρεύουν τους όρους για τη διεξαγωγή των επικείμενων «στρες τεστ» σχετικά με το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας και για τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων τους.

Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με προαπαιτούμενο την αντιλαϊκή πολιτική

«Να μην υπάρξει επιστροφήστις εσφαλμένες πολιτικές των χρόνων της πλασματικής ευημερίας με δανεικά, κυρίως σε ό,τι αφορά το πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης και την λειτουργία των αγορών,ιδίως της αγοράς εργασίας». Αυτό απαιτεί ο ΣΕΒ σε χτεσινή του παρέμβαση, δείχνοντας βέβαια προς τη μονιμότητα ολόκληρης της γκάμας με τα αντιλαϊκά μέτρα, τόσο αυτά που αφορούν στη «δημοσιονομική διαχείριση» (φοροληστεία, κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων) όσο βέβαια και τις αναδιαρθρώσεις που αφορούν στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων.

Οι εγχώριοι βιομήχανοι στο «μηνιαίο δελτίο» τους τονίζουν ακόμη ότι «η εφαρμογή του προγράμματος τονώνει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη», ενώ παράλληλα «η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων αναμένεται να απομακρύνει την όποια αβεβαιότητα, ενισχύοντας τις προοπτικές για ισχυρότερη ανάκαμψη το 2018».

Μεταξύ άλλων επισημαίνουν πως «η μεγέθυνση του τουρισμού, λόγω αρχικά γεωπολιτικών εξελίξεων, φαίνεται να εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο, ενώ οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα κερδίζουν έδαφος, καθώς η Ελλάδα γίνεται σταδιακά ένας ευρωπαϊκός εμπορικός κόμβος μετά την ιδιωτικοποίηση των λιμένων, των αεροδρομίων και των σιδηροδρόμων».

Την ίδια ώρα, ως «αδύναμο σημείο της ανάκαμψης», εντοπίζουν το ζήτημα της προσέλκυσης ικανής μάζας από νέες κερδοφόρες επενδύσεις. Σε αυτό το επίπεδο, ο ΣΕΒ προβάλλει την ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για τη μονιμοποίηση και περαιτέρω κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Οπως λένε, «εάν η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας δεν διατηρηθεί και ενισχυθεί, ολόκληρο το σχέδιο για τη μετατροπή της χώρας σε μια εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων, κινδυνεύει να αποτύχει»...

Οι τραπεζικοί όμιλοι

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) συναντήθηκε χτες στη Φρανκφούρτη με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Nτ. Noυί, καθώς και με τον Μπ. Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Στο κάδρο προβάλλουν οι παράμετροι που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της «άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων» (stress test). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η αντιπροσωπεία της ΕΕΤ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ουσιαστική βελτίωση των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος το 2017, αλλά και τον περαιτέρω σχεδιασμό των τραπεζών, ως προς τη ρευστότητα, την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη συμμόρφωση στις εποπτικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, την πλήρη υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 (αυτό προσαυξάνει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες) και τη σταδιακή επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα».

Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας στην προοπτική της επιστροφής των τραπεζών σε φάση «κανονικότητας». Σε αυτήν την κατεύθυνση ως επόμενο βήμα σχεδιάζονται οι νέες παρεμβάσεις στην όποια παρεχόμενη νομική προστασία στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.

Παράλληλα, οι διοικήσεις της ΕΕΤ, του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), με τη συμμετοχή και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, συναντήθηκαν χτες στη Φρανκφούρτη με τον διοικητή της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Γ. Βάιντμαν.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤ, «τονίστηκε ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για επενδύσεις και προσέλκυση ξένων κεφαλαίων αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις επίτευξης διατηρήσιμης αναπτυξιακής πορείας επιστροφής της Ελλάδας σε κλίμα οικονομικής κανονικότητας και βελτίωσης της εικόνας της χώρας στη γερμανική και διεθνή αγορά».

Γενικεύονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Να σημειωθεί άλλωστε ότι με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε και ψηφίστηκε χτες η νέα νομοθετική ρύθμιση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους αυτοπασχολούμενους, με έναρξη εφαρμογής από την 1η Μάη 2018. Η ρύθμιση είναι αντίστοιχη με αυτή για τους πλειστηριασμούς που αφορούν στα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, όπως σχετικά με τις προτεραιότητες σε περιπτώσεις ύπαρξης πολλών δανειστών, όπου βέβαια την πρώτη θέση θα έχουν οι τράπεζες, ακόμη και εάν ως «επισπεύδων» του πλειστηριασμού εμφανίζεται το Ελληνικό Δημόσιο....

Παζάρια για τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, επαναλαμβάνει πως «εάν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μετά το τέλος του προγράμματος, τότε λογικό είναι να επιτευχθεί κάποια περαιτέρω συμφωνία», και βέβαια πέρα από αυτά που ήδη προβλέπονται με έναρξη τη 2ετία 2019 - 2020, όσο και σε σχέση με αυτά που προβλέπονται από το «Σύμφωνο Σταθερότητας». Σύμφωνα με τους κανόνες οι οποίοι εφαρμόζονται στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Κύπρο - σύντομα και στην Ελλάδα - η χώρα θα είναι κάτω από μια ενισχυμένη εποπτεία μέχρις ότου να επιστραφεί το 75% των δανείων.

Οπως λέει ο Τ. Βίζερ, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παραμένει άλυτο παρά τα οκτώ χρόνια προγραμμάτων προσαρμογής είναι ότι οι ξένες επενδύσεις δεν είναι «ευπρόσδεκτες» στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Από την πλευρά του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, σπεύδοντας να δώσει συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και, φυσικά, ο (υπουργός Οικονομικών) Ευ. Τσακαλώτος, έχουν αλλάξει παντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα ήταν πιο εύκολα από τότε (...) Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».

«Διευκρινίζοντας» παραπέρα και αναφορικά με το 2ο μνημόνιο υπογράμμισε: «Οταν το δεύτερο πρόγραμμα έφτασε στο τέλος του, δηλαδή στο τέλος του '14, υπήρχαν ακόμη πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα να γίνουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε το πολιτικό σθένος να τα προωθήσει»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ