Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής

Συνεχίστηκε την περασμένη Παρασκευή η δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με την κατάθεση της μάρτυρα από την Πολιτική Αγωγή, Μαρίας Κανελλοπούλου, ηθοποιού και πρώην βουλευτή.

Η μάρτυρας, που είναι μόνιμη κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα, τόνισε αναφερόμενη στην περίοδο από το 2010 μέχρι και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ότι η Χρυσή Αυγή στην περιοχή χειραγωγούσε και οργάνωνε τους «αγανακτισμένους» εναντίον μεταναστών, αλλά και όσων άρθρωναν αλληλέγγυο λόγο. «Ο Αγιος Παντελεήμονας έγινε άβατο και θεωρήθηκε επιτυχημένο πείραμα, ήθελαν να το εφαρμόσουν κι αλλού, στην πλατεία Αττικής, στο Πέραμα» πρόσθεσε και έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο της Χρυσής Αυγής με αρχή, μέση και τέλος. Στην πραγματικότητα, ήταν πολύ μικρή μειοψηφία οι κάτοικοι της περιοχής που διαμαρτύρονταν αυτοβούλως, είπε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τα όσα έζησε στο πογκρόμ του 2011 μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας, σημείωσε: «Ομάδες 5-6 ατόμων, ντυμένοι ομοιόμορφα με μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής, κυνηγούσαν και χτυπούσαν - με ρόπαλα και πέτρες - μετανάστες που έτρεχαν σαν τρομαγμένα πουλιά». «Αν και πολλοί φορούσαν κουκούλες, δεν απέκρυπταν την ιδεολογία τους, καθώς οι μπλούζες τους έφεραν διακριτικά της Χρυσής Αυγής ή μαίανδρο», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτόν αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη - «λένε εγώ είμαι η Χρυσή Αυγή, σφάζω και μαχαιρώνω» - αλλά όχι την ποινική ευθύνη για να αποφύγουν τις συνέπειες, όπως είπε.

Κατέθεσε επιπρόσθετα ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε ακόμη ένα πογκρόμ στην οδό Μιχαήλ Βόδα το 2012, με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας ενός Ελληνα κουρέα, όπως έλεγαν. Οπως περιέγραψε, Κασιδιάρης και Παναγιώταρος φωνάζοντας από τα μεγάφωνα εξωθούσαν τους συγκεντρωμένους να διώξουν τους εχθρούς από τη χώρα.

Αναφερόμενη και στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, αφού η Μ. Κανελλοπούλου υπήρξε και βουλευτής, τόνισε ότι υιοθετεί έναν εξαιρετικά ρατσιστικό και εμπρηστικό λόγο, τον οποίο αναλαμβάνουν και κάνουν πράξη τα τάγματα εφόδου της οργάνωσης με επιθέσεις που χαρακτηρίζονται από κοινά χαρακτηριστικά: «Πυκνές, σύντομες, οργανωμένες, εμφανίζονται οπλισμένοι όλοι μαζί, χτυπάνε όλοι μαζί και φεύγουν όλοι μαζί, σαν ένα αόρατο χέρι να διευθύνει αυτήν την τρομοκρατική ορχήστρα». Μίλησε ακόμα για το περιστατικό μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου βρισκόμενη στο βήμα δέχτηκε απειλή για τη ζωή της από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αρβανίτη, με τη χαρακτηριστική χειρονομία (το χέρι στο λαιμό, για τη σφαγή της).

Αναφερόμενη στις δολοφονικές επιθέσεις στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, υπογράμμισε ότι και στις δύο περιπτώσεις η Χρυσή Αυγή ήθελε να «καθαρίσει», για να ελέγχει οικονομικά τις δύο ζώνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιβεβαιώνεται η φονική ενέδρα στους Αιγύπτιους ψαράδες(2023-05-16 00:00:00.0)
Συντριπτικά στοιχεία από τον σκληρό δίσκο του αρχηγού(2018-04-25 00:00:00.0)
Με νεύματα καθοδηγούσαν τα επεισόδια οι χρυσαυγίτες βουλευτές(2017-07-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι καταθέσεις(2017-07-12 00:00:00.0)
H ναζιστική ιδεολογία αναπόφευκτα οδηγεί στην εγκληματική δράση(2016-12-07 00:00:00.0)
«Είχα ακούσει ότι ο Λαγός είχε μιλήσει για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες»(2016-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ