Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καθένας...

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην «Αυγή», αφού αναμασά τις «αυριανίστικες» και χρυσαυγίτικες βρωμιές ενάντια στο ΚΚΕ, περί «αντιπολίτευσης απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση και όχι απέναντι στις προηγούμενες», «902» και πάει λέγοντας, φανερά πικραμένος επειδή το ΚΚΕ δεν συνδράμει τη σιγή νεκροταφείου που θέλουν απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα, «αποφαίνεται» ότι το «πρόβλημα εμφανίζεται όταν δεν έχεις στρατηγική στην οποία να μπορείς να εντάξεις τις τακτικές σου κινήσεις». Κατηγορεί ακόμα το ΚΚΕ ότι «δεν έχει πολιτικό σχέδιο» και γι' αυτό κάνει... τακτικισμούς! Ενας άλλος, συντάκτης στην «Εφημερίδα των Συντακτών», «ψυχοπαίδι» των κουκουεδολόγων της εφημερίδας, ανακάλυψε ότι «η γενική αίσθηση που αποπνέει» η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια του Κόμματος, είναι «ότι το κόμμα είχε λανθασμένη στρατηγική - και κατά συνέπεια πολιτική τακτική - σε όλη την πορεία του μέχρι τη διάσπαση του 1991» και ότι «73 χρόνια έκανε όλο λάθη, ενώ τα τελευταία 27 όλα σωστά». Αυτό κατάλαβε ο καημένος (και οι υποβολείς του...) διαβάζοντας τη Διακήρυξη!

... απ' το πόστο του

Τόσο πολύ τους πονάει που το ΚΚΕ δεν τα δίπλωσε ποτέ στην 100χρονη Ιστορία του και χρησιμοποιεί τα πλούσια διδάγματά της, για να διαμορφώσει σύγχρονη επαναστατική στρατηγική. Και επειδή τίποτα δεν λέγεται τυχαία, έρχεται το κερασάκι στην τούρτα, με τον πρωθυπουργό να λέει χτες στη Βουλή ότι το ΚΚΕ «αποδρά στην ασφάλεια της θεωρίας και της νομοτέλειας», αντί, όπως εκείνοι, να «λερώνει τα χέρια του» με τις βρωμοδουλειές του κεφαλαίου. Να πού συναντιούνται όλοι: Στην πολεμική ενάντια στην πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τη μοναδική ρεαλιστική απάντηση στη σαπίλα που υπερασπίζονται και υπηρετούν ο καθένας από το πόστο του και με τη (γνωστή) διαδρομή του. Αλλά και στην απέχθειά τους για το γεγονός ότι το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, με την καθημερινή τους δράση μέσα στις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις για την οργάνωση της πάλης τους, για την αντίσταση στην αντιλαϊκή επίθεση - που εκείνοι ως κυβέρνηση διευθύνουν - φωτίζουν την ανάγκη αυτή η διέξοδος να γίνει υπόθεση της δράσης των ίδιων των εργαζομένων.

Ενοχλήθηκαν

Ενοχλήθηκαν στη Λαϊκή Ενότητα με την καταγγελία της ΔΑΣ - ΕΚΑ, ότι στελέχη της ψήφισαν ενάντια στην απεργία, και τα βάζουν με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, επειδή τους αποκαλύπτουν. Τι λέει όμως για την «ταμπακιέρα» το Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ; Οτι «δεν την εκφράζουν, αντίθετα έχει πλήρη διαφωνία, με τις όποιες τοποθετήσεις συνδικαλιστικών στελεχών, που έχουν αναφορά στη ΛΑΕ, με τις οποίες δεν συντάχθηκαν και δεν υποστήριξαν εν γένει στις διοικήσεις των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων προτάσεις και θέσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο». Ομολογούν δηλαδή την απεργοσπαστική τους στάση, και μάλιστα με συνέπεια θα προσθέταμε εμείς, αφού το «μπλοκ» του ΜΕΤΑ/ΛΑΕ στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 Γενάρη στην Αθήνα δεν ξεπέρασε τα 20 άτομα. Απ' αυτούς, μάλιστα, οι περισσότεροι ήταν συνταξιούχοι! Καλά θα κάνει, λοιπόν, η ΛΑΕ να ασχοληθεί με τους απεργοσπάστες συνδικαλιστές της, αφού από αυτήν τη στάση ενισχύεται η ηττοπάθεια και η μοιρολατρία και όχι από την παλικαρίσια και μαχητική στάση των ταξικών συνδικάτων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Κανέναν δεν πείθουν με τις ανακοινώσεις τους. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και ψηφοφόροι της ΛΑΕ, έχουν μάτια και βλέπουν ποιος και τι υπηρετεί στο κίνημα...

Χρήσιμοι

Κάπου ανάμεσα στον αντικομμουνιστικό οχετό που «ξέρασε» ο υπόδικος αρχηγός της ναζιστικής συμμορίας χτες στη Βουλή, βρήκε και λίγο χρόνο να «απολογηθεί» στα αφεντικά, για το λόγο που τελικά δεν ψήφισε το άρθρο για τις απεργίες. Τι είπε; Μίλησε για «περίεργο άρθρο» (!), «το οποίο αν δεν σας το επέβαλλαν οι ξένοι τοκογλύφοι θα το ψηφίζαμε. Γιατί πράγματι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα είναι τραγικό και είναι ένας από τους βασικούς λόγους της καταστροφής της εθνικής μας οικονομίας. Σε μία επιχείρηση με 1.000 εργαζόμενους γίνεται ένα σωματείο με 100 άτομα, απαιτείται μία πλειοψηφία 50 ατόμων και έτσι σταματάει κατευθείαν η επιχείρηση. Καταστρέψατε χιλιάδες επιχειρήσεις εσείς οι αριστεροί». Οι εργάτες ξέρουν βέβαια καλά τον καημό των χρυσαυγιτών για τα κέρδη των αφεντικών και το μίσος τους για το εργατικό - ταξικό κίνημα. Γι' αυτό και η ναζιστική οργάνωση προσπαθεί να «βγάλει λάδι» τη μεγαλοεργοδοσία και την απαίτησή της να ξηλωθεί η απεργία. Είναι κι αυτό μέσα στις υπηρεσίες των μαντρόσκυλων στα αφεντικά τους...

Δεν υπάρχει

Ο υπ' αριθμόν ένα στρατιωτικός βραχίονας του κεφαλαίου, που ευθύνεται για εκατοντάδες πολέμους και σφαγές σε όλο τον πλανήτη, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπέρμαχος της κατάργησης των πυρηνικών όπλων. Ο γγ της ιμπεριαλιστικής αυτής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ισχυρίστηκε σε «διάσκεψη ασφαλείας» στη Σουηδία ότι θα ήταν υπέρ «ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά», με τη διευκρίνιση ότι δεν πιστεύει «πως αυτό μπορεί να γίνει με μια απαγόρευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ», ούτε «μονομερώς από το ΝΑΤΟ», αλλά «αν συμφωνήσουν Ρωσία και Κίνα». Η προσπάθεια εξαπάτησης των λαών περί δήθεν «φιλειρηνικού» ΝΑΤΟ, όπως και τα περί «συμφωνίας κυρίων», ακούγονται ως παραμύθια της Χαλιμάς στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, όπου οξύνεται ο θανάσιμος ανταγωνισμός των κεφαλαιοκρατών για το ξαναμοίρασμα αγορών και σφαιρών επιρροής. Φιλειρηνικό μέλλον με καπιταλιστική εξουσία και εκμετάλλευση, είναι κάτι που απλά δεν μπορεί να υπάρξει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1794 Πεθαίνει ο Βρετανός ιστορικός Εντουαρντ Γκίμπον.

1920 Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη συμμετοχή της χώρας στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ). Την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ η ποτοαπαγόρευση.

1921 Η Ρωσική Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Σοβιετική Δημοκρατία και η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας υπογράφουν σύμφωνο για τη συνένωσή τους.

1933 Μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής από την κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η κυβέρνηση αυτή έμεινε στην εξουσία λιγότερο από 2 μήνες (μέχρι τις εκλογές του Μάρτη). Ηταν η τελευταία πρωθυπουργία του Ελ. Βενιζέλου.

1947 Οι εργάτες των πετρελαιομηχανών του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία για τα ζητήματά τους και κατά της τρομοκρατίας.

1962 Η Ενωση Κέντρου καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, κατηγορώντας την ότι αποκρύπτει τα περί βίας και νοθείας στοιχεία κατά τις εκλογές του 1961 που έχει στη διάθεσή της.

1968 Το επίσημο τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας ως παγκόσμιας υπερπόντιας δύναμης κηρύσσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον.

1968 Ερευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο με θάρρος και αποφασιστικότητα».

1972 Συρμός του «Ακρόπολις Εξπρές» της γραμμής Αθηνών - Μονάχου συγκρούεται μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα με αμαξοστοιχία της γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης, 40 χιλιόμετρα νότια της Λάρισας. Οι δύο συρμοί τυλίγονται στις φλόγες, με αποτέλεσμα 18 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 38 να τραυματιστούν.

1979 Γκρεμίζεται στο Ιράν το καθεστώς του σάχη, ο οποίος διαφεύγει στην Αίγυπτο.

1991 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Ιράκ (Πόλεμος του Κόλπου). Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας θα ξεκινήσουν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.

1992 Το Ειδικό Δικαστήριο βγάζει απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ακολούθως, με ψήφους 7-6, ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος. Αντιθέτως, στον Δημήτρη Τσοβόλα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ενώ στον Γεώργιο Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ποινές που εξαγοράστηκαν.

1998 Πεθαίνει ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν.

2008 Πεθαίνει ο φωτογράφος Δημήτρης Λέτσιος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ