Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Βδομάδα έντονων διεργασιών εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Τα Σκόπια αναμένεται να επισκεφτεί μέσα στη βδομάδα ο γγ του ΝΑΤΟ

NATO

Τα Σκόπια αναμένεται να επισκεφτεί μέσα στη βδομάδα ο γγ του ΝΑΤΟ
Βδομάδα διεργασιών για το όνομα της ΠΓΔΜ είναι αυτή που διανύουμε, με καταλύτη τους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για την περιοχή, όπου συμμετέχει μέχρι τα μπούνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Καταρχάς, αύριο και μεθαύριο, 17 και 18/1, αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενώ στα σκοπιανά ΜΜΕ λέγεται, ακόμα, ότι θα απευθύνει και ομιλία σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Σε μια πρώτη δημόσια ρωσική αντίδραση, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με θέμα τα αποτελέσματα που επέφερε η δράση της ρωσικής διπλωματίας το 2017, συνέδεσε ανοιχτά την ενεργοποίηση της συζήτησης για το όνομα της ΠΓΔΜ με την επιθυμία των ΗΠΑ να εντάξουν τη χώρα στο ΝΑΤΟ: «Για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε μια "ημιαδρανή κατάσταση" και ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ». Υποστήριξε, εξάλλου, ότι εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με τα Σκόπια, «τα οποία πρέπει να τα εντάξουν στο ΝΑΤΟ».

Συμπλήρωσε ότι «σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν Ελλάδα και Σκόπια για την ΠΓΔΜ, εάν αυτή αποφασισθεί επίσημα και επικυρωθεί στο Σύνταγμα των Σκοπίων, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν. Ομως, την ουσία των όσων συμβαίνουν, ελπίζω ότι όλοι την αντιλαμβάνονται και συνίσταται στο εξής: Στην περίπτωση αυτή το θέμα δεν είναι να ληφθούν υπόψη κάποια γενικά και ιδιαίτερα γνωρίσματα των δύο γειτονικών λαών, αλλά το να κάνουν τη μια από τις χώρες αυτές οπωσδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ».

Ξεκινούν οι συνομιλίες στη Ν. Υόρκη

Επίσης στις 17 και 18/1, συναντιούνται στη Ν. Υόρκη οι διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδ. Βασιλάκης και Β. Ναουμόφσκι, υπό το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα του ονόματος, Μ. Νίμιτς. Συνάντηση όπου πιθανολογείται ότι θα μπουν στο τραπέζι και κάποιες πρώτες προτάσεις για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, των λεγόμενων παραγώγων της και της χρήσης τους.

Ο ίδιος ο Νίμιτς, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι τώρα υπάρχει μια «θετική δυναμική» στο Σκοπιανό καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση των Σκοπίων επιδιώκει τη λύση «και είναι και προς όφελος της Αθήνας η επίλυση του θέματος καθώς θα δώσει στην Ελλάδα σημαντικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων».

Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα καταθέσει πρόταση για νέα ονομασία στη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τους εκπροσώπους των δύο χωρών και θα προτείνει ιδέες που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν. Πρόσθεσε ότι υπάρχει προφανές ενδιαφέρον για κάποιον τύπο προσδιορισμού και ότι αυτό εξετάζεται.

Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ. Επισήμως, «εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ενόςαρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία». Συζήτησαν, άλλωστε, «επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος».

Ο ίδιος ο Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο «Ρόιτερς», είπε ότι συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας, υπό την ηγεσία των ΥΠΕΞ, για να συζητήσουν απευθείας πιθανές λύσεις. «Αναμένω ότι η πρώτη συνάντηση μπορεί να γίνει ακόμη και τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε.

Σχετικά με την ένταξη της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, εξέφρασε την ελπίδα να οριστεί τον Ιούνη μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Συμπλήρωσε ότι η χώρα του θα επιδιώξει να λάβει και μια πρόσκληση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας τον Ιούλη.

«Σφιχτά» χρονοδιαγράμματα και «κινήσεις καλής θέλησης»

Εξάλλου, ο αν. πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπ. Οσμάνι, ο οποίος βρέθηκε την προηγούμενη Τρίτη στην Αθήνα για επαφές με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, δήλωσε στον Τύπο ότι υπάρχει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα και για τον λόγο αυτό «πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ημέρα». Ειδικότερα απαρίθμησε:

Την ανακοίνωση της Στρατηγικής Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Φλεβάρη. Τις Εκθέσεις Προόδου πάνω σε αυτό το ζήτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλη. Τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια το Μάη. Και, φυσικά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνη και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια επίδειξης «καλής θέλησης» και από την Αθήνα, συνήλθε την Παρασκευή υπό τον ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, ευρεία διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, της υφυπουργού Οικονομίας, Αικ. Παπανάτσιου, του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδη, καθώς και εκπροσώπων των υπουργείων Αμυνας, και Υποδομών - Μεταφορών, με αντικείμενο την προετοιμασία για το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών. Οπως λέγεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ, «όλες οι πλευρές ανέδειξαν τη σημασία του έργου για την τοπική οικονομία αλλά και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας».

Συνομιλίες και με Αλβανία

Αλλωστε, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για «διευθετήσεις» ανοιχτών ζητημάτων προς «εμπέδωση» των ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων στα Βαλκάνια, αφορούν και τις συνομιλίες με την Αλβανία, που είναι στο ΝΑΤΟ αλλά επιδιώκει ένταξη και στην ΕΕ.

Ο Ν. Κοτζιάς αναμένεται να μεταβεί την Παρασκευή στην Κορυτσά για διμερείς συνεννοήσεις με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντ. Μπουσάτι, με το «πακέτο» των παζαριών να περιλαμβάνει ευρεία γκάμα θεμάτων: «Διασυνοριακή συνεργασία. Θαλάσσιες ζώνες (σ.σ. είναι ανοιχτό το θέμα καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, εφόσον απόφαση του 2009, του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, ακύρωσε προηγούμενη συμφωνία Αθήνας και Τιράνων για ρύθμιση αυτών των ζωνών). Δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Νεκροταφεία Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον ελληνοϊταλικο πόλεμο κ.ά.». Η δε αλβανική πλευρά βάζει και το «ζήτημα της Τσαμουριάς», ως κομμάτι της άρσης του λεγόμενου εμπολέμου από την εποχή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Το θέμα αυτό, των «Τσάμηδων», η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζει ανύπαρκτο.

Ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός, Ε. Ράμα, είπε σχετικά ότι «για να έχουμε μηδενικά προβλήματα με την Ελλάδα θα πρέπει να λύσουμε όλα τα προβλήματα, και προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνησή μας έχει εντοπίσει νέους και άγνωστους μέχρι τώρα διαύλους διαλόγου και κατανόησης με την ελληνική πλευρά». Εξάλλου, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι υπήρξε υπαίτιος για την επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. «Απεναντίας», είπε, «εμείς είμαστε πρωταγωνιστές ώστε να τις οδηγήσουμε στο μέλλον σε ένα νέο επίπεδο στρατηγικής κατανόησης και συνεργασίας», προσθέτοντας πως οι δύο χώρες βρίσκονται στο τραπέζι συνομιλιών «ως γείτονες που σέβονται την αρχή για να είναι ισότιμες».

Συνεχίζεται ο «κουρνιαχτός»

Την ίδια ώρα, γύρω από το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ συνεχίζεται ο «κουρνιαχτός» των αστικών κομμάτων μακριά από την ουσία, τους επικίνδυνους δηλαδή ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για την περιοχή, στους οποίους όλοι στοιχίζονται. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής φέρεται να τονίζει σε συνομιλητές του πως «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος» και «αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».

Χτες, στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη για το χειρισμό του ζητήματος. Η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την διγλωσσία και την πατριδοκαπηλία των ΑΝΕΛ, υπονομεύει ευθέως η ίδια την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της όποιας διαπραγμάτευσης». Τέλος, ο Στ. Θεοδωράκης είπε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι στο παρασκήνιο αυτές τις μέρες κάποιοι δουλεύουν για άλλη μια εθνική ήττα», λόγω διαφωνιών για το θέμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Παρέπεμπε και αυτός στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, που αρθρογραφώντας εμφανίζεται αντίθετος στη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε μορφή του από τα Σκόπια, και ζητά να αποφασίσει ο λαός για το θέμα, παραπέμποντας εμμέσως σε δημοψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ