Τρίτη 16 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1794 Πεθαίνει ο Βρετανός ιστορικός Εντουαρντ Γκίμπον.

1920 Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη συμμετοχή της χώρας στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ). Την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ η ποτοαπαγόρευση.

1921 Η Ρωσική Σοσιαλιστική Ομόσπονδη Σοβιετική Δημοκρατία και η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας υπογράφουν σύμφωνο για τη συνένωσή τους.

1933 Μετά την απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής από την κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η κυβέρνηση αυτή έμεινε στην εξουσία λιγότερο από 2 μήνες (μέχρι τις εκλογές του Μάρτη). Ηταν η τελευταία πρωθυπουργία του Ελ. Βενιζέλου.

1947 Οι εργάτες των πετρελαιομηχανών του Πειραιά κατεβαίνουν σε απεργία για τα ζητήματά τους και κατά της τρομοκρατίας.

1962 Η Ενωση Κέντρου καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, κατηγορώντας την ότι αποκρύπτει τα περί βίας και νοθείας στοιχεία κατά τις εκλογές του 1961 που έχει στη διάθεσή της.

1968 Το επίσημο τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας ως παγκόσμιας υπερπόντιας δύναμης κηρύσσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον.

1968 Ερευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει η τουρκική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο με θάρρος και αποφασιστικότητα».

1972 Συρμός του «Ακρόπολις Εξπρές» της γραμμής Αθηνών - Μονάχου συγκρούεται μετωπικά με μεγάλη ταχύτητα με αμαξοστοιχία της γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης, 40 χιλιόμετρα νότια της Λάρισας. Οι δύο συρμοί τυλίγονται στις φλόγες, με αποτέλεσμα 18 άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 38 να τραυματιστούν.

1979 Γκρεμίζεται στο Ιράν το καθεστώς του σάχη, ο οποίος διαφεύγει στην Αίγυπτο.

1991 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Ιράκ (Πόλεμος του Κόλπου). Τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας θα ξεκινήσουν οι πρώτοι βομβαρδισμοί.

1992 Το Ειδικό Δικαστήριο βγάζει απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ακολούθως, με ψήφους 7-6, ο Ανδρέας Παπανδρέου κηρύχθηκε αθώος. Αντιθέτως, στον Δημήτρη Τσοβόλα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ενώ στον Γεώργιο Πέτσο φυλάκιση 10 μηνών και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ποινές που εξαγοράστηκαν.

1998 Πεθαίνει ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν.

2008 Πεθαίνει ο φωτογράφος Δημήτρης Λέτσιος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ