Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκθεση με έργα του Γ. Βαρλάμου

Εκατοντάδες άνθρωποι την επισκέφτηκαν προχτές, Κυριακή, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

«Κορμός» της έκθεσης είναι τα αγριολούλουδα του Βαρλάμου
«Κορμός» της έκθεσης είναι τα αγριολούλουδα του Βαρλάμου
Ανθρωποι όλων των ηλικιών, πάνω από 700, πέρασαν προχτές, Κυριακή 7/1 - μέρα ελεύθερης εισόδου - τις πύλες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βασιλίσσης Σοφίας 11), για να θαυμάσουν τη μεγάλη έκθεση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ για να τιμήσει τον κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο (1922 - 2013), που κληροδότησε με χειρόγραφη δημόσια διαθήκη του στο ΚΚΕ το εργαστήριο και όλο του το έργο. Οπως έγραψε, «με τον τρόπο αυτό επιθυμώ να στηρίξω το κόμμα μου, του οποίου είμαι μέλος σχεδόν 70 χρόνια, στο δύσκολο και ηρωικό αγώνα που δίνει για την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο (...)».

Στο σχεδόν ένα μήνα λειτουργίας της, η έκθεση έχει κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από τους χιλιάδες που την έχουν επισκεφτεί. Αποτελεί μια καλή αφορμή για να γνωρίσει κανείς ένα μέρος του έργου του Γ. Βαρλάμου, αρκετά αντιπροσωπευτικό, μιας και «κορμός» της έκθεσης είναι τα περίφημα αγριολούλουδα του Βαρλάμου. Παρουσιάζονται επίσης μερικά σχέδια του καλλιτέχνη από την περίοδο της Δικτατορίας, καθώς και κάποια έργα του με θέμα τα Μετέωρα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι προθήκες με εργαλεία του, μήτρες ξυλογραφίας, μελέτες και σημειώσεις του. Τον επισκέπτη της έκθεσης, για να γνωρίσει τη ζωή και το έργο του Βαρλάμου, βοηθούν ιδιαίτερα και τα οπτικοακουστικά υλικά που προβάλλονται. Εκεί, βλέπει κανείς τον καλλιτέχνη σε διάφορες φάσεις της ζωής του, να δουλεύει μέσα στο εργαστήριό του και να μιλά για την τέχνη, το ρόλο της και τη συμβολή της στους αγώνες του λαού.


Αξίζει να πραγματοποιηθούν και οργανωμένες επισκέψεις, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι, νεολαία να γνωρίσουν από κοντά το έργο ενός καλλιτέχνη που στρατεύτηκε με το ιδανικό της κοινωνικής απελευθέρωσης. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του, που συμπυκνώνουν μια ολόκληρη πορεία ζωής: «Ο σημερινός καλλιτέχνης δεν μπορεί να είναι αμέτοχος πρακτικογράφος γεγονότων, ουδέτερος παρατηρητής της ζωής. Γιατί τότε δεν μπορεί να κάνει τέχνη. Αν δεν βιώνεις τον τόπο σου και την εποχή σου, αν δεν συμμετέχεις ενεργητικά στη ζωή δεν ανθοφορεί η τέχνη. Αυτές οι κατασκευές πως η τέχνη είναι υπερκόσμια, ανήκει στην ουράνια αποστολή της, είναι φαρισαϊσμός της αντίδρασης που επιδιώκει τη διάρκεια του παρελθόντος».

Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11 π.μ. και στη 1 μ.μ. Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μπορεί κανείς να καλέσει στο τηλέφωνο: 2102592245.

Η έκθεση λειτουργεί Τρίτη - Κυριακή, από τις 9.00 έως τις 16.00.

Η γενική είσοδος είναι 4 ευρώ. Με το ίδιο εισιτήριο μπορεί να επισκεφτεί κανείς και τις υπόλοιπες συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου. Οι επισκέπτες αξίζει να κάνουν και μια βόλτα στους υπέροχους κήπους του Μουσείου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και την 6η Μάρτη (Μέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη).

Πρόσωπα που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο: Οι νέοι ηλικίας έως 18 ετών, οι κάτοχοι ενεργού κάρτας ανεργίας, οι φοιτητές και σπουδαστές, τα άτομα με αναπηρία (67% και άνω) και ένας συνοδός αυτών, γονείς πολύτεκνων οικογενειών. Ακόμα, ελεύθερη είσοδο δικαιούνται οι δημοσιογράφοι με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας, οι ξεναγοί με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, με την επίδειξη της υπηρεσιακής τους ταυτότητας, τα μέλη του ΕΕΤΕ με την επίδειξη της κάρτας μέλους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org