Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επισκέψεις υπουργών Αμυνας Βρετανίας και Ελλάδας

Νέες επισημάνσεις για το ρόλο του νησιού στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο Δ. Βίτσας στην Κύπρο

Eurokinissi

Ο Δ. Βίτσας στην Κύπρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, επισκέφτηκε την Κύπρο, στην πρώτη του τέτοια επίσκεψη μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του, στο φόντο σοβαρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια, που αλληλεπιδρούν και με το παζάρι για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη, ο Γουίλιαμσον στάθηκε στο σημαντικό ρόλο που Κύπρος και Μεγάλη Βρετανία έχουν να διαδραματίσουν στην «αντιμετώπιση του εξτρεμισμού», τονίζοντας ότι «η Κύπρος αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο του Ηνωμένου Βασιλείου», ότι στη συνάντηση υπογραμμίστηκε «η δυναμική της σχέσης αυτής, όχι μόνο στη συνεργασία με τις (βρετανικές) βάσεις (στην Κύπρο), που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Daesh (σ.σ. του «Ισλαμικού Κράτους»), αλλά ευρύτερα στη μεταξύ μας συνεργασία σε όλους τους τομείς από την αντιτρομοκρατία μέχρι την αντιμετώπιση κρίσεων».

Από τη δική του μεριά, ο Χρ. Φωκαΐδης μίλησε για «πρωτοφανή πρόοδο» που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις των δύο χωρών και σημείωσε ότι «η αναβαθμισμένη σχέση που έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ και θα ενισχυθεί με ανταλλαγές επισκέψεων στο υψηλότερο επίπεδο, με την τοποθέτηση Ακολούθου Αμυνας στο Λονδίνο, με την υλοποίηση ετήσιων προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας».

«Γνωρίζουμε καλά ο ένας τον άλλο και γνωρίζουμε επίσης τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου η σχέση αυτή που έχουμε χτίσει στον αμυντικό τομέα να συνεχίσει να παράγει αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα, αλλά και να συνδράμει στην προώθηση κοινών συμφερόντων» ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει «αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο» ως «συνεισφορέας ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή» και πρόσθεσε ότι «η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μετατραπεί σε μια ζώνη σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας, αν όλοι συνειδητοποιήσουν ότι το κοινό συμφέρον είναι στην κατεύθυνση της συνεργασίας, της διαμόρφωσης συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας, και όχι στην κατεύθυνση των απειλών και των εντάσεων». Ολα αυτά για μια περιοχή που φλέγεται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το σφοδρό ανταγωνισμό μονοπωλιακών κολοσσών στην Ενέργεια, με τους λαούς να «πληρώνουν το μάρμαρο». Σε αυτόν τον ανταγωνισμό οι αστικές τάξεις της Βρετανίας και της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά.

Επίσκεψη και του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Αμυνας

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η χτεσινή επίσκεψη του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, Δ. Βίτσα, που συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Αμυνας. Και στη συνάντηση αυτή επαναλήφθηκαν οι φανφάρες περί «πυλώνων σταθερότητας» και «πομπών ειρήνης», ενώ εντελώς κυνικά εκθειάστηκαν οι τριμερείς συνεργασίες με το κράτος θύτη της Μέσης Ανατολής, Ισραήλ, και με την Αίγυπτο. Και οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, δηλαδή την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ.

Ο δε Δ. Βίτσας καυχήθηκε ότι η Ελλάδα έχει συμβολή σε αυτήν την εξέλιξη, στη δημιουργία «μιας ολοκληρωμένης αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία καθορίζεται από δύο στοιχεία: Την αυτονομία και τη συμπληρωματικότητα σε σχέση με το ΝΑΤΟ». Επίσης σημείωσε όλο ...υπερηφάνεια ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος, μαζί και με άλλες χώρες, επιμείναμε και τελικά καταφέραμε ώστε να ενταχθεί μέσα στην όλη διαδικασία της PESCO και η περιφερειακή αμυντική βιομηχανία και όχι μόνο οι κεντρικές βιομηχανίες, ιδιωτικές κατά κύριο λόγο, που υπάρχουνε στα μεγάλα κράτη της ΕΕ. Αυτό ήταν μια μεγάλη μας επιτυχία. Εμείς πρέπει να κάνουμε τώρα ένα ακόμα βήμα, το πόσο αυτό θα το εκμεταλλευτούμε».

Στην Κύπρο βρέθηκε επίσης τις προηγούμενες μέρες και ο Ιταλός ναύαρχος Αντρέα Κοτίνι, ο οποίος συνάντησε τον Χρ. Φωκαΐδη, αλλά και επισκέφτηκε φρεγάτα του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού που είχε αγκυροβολήσει στην Κύπρο και επρόκειτο να πάρει μέρος σε κοινή στρατιωτική άσκηση των δύο χωρών.

«Εκλογές» στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ, την Κυριακή έγιναν «βουλευτικές εκλογές» στα Κατεχόμενα. Με βάση τα δημοσιεύματα, πρώτο εμφανιζόταν το «συντηρητικό» Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), του πρώην «πρωθυπουργού» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, από το οποίο προέρχεται και ο πρώην ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, το οποίο φερόταν να συγκεντρώνει το 36,5% των «ψήφων» και να «εκλέγει» 21 έδρες. Ακολουθούσε το Ρεπουμπλικανικό (σοσιαλδημοκρατικό) Κόμμα (ΡΤΚ) με 21,8% και 12 έδρες. Τρίτο το νεοσύστατο «προοδευτικό» «Κόμμα του Λαού» με 16,9% και 9 έδρες. Ακολουθούσαν το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (από το οποίο προέρχεται και ο σημερινός κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί), με 8,2% και 3 έδρες, το Δημοκρατικό Κόμμα (του Σερντάρ Ντενκτάς) με 7,8% και 3 έδρες κ.τ.λ. Συνολικά, αναμενόταν να μπουν έξι κόμματα στη «βουλή», ανάμεσα στα οποία και το «Κόμμα της Αναγέννησης», όπου συμμετέχουν πολλοί Τούρκοι έποικοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια για διατήρηση της πρόσβασης στην τελωνειακή ένωση(2019-05-02 00:00:00.0)
Η ένταξη στην ΕΕ αναβάθμισε μόνο τους κινδύνους και τα αντιλαϊκά παζάρια(2019-04-12 00:00:00.0)
«Καζάνι που βράζει» ενώ φουντώνουν οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών(2017-07-18 00:00:00.0)
Επίσκεψη Αναστασιάδη στο Λίβανο(2017-06-14 00:00:00.0)
Αρση του εμπάργκο όπλων από το κογκρέσο των ΗΠΑ(2015-12-01 00:00:00.0)
Φρούδες ελπίδες στο λαό - διαβεβαιώσεις στα ιμπεριαλιστικά κέντρα(2014-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ