Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τα χρώματα στη χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου»

Μια νέα έκθεση θα φιλοξενηθεί στον Χώρο Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» | Εγκαίνια την Τρίτη 23 Γενάρη

Μια ακόμα πτυχή της τέχνης του Γιώργη Βαρλάμου φωτίζεται στη νέα έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον Χώρο Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» (Λεάγρου 23, Γούβα, στ. μετρό «Αγ. Ιωάννης») με θέμα «Τα χρώματα στη χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου». Τα έργα που επιλέχθηκαν, έγχρωμης χαρακτικής, ξυλογραφίες και λιθογραφίες, διατρέχουν την εικαστική διαδρομή του σπουδαίου κομμουνιστή δημιουργού, από τα πρώιμα δημιουργικά χρόνια έως την ωριμότητά του.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 23 Γενάρη στις 6.30 μ.μ.

Για τη νέα έκθεση, αλλά και για τον Χώρο Πολιτισμού που είναι ανοιχτός σε κάθε νέο καλλιτέχνη για να δημιουργεί και να μαθαίνει, αλλά και στον καθένα που αγαπά την Τέχνη μιλήσαμε με την Εύα Μελά, ζωγράφο - χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη της λειτουργίας του χώρου, καθώς και την Μυρτώ Πετάση, ιστορικό Τέχνης.

***

-- Τι θα δει ο επισκέπτης στη νέα έκθεση «Τα χρώματα στη χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου»;

Μυρτώ Πετάση: Η νέα έκθεση είναι ενταγμένη στον στόχο να εκτεθεί σε βάθος χρόνου το σύνολο του εικαστικού έργου του ζωγράφου - χαράκτη μέσα από περιοδικές εκθέσεις, προσπάθεια που ξεκίνησε με την 1η έκθεση ασπρόμαυρης ξυλογραφίας.


Μέσα από επιλεγμένα έργα, έγχρωμες ξυλογραφίες και λιθογραφίες, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να δει τη λειτουργία του χρώματος στη χαρακτική του Γ. Βαρλάμου. Τα έργα που επιλέχθηκαν διατρέχουν την εικαστική διαδρομή του ζωγράφου - χαράκτη, από τα πρώιμα δημιουργικά χρόνια έως την ωριμότητά του. Τα θέματα των έργων που παρουσιάζονται εκτείνονται από το φυσικό και αστικό τοπίο έως τα πουλιά, τα λουλούδια, το ανθρώπινο σώμα, το πορτρέτο. Τα χρώματα κινούνται από τις γήινες έως και τις πολύ ζωηρές αποχρώσεις, ενώ ο χρωματικός πλούτος αποδίδει με ευρύτητα τα θέματα της χαρακτικής του όπως και τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάθε περίοδο της δημιουργίας του. Εντονα αποτυπώνεται αυτό στα πολύ ενδιαφέροντα έργα με θέμα τα πουλιά που περιλαμβάνει η έκθεση, όπου οι διαφοροποιήσεις στην επιλογή και απόδοση των χρωμάτων, από τον Γιώργη Βαρλάμο, επιβεβαιώνουν την ιδιαίτερη εκφραστική λειτουργία του χρώματος στη χαρακτική του.

Το ιδιαίτερο στοιχείο που διδάσκει ο Γιώργης Βαρλάμος με τη χαρακτική του είναι η απόδοση του περιεχομένου, του τι θέλει να πει το έργο, με εργαλείο την τεχνική αρτιότητα των μέσων της χαρακτικής, το ακριβές σχέδιο, την αφαίρεση. Η έκθεση «Τα χρώματα στη χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου» φωτίζει μία ακόμη πτυχή της εκφραστικότητας της τέχνης του μέσα από την τεχνική του, τα χρώματα στη χάραξη του ξύλου και στη λιθογραφία.


Η δύναμη του Γιώργη Βαρλάμου πηγάζει από τον στόχο που έθετε το έργο του να υπηρετεί την αλήθεια, την ομορφιά και την απλότητα. Στόχο που πέτυχε με την τρομερή αφοσίωση, τη μελέτη, την προεργασία για κάθε έργο του, όπως αποδεικνύουν τα εκατοντάδες προσχέδια και δοκίμια, παραλλαγές χαρακτικών, οι σημειώσεις του, οι φωτογραφίες που ο ίδιος τραβούσε και αξιοποιούσε στη μελέτη των θεμάτων του, άλλες μέθοδοι έρευνας που αξιοποιούσε για κάθε του έργο, μαζί με την προσπάθεια κατάκτησης ευρύτερης μόρφωσης μέσα από τη μελέτη της φιλοσοφίας, της ιστορίας, της λογοτεχνίας και μέσα από την κοινωνική και πολιτική του στάση και δράση.

Η επαφή του λαϊκού ανθρώπου, του νέου ανθρώπου, σίγουρα κάθε καλλιτέχνη με το έργο του Γ. Βαρλάμου έχει μεγάλη αξία γιατί αυτό μπορεί να καλλιεργήσει με μοναδικούς τρόπους την ανθρώπινη ευαισθησία, ευαισθησία απαραίτητη για την ίδια τη ζωή αλλά και την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Από αυτήν την άποψη η έκθεση «Τα χρώματα στη χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου» αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη απ' όλους!

***

-- Παράλληλα με την έκθεση το κοινό μπορεί να περιηγηθεί και στο εργαστήρι του Βαρλάμου, το οποίο με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη του είναι όπως το άφησε με κάποιες απαραίτητες, βέβαια, εργασίες συντήρησης...


Εύα Μελά: Ο σ. Γιώργης Βαρλάμος άφησε στο ΚΚΕ παρακαταθήκη ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο σε όγκο και αξία καλλιτεχνικό έργο. Αυτό το έργο φιλοδοξούμε, μέσα από τακτικές περιοδικές εκθέσεις, να έρθει σε επικοινωνία με τον λαό, τον λαό που υπηρέτησε με την τέχνη του πάνω από 70 συνεχή χρόνια ο Γιώργης Βαρλάμος.

Ο χώρος που ζωγράφιζε έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις του. Παράλληλα με την έκθεση σημαντικό για εμάς είναι ο χώρος του εργαστηρίου χαρακτικής του Γιώργη Βαρλάμου. Ο χώρος παραμένει με σεβασμό ακριβώς όπως τον άφησε ο σ. Βαρλάμος στο Κόμμα μας, για να μαθαίνουν την τέχνη της χαρακτικής και την τέχνη του βιβλίου οι νέοι καλλιτέχνες αλλά και για να αξιοποιούν την υπάρχουσα υποδομή ελεύθερα, όσοι εικαστικοί δημιουργοί θέλουν να εργαστούν πάνω στη χαρακτική, τη δημοκρατική αυτή τέχνη που το καλλιτεχνικό έργο ενώ είναι πάντα πρωτότυπο, δεν είναι μοναδικό και κυκλοφορεί. Στο εργαστήρι αυτό λειτουργεί η πρέσα χαρακτικής (μαντεμένια, του 19ου αιώνα) του μεγάλου δάσκαλου και διευθυντή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στα χρόνια της Κατοχής, Γιάννη Κεφαλληνού, που την άφησε στον Βαρλάμο, τον αγαπημένο του μαθητή. Επίσης, η πρέσα ξυλογραφίας του χαράκτη Δημήτρη Δάβη (πρέσα του 19ου αιώνα επίσης). Το εργαστήρι αυτό από μόνο του δίνει έμπνευση για καλλιτεχνική δημιουργία σε κάθε καλλιτέχνη αλλά και σε κάθε φίλο της Τέχνης, μιας και όλα, από το μωσαϊκό πάτωμα με τα μαρμάρινα σχέδια έως και το τελευταίο εργαλείο είναι καμωμένα από τα χέρια του ίδιου του Γιώργη Βαρλάμου.

Εκεί - δημιουργώντας στον χώρο που δημιούργησε ο Γ. Βαρλάμος - φανερώνεται ανάγλυφα ότι η Τέχνη δεν είναι μια στεγνή διαδικασία παραγωγής έργων, αλλά έχει να κάνει με μια δημιουργική στάση ζωής συνολικότερα, αφού στον χώρο η υποδομή σε εργαλεία για τη χαρακτική και η αισθητική του χώρου, όπως την δημιούργησε ο Γ. Βαρλάμος, συνυπάρχουν με καλλιτεχνικά έργα, μελέτες, προσχέδια, σημειώσεις, σκέψεις, βιβλία επιμελημένα από τον ίδιο καθώς και βιβλία Λογοτεχνίας, Ποίησης, Ιστορίας Τέχνης, Φιλοσοφίας και Πολιτικής σκέψης και δράσης, που μας περιτριγυρίζουν, αποδεικνύοντας ότι ο κομμουνιστής καλλιτέχνης πρέπει να είναι ένας «πλήρης συναισθημάτων και γνώσεων» δημιουργός, ένας ολοκληρωμένος και ανήσυχος άνθρωπος που παρακολουθεί τόσο τις εξελίξεις στη ζωή και τις μελετάει, όσο και τις εξελίξεις στις Τέχνες.

-- Ο Χώρος Πολιτισμού - «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» μετρά ήδη 6 μήνες λειτουργίας. Τι έχετε αποκομίσει από τη μέχρι τώρα λειτουργία του; Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε;

-- Μυρτώ Πετάση: Τα σεμινάρια χαρακτικής που διοργανώνονται σημειώνουν ήδη επιτυχία, ενώ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από κάθε αφετηρία σε σχέση με την Τέχνη θέλουν να συμμετάσχουν. Το «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» επιδιώκουμε ταυτόχρονα να γίνει σημείο αναφοράς και για εικαστικούς καλλιτέχνες, δίνοντας πνοή στη δημιουργία τους αφού είναι ένα «ιδανικό» εργαστήρι!

Το επόμενο διάστημα ο Χώρος Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» θα εμπλουτίσει το πρόγραμμά του με θεματικές εκδηλώσεις και διαλέξεις σε θέματα που σχετίζονται με την ιδεολογία, την Τέχνη και την Ιστορία της.

Εύα Μελά: Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι η δυνατότητα που δίνει ο Χώρος Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» σε ομάδες, σε συλλόγους, σε μαθητές, σπουδαστές, εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους κ.ά., να τον επισκεφθούν οργανωμένα, να παρακολουθήσουν αυτά που προγραμματίζονται, να ξεναγηθούν. Να πληροφορηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία γέννησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ένα μελετημένο και λειτουργικό καλλιτεχνικό εργαστήρι, μια ενδιαφέρουσα κάθε φορά έκθεση και έναν συνολικό καλλιτέχνη, έναν δημιουργό που ήταν πάντα παρών στο ΚΚΕ, που, όπως λέει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του, γεννήθηκε είκοσι χρονών, όταν δηλαδή μέσα στα μαύρα χρόνια της ναζιστικής κατοχής ξεκίνησε τις σπουδές του στην Τέχνη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών - κοντά στον Γιάννη Κεφαλληνό - και εντάχτηκε μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ στην Εθνική Αντίσταση και στο ΚΚΕ...

***

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Απρίλη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Πέμπτη - Κυριακή 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 210.7515.584, e-mail: ergastiri.gvarlamou@gmail.com.

Υπάρχει δυνατότητα οργανωμένων ξεναγήσεων μετά από επικοινωνία.


Α. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ