Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 20 Γενάρη

1775 Γεννιέται ο Γάλλος φυσικομαθηματικός Αντρέ Μαρί Αμπέρ, βασικός θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής.

1920 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Φεντερίκο Φελίνι.

1942 Πραγματοποιείται η Διάσκεψη του Βάνζεε (προάστιο του Βερολίνου), κατά την οποία τα ανώτατα στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος αποφασίζουν την «Τελική Λύση στο Ζήτημα των Εβραίων».

1946 Δεκάδες χιλιάδες λαού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δημοκρατικών συλλόγων, κατακλύζουν το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τους γύρω δρόμους και ζητούν «συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση - Πανδημοκρατικό Μέτωπο». Ανάλογες μαζικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

1982 Γεννιέται το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στην Ελλάδα, ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

1986 Με λαμπρή τελετή στην πόλη Λιλ της Γαλλίας, ανακοινώνεται επισήμως από την Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Φρανσουά Μιτεράν η απόφαση των δύο κρατών για την κατασκευή τριπλής σιδηροδρομικής σήραγγας υπό τη Μάγχη.

Κυριακή 21 Γενάρη

1793 Ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ο 18ος αποκεφαλίζεται.

1898 Η εξαμελής επιτροπή που συγκροτήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις στον απόηχο της ήττας του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897 συντάσσει τον σχετικό νόμο, που κατόπιν θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, θέτοντας την Ελλάδα υπό Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο.

1911 Ξεκινά το πρώτο ράλι του Μόντε Κάρλο.

1924 Η καρδιά του Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ Λένιν, ηγέτη του προλεταριάτου της Ρωσίας αλλά και της παγκόσμιας εργατικής τάξης, παύει να χτυπά (βλέπε Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, σελ. 21 - 28).

1941 Η βρετανική κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας «Daily Worker».

1949 Ο ηγέτης των αστών εθνικιστών Τσανγκ Κάι Σεκ παραιτείται από Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας, μία μέρα πριν την είσοδο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ στο Πεκίνο.

1963 Πεθαίνει στις φυλακές Ιτζεδίν ο Γιώργης Ερυθριάδης, πρώην μέλος του ΠΓ και τότε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1984 Πεθαίνει ο συγγραφέας και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ