Από παλιότερη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον αν. πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπ. Οσμάνι |
Χαρακτηριστικά, ως «δικαίωση του ρόλου της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια» παρουσίασε τη διευθέτηση του ζητήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
Οπως δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας, «είμαι πεπεισμένος ότι έχει έρθει πλέον η ώρα να πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να δικαιώσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγετικής δύναμης στα Βαλκάνια αλλά και ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για μια πρόκληση οικονομική αλλά και γεωπολιτική».
Εχοντας σκιαγραφήσει το διακύβευμα για την εγχώρια αστική τάξη μέμφεται τη ΝΔ ότι δεν υπηρετεί αυτούς τους στόχους, «ευελπιστώντας» πως «σύντομα θα κατανοήσουν ότι ένα εθνικής σημασίας ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια, ώστε, αν υπάρξει προοπτική λύσης, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης».
Το ίδιο επανέλαβε και χτες, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς, κάνοντας λόγο για «παράθυρο για λύση, στον βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχθεί ειλικρινής. Λύση που αν επιτευχθεί θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή» και προσθέτοντας ότι «τις επόμενες μέρες, λοιπόν, θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση».
Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο αν. πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπ. Οσμάνι, για συναντήσεις με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, και τον αν. υπουργό ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλο.
Χτες, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, έκανε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μια σύντομη παρουσίαση των θέσεων με τις οποίες προσέρχεται η κυβέρνηση στη σχετική διαπραγμάτευση. Οπως φέρεται να είπε, «η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007 - 2008 και αφορά σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων», ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα, καθώς στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με τη λογική τού «δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα», ενώ υποστήριξε, στον αντίποδα, πως η σημερινή κυβέρνηση είναι «τολμηρή» και «σοβαρή» κι έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων...
Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού, όπου «επισημάνθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της ευκαιρίας για την επίλυση ενός χρόνιου εθνικού ζητήματος».
Στο μεταξύ, την πεποίθησή του ότι υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, και μάλιστα έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha». Διεμήνυσε, δε, ότι οι αναφορές περί «κόκκινης γραμμής» δεν θα αποτελέσουν αιτία ή δικαιολογία ώστε να μπουν περιορισμοί στις συνομιλίες.
Ερωτηθείς αν θα καταφύγει σε δημοψήφισμα στη χώρα του για το θέμα της ονομασίας, απάντησε ότι του είναι απαραίτητη η υποστήριξη των πολιτών αλλά και της αντιπολίτευσης. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως η αντιπολίτευση της χώρας του θα συμβάλει θετικά στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφασίσουν από κοινού για την επίλυση του ζητήματος.
Χαρακτήρισε «θετική ελπίδα αυτό που δήλωσε πρόσφατα ο κ. Καμμένος, ότι αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των πολιτικών φορέων των δύο χωρών, και αυτός θα συμφωνήσει για τη λύση». Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να συναντηθεί και με τον υπουργό Αμυνας και με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά φυσικά αφού συναντηθεί πρώτα, όπως επισήμανε, με τον Αλ. Τσίπρα.
Ακόμη, ο Ζάεφ χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο της ΠΓΔΜ την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Συμπλήρωσε πως η χώρα του περιμένει πολλά χρόνια να περάσει τις πύλες της ΕΕ και κάθε εμπειρία είναι επιθυμητή, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από τη «γείτονα φίλη Ελλάδα».
Στην ΠΓΔΜ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, ενημέρωσε πως ο Ζόραν Ζάεφ θα συμμετάσχει στο προσεχές Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Αλ. Τσίπρα αν και, όπως είπε, το πρόγραμμα των διμερών επαφών του «δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί».
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αφού πρώτα δήλωσε άγνοια για την πορεία και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι το κόμμα του «τάσσεται κατά της αλλαγής του Συντάγματος με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας"», εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι το θέμα του ονόματος θα λυθεί το συντομότερο δυνατόν, «ώστε να σταματήσει η χώρα μας να σηκώνει αυτό το τεράστιο φορτίο», ενώ επανέλαβε τη θέση του VMRO-DPMNE για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Παρέμβαση για το θέμα είχαμε και από τον αναπληρωτή βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χ. Μπ. Γι. Οπως μεταδίδουν ηλεκτρονικά ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ο Γι σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ν1», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα του ονόματος.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ σε αυτό, ο Γι ανέφερε: «Οπως ξέρετε, το ΝΑΤΟ έχει πολιτική ανοικτών θυρών. Δεν αναγκάζουμε κανέναν να γίνει μέλος, αλλά εκείνες οι χώρες που πληρούν τους όρους για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ευπρόσδεκτες. Υπάρχουν χώρες της περιοχής που ελπίζουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι εύκολο οι χώρες να εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια ένταξης. Αν είναι έτοιμες για θυσίες, αν είναι έτοιμες για δύσκολες αποφάσεις που αφορούν τον τομέα της άμυνας αλλά και την ικανοποίηση των δημοκρατικών προδιαγραφών, του κράτους δικαίου (...) αυτές οι χώρες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν και κανείς δεν έχει δικαίωμα βέτο, περιλαμβανομένης της Ρωσίας».
Συνέχισε: «Πιστεύω ότι η "Μακεδονία" έχει την ευκαιρία το 2018 να λύσει τελικά τη διαφορά με την Ελλάδα για το όνομα. Νομίζω ότι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό υπάρχει πολιτική βούληση και στα Σκόπια και στην Αθήνα και η "Μακεδονία" έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει αυτόν τον στόχο της».