Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κάλπικες προσδοκίες στο λαό την ώρα που τον «φιλοδωρεί» με νέα μέτρα

Eurokinissi

Ως χρονιά «ορόσημο» και «ευκαιρία» για τα διακυβεύματα του κεφαλαίου, «όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική πολιτική», σκιαγράφησε χτες το 2018 ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στην πρώτη για τη νέα χρονιά συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας πως είναι το έτος κατά το οποίο «θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις της επόμενης μέρας για την οικονομική ανάκαμψη, για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και του διεθνούς ρόλου της χώρας μας...» και καμαρώνοντας για τις επιδόσεις της κυβέρνησής του ως προς την ευόδωσή τους.

Εξάλλου, επιβεβαιώνοντας για λογαριασμό ποιου θα είναι η ανάκαμψη, την ώρα που η κυβέρνησή του εισάγει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης», ανάμεσα στα οποία το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, το περαιτέρω «τσεκούρι» στα κοινωνικά επιδόματα κ.ο.κ., ο πρωθυπουργός μίλαγε για «χρονιά - σταθμό» που «μπήκε με καλούς οιωνούς», παραθέτοντας όλες τις κυβερνητικές «επιτυχίες» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Οπως είπε, «το 2017 πετύχαμε, για τρίτη συνεχόμενη φορά, δημοσιονομική υπεραπόδοση... Η οικονομία συνολικά έχει μπει σε φάση ανάκαμψης. Τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν σταθερά. Οι ξένες επενδύσεις το 2017 άγγιξαν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία, όχι μόνο για την περίοδο της κρίσης (...) το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται ήδη σε έδαφος κάτω από το 4%, σημειώνοντας τις χαμηλότερες αποδόσεις του εδώ και μια δεκαετία (...) είναι φανερό ότι πλέον έχουμε μπει σε μία πορεία που φανερώνει την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος».

Διαβεβαίωσε μάλιστα το εγχώριο κεφάλαιο ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει «να επιστρέψει η χώρα στην προ του 2010 περίοδο, κουβαλώντας τις ίδιες παθογένειες, τις ίδιες στρεβλώσεις και τις ίδιες αδυναμίες, που την οδήγησαν στη χρεοκοπία», υπονοώντας - πίσω από τα μεγάλα λόγια περί «καταπολέμησης της διαφθοράς» κ.λπ. - βασικά την επιστροφή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Συνέχισε διαβεβαιώνοντας το κεφάλαιο ότι τα ψίχουλα σε όσους κινούνται στο φάσμα της ακραίας φτώχειας (τα οποία μάλιστα βάφτισε ξανά «κοινωνικό κράτος», κρύβοντας αισχρά την αναδιανομή της φτώχειας και το σχετικό «τσεκούρι» σε κοινωνικά επιδόματα και σε παροχές Υγείας - Πρόνοιας) είναι απαραίτητη προϋπόθεση «για την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας», η οποία «δεν οδηγεί, όπως κάποιοι κατηγορούν, σε έναν νέο κοινωνικό διχασμό, δεν οδηγεί σε μια νέα διαίρεση. Αντίθετα, θα έλεγα ότι ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό (...). Είναι ακριβώς αυτή η μεροληψία που μπορεί να εγγυηθεί - θα προσέθετα εγώ - την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», να διασφαλίσει δηλαδή την «κοινωνική συναίνεση», την υποταγή της εργατικής τάξης και του λαού στους στόχους του κεφαλαίου.

Εμπαίζοντας το λαό, την ώρα που γενικεύονται οι πλειστηριασμοί σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά ώστε το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει το νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας, ο πρωθυπουργός έφτασε να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου και να μην επιτρέπει «για παράδειγμα, να γίνονται στόχος του κράτους ή των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι της μισθωτής εργασίας ή της μικρής επιχειρηματικότητας, ενώ την ίδια στιγμή μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν τα χρήματά τους αφορολόγητα στο εξωτερικό ή και πολιτικοί που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα να συνεχίζουν ανενόχλητοι να απολαμβάνουν τους καρπούς των παρανομιών τους στην πλάτη του ελληνικού λαού».

Δεν παρέλειψε φυσικά να προσθέσει και τα περί του «τέλους των μνημονίων», σε μια προσπάθεια να ενισχύσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό την ώρα που κλιμακώνεται η επίθεση εναντίον του, νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στα παλιότερα και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει το κεφάλαιο ότι δε θα χάσει τον αντιλαϊκό «μεταρρυθμιστικό» της οίστρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ