Κυριακή 15 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Με βαριά και επικίνδυνη για το λαό ατζέντα

Αν και πολυαναμενόμενη από την πλευρά της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων, ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Αντίθετα, θα πρέπει να ανησυχεί και να «κουμπώνεται» με όσα θα συζητηθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες, καθώς είναι βέβαιο ότι η υλοποίησή τους θα σημάνει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, όπως και βαθύτερη εμπλοκή σε σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά του συμφέροντα.

Θυμίζουμε ότι η κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό είναι ήδη στις ΗΠΑ και την Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ. Εως τότε, γίνονται και προγραμματίζονται επαφές με επιχειρηματικούς ομίλους, επενδυτικά σχήματα και μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας.

Μια προσεκτική ματιά στο πλαίσιο των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της «ασφάλειας», στη δεδομένη χρονική συγκυρία, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα απέναντι στις διακηρύξεις των δύο πλευρών για παραπέρα σύσφιξη των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα της στρατιωτικής συνεργασίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο στρατηγικός στόχος της αστικής τάξης στην Ελλάδα να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο, να αναδειχθεί σε κόμβο της Ενέργειας και του Εμπορίου, να πετύχει σταθερότερη ανάκαμψη της κερδοφορίας της, σε σύμπραξη και με ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, συντονίζεται πλήρως με τα σχέδια των ΗΠΑ να ενισχύσουν την οικονομική και στρατιωτική τους παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Μόνο που οι σχεδιασμοί αυτοί δεν γίνονται σε «κενό αέρος»...

Τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κράτη και κέντρα (Κίνα, Ρωσία, κράτη - μέλη της ΕΕ) διεκδικούν με όλα τα μέσα να θωρακίσουν και να επεκτείνουν τα δικά τους συμφέροντά τους στην περιοχή και αυτό οξύνει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Συμμαχίες αναδιατάσσονται και το ίδιο συμβαίνει στο εσωτερικό τους. Μέσα σ' αυτό το τεταμένο και σύνθετο περιβάλλον, η «ασφάλεια» των επενδύσεων πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και με στρατιωτικά μέσα, όπου η Ελλάδα δηλώνει πρόθυμη να αναβαθμίσει το ρόλο της, ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
To «Plan Α» όλης της κυβέρνησης και της ΝΔ (2018-10-12 00:00:00.0)
Με «ίδιους στόχους» με την κυβέρνηση Τραμπ (2018-10-10 00:00:00.0)
Η Ελλάδα βασικός κρίκος στα επικίνδυνα σχέδια, με υπεύθυνη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (2017-07-02 00:00:00.0)
Ακόμα πιο μπλεγμένοι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (2015-12-08 00:00:00.0)
Να ενταθεί η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό (2010-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org