Κυριακή 15 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Πάλη για πραγματική μόρφωση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής

Ανακοίνωση για την κατάσταση στην Παιδεία και τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούν η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις

Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για την Παιδεία σημειώνεται:

«Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, που στις γραμμές της συσπειρώνονται 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, αναδεικνύει το μεγάλο θέμα της Παιδείας, που απασχολεί τους μαθητές και τους φοιτητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, τους λαούς. Η Παιδεία πρέπει να είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα - προνόμιο για λίγους.

Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως το εκπαιδευτικό σύστημα στον καπιταλισμό δεν προσφέρει πραγματική μόρφωση, κοστίζει ακριβά για τις λαϊκές οικογένειες, ενώ στη συνέχεια μετά τις σπουδές δεν εξασφαλίζεται το δικαίωμα στη δουλειά για τους νέους και τις νέες. Αντανακλά και ενισχύει την κυρίαρχη ιδεολογία της κοινωνίας στην οποία βασίζεται.

Η αποστολή του είναι η ιδεολογική προετοιμασία των μελλοντικών εργαζομένων, ώστε αυτοί να ενσωματώνονται από μικρή ηλικία στο εκμεταλλευτικό σύστημα, να προσαρμόζονται στις ανάγκες της κερδοφορίας των οικονομικών ομίλων. Στην καπιταλιστική κοινωνία, τα εκπαιδευτικά συστήματα αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για τη διατήρηση μιας ταξικής κοινωνίας, για τα συμφέροντα της κυρίαρχης καπιταλιστικής τάξης, που σχεδιάζεται για να διαιωνίζει την εκμετάλλευση.

Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούν η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις ενισχύουν την είσοδο και την παρέμβαση των επιχειρήσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, οι κρατικές δαπάνες μειώνονται, ανθεί η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, ελέγχονται το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της Ερευνας.

Στο εκπαιδευτικό σύστημα κυριαρχούν αντιεπιστημονικές έως και σκοταδιστικές θεωρίες για τη φύση και την κοινωνία, όπως η επιχείρηση απαξίωσης και αποσιώπησης της θεωρίας της εξέλιξης, η αναπαραγωγή της ανισοτιμίας ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα. Ενώ οι σκόρπιες αποσπασματικές γνώσεις και "δεξιότητες" μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της επιστημονικής γνώσης.

Η πείρα που έχει συγκεντρωθεί τονίζει πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχεδιασμός που στοχεύει να μετατρέψουν και να ενσωματώσουν τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε υποστηριχτές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, με σχετικά καθορισμένα χρηματοδοτούμενα προγράμματα μαθημάτων, εργασιών, εκδρομών, που προπαγανδίζουν τις "αξίες" του κεφαλαίου και των ενώσεών του.

Σε όλες τις χώρες οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους πληρώνουν τις βαριές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, παραμένουν και αυξάνονται τα κενά σε εκπαιδευτικούς και οι ελλείψεις σε υποδομές.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στον καπιταλισμό είναι βαθιά ταξικό και αποσκοπεί να βγάζει πειθήνιους εργαζόμενους που δεν θα αμφισβητούν το εκμεταλλευτικό σύστημα. Σε πολλά σχολικά βιβλία χρησιμοποιείται το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, συκοφαντούνται ο σοσιαλισμός και η Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, η Ιστορία και οι αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, επιχειρείται η ύπουλη και ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού.

Τιμούμε φέτος τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση που έφερε στο προσκήνιο μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, το σοσιαλισμό, που κατάργησε την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η ριζική εξάλειψη της τρομερής κληρονομιάς του αναλφαβητισμού, η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας για όλους, υψηλού επιπέδου μόρφωσης, η ανάπτυξη της παιδαγωγικής θεωρίας και πρακτικής και ο εκμηδενισμός της ανεργίας αποτελούν μεγάλα επιτεύγματα του σοσιαλισμού. Προβλήματα που αφορούν τις εκπαιδευτικές υποδομές, τη σίτιση, τη στέγαση των φοιτητών κ.ά., που παραμένουν άλυτα στον καπιταλισμό, επιλύθηκαν στο σοσιαλισμό.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία τονίζει την ανάγκη ισχυροποίησης της πάλης κατά των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι αστικές κυβερνήσεις, κατά της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας, της πλαστογράφησης της Ιστορίας, της προώθησης αντιεπιστημονικών θεωριών στα σχολεία.

Καλούμε τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους φοιτητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να παλέψουν μαζί με τους κομμουνιστές για να αναβαθμιστεί η πάλη για το δικαίωμα στην πραγματική μόρφωση των παιδιών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής μας, για να γίνει η Παιδεία μέσο καλυτέρευσης της ζωής του ανθρώπου και όχι εργαλείο διαιώνισης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και κερδοφορίας της αστικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ