Κυριακή 15 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σαλιαρίσματα

«Δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα το "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι"»... Σε αυτό το «συμπέρασμα» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα κατά τον βουλευτή; Το ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί φονιάδες, που έχουν αντικαταστήσει αυτό το σύνθημα...», εννοώντας τους «φονταμενταλιστές τρομοκράτες». Είδατε τετράγωνη λογική; Επειδή το κράτος των ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εξέθρεψαν δολοφόνους όπως ο ISIS, πλέον έπαψαν οι ίδιοι να είναι φονιάδες, άρα ο λαός δεν πρέπει να απαιτεί τη μη εμπλοκή στα σχέδιά τους... Πλέον, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι πρέπει να ευγνωμονούν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για το «θεάρεστο» έργο τους στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μ. Ανατολή, στην Ουκρανία κ.α. Είναι και αυτό μια απόδειξη ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στα σαλιαρίσματα με την αμερικανική κυβέρνηση και την προσπάθεια αθώωσης των ΗΠΑ, ως ηγέτιδας ιμπεριαλιστικής δύναμης. Ισως κάποιος να τους σφύριξε ότι όσο περισσότερα πουν, τόσο πιο γλυκός θα είναι ο ύπνος του πρωθυπουργού στο «Blair House», τον προεδρικό ξενώνα του Λευκού Οίκου, όπου διαμένουν οι εξαίρετοι μόνο προσκεκλημένοι του Αμερικανού Προέδρου...

Δεν είναι ψέμα

«Ευτυχώς αυξάνονται οι φωνές που καλούν στην επιστροφή της ΕΕ στις θεμελιακές αξίες της. Μέχρι χτες μπορεί να το έλεγε στις συνόδους κορυφής μόνον ο Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα το υποστηρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν και όλο και περισσότερες πολιτικές δυνάμεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες». Αυτά έγραφε την Πέμπτη ο Ν. Παππάς για να «στοιχειοθετήσει» την απάτη της «αβύσσου» που τους χωρίζει από τα άλλα αστικά κόμματα, αλλά και την άλλη, ότι δηλαδή η ΕΕ μπορεί τάχα να αλλάξει προς όφελος των λαών, λέγοντας περίπου ότι ο τσακωμός στην ΕΕ περί αυτού πρόκειται και όχι για το τι θα μοιράσουν από τις σάρκες των λαών τα καπιταλιστικά κράτη και οι αστικές τάξεις που τη συγκροτούν. Το «χαριτωμένο» της υπόθεσης βέβαια είναι ότι τις ίδιες μέρες η κυβέρνηση Μακρόν περνάει νέο αντεργατικό πακέτο που τσακίζει, ανάμεσα στα άλλα, κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας, γενικεύει τις επιχειρησιακές συμβάσεις, χτυπάει περαιτέρω το δικαίωμα στην απεργία κ.ο.κ. Οπως, δηλαδή, ετοιμάζεται να κάνει και η κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης». Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ο υπουργός δεν λέει ποτέ ψέματα: Η ένταση της εκμετάλλευσης και η ενιαία επίθεση απέναντι στους λαούς εντάσσονται στις «ιδρυτικές αξίες της ΕΕ»...

Ιδια «γλώσσα»

Για επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία βρέθηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα. Στη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Π. Τζεντιλόνι, ο Ράμα απηύθυνε έκκληση στους Ιταλούς επιχειρηματίες να «επενδύσουν» στη χώρα του, με τα εξής «επιχειρήματα»: «Η Αλβανία είναι μια χώρα με χαμηλό κόστος εργασίας σε σύγκριση με την Ιταλία, όπου το φορολογικό σύστημα - το λέω ενώπιον του πρωθυπουργού - είναι πιο ευνοϊκό απ' ότι στην Ιταλία, και όπου ασφαλώς έχουμε το προτέρημα ότι ο λαός μας μιλάει Ιταλικά ως δεύτερη γλώσσα. Πρέπει να πω ξανά, παρουσία του πρωθυπουργού, ότι στην Αλβανία δεν έχουμε ακόμα συνδικάτα για να δημιουργούν προβλήματα». Να λοιπόν ποιο είναι το «κοινό μυστικό» για την προσέλκυση κεφαλαίων, γνωστό και απ' όσα υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα: Τσακισμένα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ένταση της εκμετάλλευσης, φοροαπαλλαγές και προνόμια στο κεφάλαιο. Να ποια είναι και η κοινή «γλώσσα» που μιλάνε οι αστικές τάξεις της περιοχής και με αυτά ως «δεδομένα» τσακώνονται για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία...

Αριστεία

Με ένα «δομημένο κλειστό ερωτηματολόγιο» που κατευθύνει όσους το συμπληρώσουν να συμφωνήσουν ουσιαστικά με τις θέσεις της, η ΝΔ προετοιμάζει το δεύτερο προσυνέδριο, που θα αφορά την Παιδεία. Μια από τις πρώτες ερωτήσεις είναι: «Ποια θα έπρεπε να είναι η βασική προτεραιότητα μιας κυβέρνησης για τους νέους;». Και οι τρεις απαντήσεις, από τις οποίες θα πρέπει να διαλέξει κανείς, είναι: «Να τους βρει δουλειές μέσω ιδιωτικών επενδύσεων/ Να κάνει την εκπαίδευση όπλο των νέων για το μέλλον/ Να τους ανακουφίσει, έστω προσωρινά, με κάποιες θέσεις στο Δημόσιο». Με τέτοιου τύπου «κλειστές» απαντήσεις, το ερωτηματολόγιο προτείνει διαφοροποίηση του σχολικού προγράμματος, επαναφορά κι ενίσχυση των πρότυπων σχολείων, μέτρα για μαζικοποίηση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και γενικότερα μια σειρά από μέτρα που «φωτογραφίζουν» μια Εκπαίδευση όλο και πιο αντιδραστική, όλο και πιο ακριβή για το λαό, όλο και πιο ελιτίστικη και διαφοροποιημένη... Ολο και πιο προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, τομέας στον οποίο η ΝΔ διεκδικεί να πάρει την «αριστεία» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1608 Γεννιέται ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

1837 Ιδρύεται η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

1844 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε.

1878 Υπογράφεται η Σύμβαση (Χάρτα) της Χαλέπας, μεταξύ της οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών, με την οποία η Κρήτη αποκτούσε ουσιαστικά καθεστώς αυτονομίας.

1902 Ο Γερμανός αρχαιολόγος Ρούντολφ Ερντικ ανακαλύπτει το Ασκληπιείο της Κω.

1917 Στην πόλη Βενσέν της Γαλλίας εκτελείται η Μαργαρίτα Ζέλε, γνωστή ως Μάτα Χάρι, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των Γερμανών.

1927 Οι Σοβιετικοί επιστήμονες ανακοινώνουν την ίδρυση της Εταιρείας Επιστημόνων και Τεχνικών, με σκοπό τη συμβολή στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ.

1946 Αυτοκτονεί στο κελί του λίγο πριν από την προκαθορισμένη εκτέλεσή του ο Χέρμαν Γκέρινγκ, κορυφαίο στέλεχος των ναζί, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Χίτλερ.

1946 Διλοχία του κυβερνητικού στρατού που μετείχε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Κατερίνης, εξεγείρεται κατά των αξιωματικών και περνά με τον Δημοκρατικό Στρατό.

1948 Με ορμητική επίθεση τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού στο Γράμμο διαλύουν λόχο του 620ού κυβερνητικού Τάγματος και καταλαμβάνουν το ύψωμα 1906. Αλλα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στα χωριά Μονόπυλο, Σλήμντιτσα, Γράμμοστα, Μυροβλήτη και Πευκόφυτο στο Γράμμο.

1958 Ξεκινά τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (15-18/10/1958). Το Συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση της ενδοαστικής διαμάχης που είχε ξεσπάσει στους κόλπους της ΓΣΕΕ το αμέσως προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Φ. Μακρή και του Δ. Θεοδώρου. Η διαπάλη αυτή αντικατόπτριζε και συνδεόταν σε ένα βαθμό με τις αντίστοιχες συγκρούσεις που λάμβαναν χώρα την ίδια περίοδο στις γραμμές της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ΔΣΕΕΣ), μεταξύ των προσκείμενων στον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της βρετανικής πρεσβείας, η επιδιωκόμενη αντικατάσταση του Φ. Μακρή ως γγ της ΓΣΕΕ είχε να κάνει και με το γεγονός ότι «έπαψε να είναι ικανοποιητικός ως αντικομμουνιστικός παράγοντας από πλευράς της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA)...». Τελικά η ομάδα Θεοδώρου αποσπάστηκε από τη ΓΣΕΕ, συγκροτώντας χωριστή συνδικαλιστική κίνηση.

1964 Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Κολ Πόρτερ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org