Κυριακή 15 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΗΠΑ
Κερδοφόρες επενδύσεις για το κεφάλαιο με «λίπασμα» την αντιλαϊκή πολιτική

«Λαγός» το ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων
«Λαγός» το ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων
«Οπως έχει διαμηνύσει και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, στρατηγικοί επενδυτές θα βρουν ένα φιλικό και ενθαρρυντικό περιβάλλον για επενδύσεις από την ελληνική κυβέρνηση». Αυτό είναι το μήνυμα που αποστέλλει ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στις ΗΠΑ, με αφορμή και τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ολοκληρώνεται σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου επανέρχονται αυτήν τη βδομάδα στην Αθήνα, με ατζέντα την «απόδοση» των αντιλαϊκών μέτρων, «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση των μεγεθών του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα. Ενώ, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποστολή των υψηλόβαθμων κλιμακίων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης». Σε αυτό το φόντο κυβέρνηση και «θεσμοί» βρίσκονται σε πορεία αναζήτησης και των νέων αντιλαϊκών μέτρων από το 2018 και για όλη την επόμενη περίοδο.

Το ΔΝΤ σε ρόλο «λαγού»

Ηδη η πλευρά του ΔΝΤ, στο γνωστό ρόλο του «λαγού», διαβλέπει τρανταχτές «αστοχίες» σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, όπως αυτά διαμορφώνονται με βάση τα υπάρχοντα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα, θα φτάσουν στο 2,2% του παραγόμενου ΑΕΠ, έναντι στόχου στο 3,5%, θα «υπολείπονται» δηλαδή κατά 2,4 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ, παρέχοντας περαιτέρω διευκρινίσεις, ουσιαστικά επισημαίνει πως ο στόχος για τα πλεονάσματα του 2018 (3,5% του ΑΕΠ) αφορά στο μνημόνιο της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη, κατά συνέπεια το ίδιο δεν είναι αρμόδιο να προτείνει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους, ρίχνοντας δηλαδή το «μπαλάκι» στους άλλους «εταίρους».

Την ίδια ώρα, η πλευρά της Ευρωζώνης τηρεί «στάση αναμονής» ενόψει και της διαμόρφωσης των μεγεθών του φετινού κρατικού προϋπολογισμού και της παροχής των στοιχείων για το μήνα Σεπτέμβρη, με άξονα την απόδοση των αντιλαϊκών φόρων, όπως το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία.

«Νέα περίοδος» στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Ο Δ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης στις ΗΠΑ, «διαφημίζει» τα ανταγωνιστικά γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας, προσκαλώντας αμερικανικά μονοπώλια και «επενδυτές», στο έδαφος βέβαια της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Ειδικότερα, μιλώντας την ιστοσελίδα «mignatiou.com», εστίασε στους παρακάτω άξονες:

«Η Ελλάδα, πέραν της τροχιάς ανάπτυξης που εισέρχεται, παράλληλα βρίσκεται σε ένα κομβικό γεωστρατηγικό σημείο στην περιοχή της Μεσογείου, που την καθιστά μεταξύ άλλων ένα σημαντικό ενεργειακό σταυροδρόμι».

Σχετικά με τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς επενδυτές, αναφέρθηκε στους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας, των κλινικών μελετών, της αγροδιατροφής, της Ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και των logistics.

Σχετικά με το «πώς θα μπορούσαν να εμβαθύνουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στον τομέα της οικονομίας», ο υπουργός Οικονομίας προτάσσει τη «συνεχή και εντατική πληροφόρηση για τις οικονομικές καταστάσεις και τους οικονομικούς δείκτες που μαρτυρούν την πρόοδο της χώρας και τη θέση της, ιδιαίτερα, στην Ευρωζώνη, και, γενικότερα, στην ΕΕ». Αυτό βέβαια διασφαλίζεται στη βάση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων, που αποσκοπούν στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων και στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Καταλήγοντας, ο Δ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε: «Σίγουρα είναι η καλύτερη αρχή για μια νέα περίοδο στις ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις. Από εκεί και πέρα η έμπρακτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, μαζί με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθιστούν την Ελλάδα αξιόπιστο προορισμό για νέα επενδυτικά σχέδια».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, κλιμάκιο υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων αμερικανικών και άλλων τραπεζών και «funds», όπως οι Deutche Bank, Black Rock, Bank of America, Merill Lynch και JP Morgan.

Καμιά καθυστέρηση στην υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, «θυμίζει» τις προϋποθέσεις προσέλκυσης των κερδοφόρων επενδύσεων και της βιώσιμης ανάκαμψης.

Μιλώντας σε εκδήλωση της «Credit Suisse» στην Αθήνα, ιεράρχησε ως «σημαντικότερο και πιο άμεσο κίνδυνο» «τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος», τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί, καθώς θα τροφοδοτούσε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, η οποία θα οδηγούσε στην αναστολή των επενδυτικών σχεδίων (...) θα δυσχέραινε την επάνοδο σε κανονικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες».

Οπως είπε, «εκτός από την αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στις κεφαλαιαγορές, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί και η δημιουργία συνθηκών που θα προσελκύσουν ξένα κεφάλαια, ιδίως ξένες άμεσες επενδύσεις», προσθέτοντας ότι «αυτό προϋποθέτει την ομαλή και έγκαιρη υλοποίηση του συμφωνηθέντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας».

Επίσης, ζήτημα νευραλγικής σημασίας στην προοπτική ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων αποτελεί και αυτό της «αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», πλευρά που σχετίζεται και με την ένταση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, «ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και στην εκκαθάριση όσων δεν είναι βιώσιμες», με στόχο να απελευθερωθούν πόροι «που θα στηρίξουν νέες αλλά και υπάρχουσες υγιείς επενδυτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, υποβοηθώντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα «πλεονάσματα», ο Γ. Στουρνάρας έδειξε στην προοπτική μείωσης στο 2% του ΑΕΠ, με άξονα «τη μείωση των φόρων επί της εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας) και του κεφαλαίου»...


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ