Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12851

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Στόχος της κυβέρνησης η αναβάθμιση της Ελλάδας ως ορμητηρίου ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  5
ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Προκλητική και απαράδεκτη δίωξη σε μέλη και στελέχη του ΚΚΕ

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση, με το κλίμα νομιμοφροσύνης προς το ΝΑΤΟ, που καλλιεργεί, έχει μεγάλες ευθύνες


ΣΕΛ.  4

Ο καπιταλισμός είναι το χθες, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο!
  • Κατάμεστη η Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, στην εκδήλωση που έγινε την Κυριακή για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης, με θέμα «Ο καπιταλισμός είναι το χθες, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο».
  • Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Κομμάτων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης».
  • Την εκδήλωση πλαισίωσε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διεθνιστικά επαναστατικά τραγούδια.

ΣΕΛ.  10   -   14

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ευκαιρία»

Η λέξη «ευκαιρία» κυριαρχεί στις αναλύσεις της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων, ενόψει της σημερινής συνάντησης Τραμπ - Τσίπρα. Ακόμα και η ΝΔ χαρακτηρίζει τη συνάντηση «ευκαιρία», καλώντας την κυβέρνηση να την εκμεταλλευτεί.

Με την ίδια ευκολία που χαράσσουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και τσακώνονται για τις εντυπώσεις ή για πλευρές της οικονομικής διαχείρισης, τα κόμματα του κεφαλαίου συντάσσονται όλα πίσω από την ίδια άποψη σε ό,τι αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Συμφωνούν δηλαδή ότι η κρίση στις σχέσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών με την Τουρκία δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ο στόχος αυτός αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης, προκειμένου να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι ανάδειξης της χώρας σε κόμβο Ενέργειας και Μεταφορών, επενδύσεων επιχειρηματικών ομίλων.

Επομένως, απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αμερικανο-τουρκική κρίση αποτελεί ευκαιρία για να αναβαθμίσει τον περιφερειακό του ρόλο.

Η εξέλιξη αυτή περνάει μέσα από τη στενότερη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Β. Αφρική, αλλά και βορειότερα, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τις Βαλτικές χώρες και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σε αυτό το έδαφος, συζητιούνται η επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας και η αναβάθμιση των υποδομών της, αλλά και η αξιοποίηση άλλων αεροδρομίων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, για να χρησιμοποιηθούν από την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, ακούγονται το Καστέλι και ο Αραξος (ο τελευταίος για την πιθανή αποθήκευση πυρηνικών όπλων, αν αποφασιστεί η εκκένωση του Ιντσιρλίκ), αλλά και η Ανδραβίδα, για τη στάθμευση των μη επανδρωμένων αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών.

Οπως επίσης έγραψε ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εντείνουν παράλληλα τις συνεκπαιδεύσεις με τον στρατό των ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών κρατών, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αντικατάσταση από ελληνικά πλοία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που συνοδεύουν τα αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα απ' αυτή. Θυμίζουμε ότι ήδη, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε 12 ιμπεριαλιστικές αποστολές έξω από τα σύνορα της χώρας.

Αν προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί, τότε θα μιλάμε για μια πρωτοφανή ανάπτυξη ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια, ενώ παράλληλα η χώρα θα παίζει ρόλο βασικού ορμητηρίου για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη γύρω περιοχή. Ταυτόχρονα, βέβαια, οι ανταγωνισμοί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν πρόκειται να κοπάσουν, αντίθετα θα οξυνθούν, για τον πρόσθετο λόγο ότι η Ελλάδα αναζητά αναβαθμισμένο ρόλο και στα Βαλκάνια, όπου η Τουρκία παρεμβαίνει ολοένα και περισσότερο με στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά μέσα.

Ο κίνδυνος για κλιμάκωση της έντασης είναι μεγάλος, μέσα στο γενικότερο κλίμα των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, την αναδιάταξη των συμμαχιών, τα συγκρουόμενα σχέδια που υπάρχουν στην περιοχή για τη χάραξη του ενεργειακού χάρτη.

Μπορούν όλα αυτά να χαρακτηριστούν «ευκαιρία» για το λαό; `Η μήπως είναι «ευκαιρία» για τα λαϊκά στρώματα οι επενδύσεις που λένε ότι θα γίνουν, πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της παραπέρα απελευθέρωσης τομέων της οικονομίας, που αποβαίνουν συνολικά σε βάρος των εργαζομένων και του λαού;

Τίποτα από αυτά δεν είναι «ευκαιρία» από τη σκοπιά του λαϊκού συμφέροντος. Και πρέπει να απαντηθεί αποφασιστικά η προσπάθεια της κυβέρνησης να σπείρει προσδοκίες στο λαό ότι έχει κάτι να κερδίσει από την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή και από τα σχέδια αναβάθμισης του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις.


100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης γραμματοσήμων και ντοκουμέντων

Στις 6 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, με τίτλο «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ταξίδι στην Ιστορία, με το βλέμμα στο μέλλον».


ΣΕΛ.  3

Αύριο η μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής

Στις 8.30 μ.μ., με έργα Σοβιετικών συνθετών, από τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ


ΣΕΛ.  3


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νομιμοποίηση των ναρκωτικών με όχημα την «ιατρική» κάνναβη

ΣΕΛ.  15
ΥΠΟΘΕΣΗ ΗΡΙΑΝΝΑΣ Β. Λ. ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΛΗ Μ.
Προκλητική επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση

Καταγγελία από το ΚΚΕ για τη χτεσινή απόφαση


ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ