Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Ο ουρανός είναι το όριο» της εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Eurokinissi

Την απογείωση της εμπλοκής της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, αλλά και στην άλλη τους όψη στα επιχειρηματικά σχέδια των αμερικανικών ομίλων, που οξύνουν τους ανταγωνισμούς με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, επισφράγισε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στην Ελλάδα στις αρχές της βδομάδας, η δεύτερη επίσκεψή του μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Ο Μ. Πομπέο επισκέφτηκε αρχικά τη Θεσσαλονίκη, όπου και είχε συναντήσεις με τον ομόλογό του, Ν. Δένδια, με τον οποίο συζήτησαν για τον «Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ - Ελλάδας εν αναμονή του τρίτου γύρου που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον το 2021» υπογράφοντας σχετική Κοινή Δήλωση, συνάντηση με τη συμμετοχή του μισού υπουργικού συμβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας για τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, όπως και με τους υπουργούς Ενέργειας και Ανάπτυξης, με τους οποίους υπέγραψε συμφωνίες για την Ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες αντίστοιχα. Την επόμενη μέρα επισκέφτηκε την Κρήτη και ειδικά τη Σούδα, όπου και πραγματοποίησε «επιθεώρηση» των αμερικανικών εγκαταστάσεων και είχε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, την σύμβουλο του πρωθυπουργού για τα Ελληνοτουρκικά κ.ά.

Σούδα... ορμητήριο και μαγνήτης κινδύνων

Σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά σχέδια, στο Κοινό Ανακοινωθέν τονίζεται η πρόθεση αμερικανικής και ελληνικής κυβέρνησης «να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας», η οποία αναμένεται να ανανεωθεί το επόμενο διάστημα για έναν ακόμα χρόνο.

Η «αναβάθμιση» σε ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών και αντίστοιχα στόχο των ανταγωνιστών «σφραγίστηκε» με τις ανακοινώσεις για τη μετατροπή της Σούδας σε «Περλ Χάρμπορ» της Μεσογείου, με «έμβλημα» την ανακοίνωση για τον μόνιμο ελλιμενισμό στη βάση του «USS Hershel Woody Williams», της θαλάσσιας πλωτής βάσης ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, που υποστηρίζει αεροναυτικές επιχειρήσεις των Αμερικανών σε απομακρυσμένα «θέατρα επιχειρήσεων», με συμμετοχή ελικοπτέρων, UAV, πεζοναυτών.

Ελλιμενισμός που έρχεται να προστεθεί στα όσα ήδη έχουν δρομολογηθεί για τη γιγάντωση της βάσης με ανάπτυξη τόσο του αεροπορικού όσο και του ναυτικού σκέλους της, με υποδομές ώστε να φιλοξενούν περισσότερα και μεγαλύτερα μεταγωγικά αεροσκάφη, εργασίες στο κρηπίδωμα Κ-14, μόνιμη παρουσία μονάδων ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Ενώ τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην Ανατ. Μεσόγειο με επίκεντρο τη Σούδα έρχεται να υπηρετήσει και η εξαγγελία της κυβέρνησης (κατά την κύρωση στη Βουλή μιας ακόμα συμφωνίας για τον «αμοιβαίο ανεφοδιασμό» πλωτών και εναέριων μέσων ΗΠΑ - Ελλάδας) για δημιουργία ναυστάθμου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αντίστοιχου της Σαλαμίνας στον κόλπο, με την κυβέρνηση να υπονοεί ότι συμφωνήθηκε σχετική αμερικανική οικονομική στήριξη.

Ξεχωριστή πλευρά των σχεδιασμών αυτών αποτελούν και οι ανακοινώσεις για επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Αμερικής «στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 "F-16" μας σε Viper. Αλλά και με κοινά προγράμματα και με κοινές, πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία», όπως είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τα σχέδια για μετατροπή των ναυπηγείων της Ελευσίνας σε επισκευαστήριο του 6ου Στόλου και συνολικά της αμυντικής βιομηχανίας σε «περιφερειακό κέντρο» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Παραθέτοντας όλο το πλέγμα της εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατιωτικά σχέδια, ο Πομπέο σημείωσε πως «εργαζόμαστε για την προώθηση θεμάτων που ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι, με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία λαμβάνει σάρκα και οστά εδώ στην Κρήτη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη», ενώ χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών, τόνισε πως «η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη».

Με μπούσουλα ΝΑΤΟ οι διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη Πομπέο ήρθε να επιταχύνει τις διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και την υποστήριξη των σχεδιασμών της ευρωατλαντικής συμμαχίας στην περιοχή.

Ο ίδιος ο Πομπέο ήταν αποκαλυπτικός, μιλώντας στις συνεντεύξεις του ξανά για ανάγκη επίλυσης των «διαφορών», όπως βάφτισε τις αμφισβητήσεις και αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης (ακόμα και αυτές για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών) επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, «μέσω διαλόγου, μέσω διεθνών συστημάτων, συμφωνιών, συνομιλιών», υπογραμμίζοντας, ενόψει των διερευνητικών που αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες, πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «έντονα τον διάλογο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας». Ενώ πιέζοντας να κλείσουν ζητήματα, εξέφρασε την «ελπίδα» ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες όχι μόνο θα ξεκινήσουν σωστά, αλλά είναι σημαντικό να παρθούν αποφάσεις με τρόπο που να παράγουν αποτελέσματα που καθένα από τα δύο έθνη βρίσκουν κάτι περισσότερο από αποδεκτά».

Θύμισε, άλλωστε, ότι πριν από μερικές μέρες μίλησε με τον γγ του ΝΑΤΟ «σχετικά με την πρόοδο (σ.σ. των διμερών συνομιλιών) που έχει σημειωθεί στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα μπορέσουν να συνεχιστούν σε σοβαρή βάση», χωρίς κουβέντα φυσικά για την τουρκική επιθετικότητα.

Ολως τυχαίως, δυο μέρες μετά, την Πέμπτη, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε επισήμως ότι «μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες», ιδρύθηκε «διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης», η ΝΑΤΟική «πλατφόρμα» δηλαδή των διευθετήσεων, με το ΝΑΤΟ να θυμίζει με νόημα πως «παρόμοιο μηχανισμό» είχε δημιουργήσει και τη δεκαετία του 1990, «ο οποίος ήταν αποτελεσματικός (...) στην παροχή χώρου για ευρύτερες διπλωματικές συνομιλίες», τις Συμφωνίες δηλαδή για «γκριζάρισμα» του Αιγαίου σε Μαδρίτη και Ελσίνκι.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε τη σύσταση του μηχανισμού, λέγοντας ότι «μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους», πρόσθεσε.

Παράλληλα, στην επίσκεψη Πομπέο επιβεβαιώθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως «σημαιοφόρου» για τα σχέδια της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων, που μπαίνουν σε νέα επικίνδυνη φάση, με Κοινή Δήλωση των δύο ΥΠΕΞ να σημειώνει πως οι δύο κυβερνήσεις «επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς», ενώ οι δύο υπουργοί «τόνισαν τις προσπάθειες της Ελλάδας προς το σκοπό αυτό, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της Συμφωνίας των Πρεσπών και της επακόλουθης ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη», με τη ΝΔ να πιάνει και εδώ το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πυρίτιδα» οι μπίζνες

Παράλληλα, ο Πομπέο ήρθε να σφραγίσει μια σειρά από επιχειρηματικά «ντιλς» των αμερικανικών ομίλων. Ο ανταγωνισμός με άλλα κέντρα, όπως Ρωσία και Κίνα, ξεδιπλώνεται σφοδρός σε μια σειρά από κλάδους, με αιχμή τα αμερικανικά σχέδια για την Ενέργεια, όπου η Βόρεια Ελλάδα με βάση και τις υποδομές που ολοκληρώνονται (αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, Τερματικός Σταθμός Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου - FSRU Αλεξανδρούπολης, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου και η αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας) «εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη», όπως τόνιζε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης.

Σε αυτό το φόντο, συνοψίζοντας την ουσία των αμερικανικών σχεδιασμών στην Ενέργεια, για τους οποίους η Ελλάδα γίνεται κόμβος, ο Πομπέο επαναλάμβανε «την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαρκείς προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές οδούς και την παροχή Ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες Ενέργειας και όχι η ρωσική "Gazprom"».

Αποκαλυπτικός ήταν και για όσα συζητήθηκαν για την Κίνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δίκτυα 5G αλλά και τις υπόλοιπες «στρατηγικές υποδομές», χαιρετίζοντας και εδώ τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως «έθεσε το θέμα» των προσπαθειών της Κίνας «να χρησιμοποιήσει οικονομική ισχύ εδώ και στην ευρύτερη περιφέρεια, προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική επιρροή στις Δημοκρατίες της Ευρώπης. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η ομάδα του αναπτύσσουν και προωθούν το ψηφιακό μέτωπο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών για το 5G. Επίσης, βλέπουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα "Καθαρό Δίκτυο"», το πατροναρισμένο από τους Αμερικανούς, κόντρα στη διείσδυση κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων στα εν λόγω δίκτυα.

Και βέβαια, την ίδια ώρα το κουβάρι των ανταγωνισμών περιπλέκεται παραπέρα από τα σχέδια των αμερικανικών ομίλων στους εξοπλισμούς, όπου μεταξύ άλλων οι Αμερικανοί πιέζουν να πάρουν το συμβόλαιο για ναυπήγηση 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου (MMCS) για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με παράλληλη αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, που οδεύουν στην ONEX, στη «μάχη» για τον έλεγχο των στρατηγικών υποδομών, με δηλωμένο το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ