Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «φίλοι»

Πραγματικά είναι ...συγκινητικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τους μαθητές, που κινητοποιούνται και διεκδικούν ανοιχτά, ασφαλή σχολεία. Συγκινητικό για όποιον δεν θυμάται βέβαια. Γιατί, αν θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες επί ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος των μαθητών, τότε θα δούμε και το μέγεθος της κοροϊδίας. Ποιος δεν θυμάται, λοιπόν, ότι τον Οκτώβρη του 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε εισαγγελέα και κλούβες της αστυνομίας σε υπό κατάληψη Λύκειο της Λαμίας; Οτι τον Μάη του 2017 το δικαστήριο Ανηλίκων καταδίκασε 3 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου σε κοινωνική εργασία, επειδή συμμετείχαν σε κατάληψη σχολείου; Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι τον Νοέμβρη του 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με ξύλο, χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης σε διαμαρτυρία μαθητών στο 2ο ΓΕΛ Συκεών, ή ότι τον Απρίλη του 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τα ΜΑΤ να δείρουν μαθητές σε αντιπολεμική κινητοποίηση; Και κάτι τελευταίο, πολύ πιο κοντινό: Στις 30 Σεπτέμβρη, δηλαδή μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο δήμαρχος Ψαχνών, εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, «έσπασε» με λοστό την κατάληψη στο Γυμνάσιο... Βέβαια, μετά έδωσε 50 ευρώ στους μαθητές για το κατεστραμμένο λουκέτο. Ε, όχι λοιπόν και ...φίλοι των μαθητών, έτσι ξαφνικά. Εχουν δείξει το πραγματικό τους πρόσωπο και οι μαθητές το ξέρουν.

Φωνάζει!

Οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ για την περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, που επεκτείνει σήμερα η ΝΔ, ψηφίστηκαν τάχα για την «καλύτερη λειτουργία και την... αναζωογόνηση των σωματείων», όπως ισχυρίζονταν τότε χωρίς να ντρέπονται οι ΣΥΡΙΖαίοι υπουργοί. Μ' αυτούς τους νόμους, η εργοδοσία βάζει τώρα νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση. Οι οδηγίες της ΕΕ, που έγιναν νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα «εμπλουτίζονται» από τη ΝΔ, υποτίθεται για το «μαύρο χρήμα» και τη... «διαφάνεια», «δεν στρέφονταν σε καμία περίπτωση» ενάντια στην πολιτική δράση, έλεγαν οι ΣΥΡΙΖαίοι υπουργοί. Το συνολικότερο πλαίσιο όμως, που αντιδραστικοποιείται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, οδηγεί ακόμα και σε «φακέλωμα» σωματείων και των Διοικητικών τους Συμβουλίων, βάζοντας σε «στενό κορσέ» τα οικονομικά και τις σχέσεις με τα μέλη τους. Ο κατάπτυστος νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων έγινε για να λύσει το... κυκλοφοριακό της Αθήνας και, όπως διαβεβαίωναν, καμία σχέση δεν είχε με τη δράση σωματείων, συνδικάτων, φορέων. Απλά «τα έφερε έτσι η ζωή» και αξιοποιείται σήμερα για την καταστολή των υγειονομικών που ζητάνε τα στοιχειώδη για τα νοσοκομεία! Οσο για τον νόμο της ΝΔ για την «παρακώλυση δημοσίων υπηρεσιών», την... «εύρυθμη λειτουργία» του Δημοσίου και την «εξυπηρέτηση του πολίτη», είναι εργαλείο «διά πάσαν χρήσιν» στα χέρια του κράτους και των κατασταλτικών μηχανισμών, με διάφορα κοράκια να παροτρύνουν την εφαρμογή του ακόμα και σε βάρος των μαθητικών καταλήψεων. Η καταστολή είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, είτε με «νεοφιλελεύθερες», είτε με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Και το «φωνάζει» από παντού.

Περίσσευμα...

Τα εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού και οι δεκάδες νεκροί που καταγράφονται σε ολοένα και περισσότερες δομές με ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες (γηροκομεία, δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, η κλινική με τους νεφροπαθείς κ.ά.), με πλέον πρόσφατη περίπτωση το γηροκομείο στον Αγ. Παντελεήμονα, αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που αφήνει αυτές τις δομές αθωράκιστες, χωρίς έγκαιρη λήψη και εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας. Και στην τελευταία περίπτωση, του γηροκομείου στον Αγ. Παντελεήμονα, τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να κρύψουν αυτές τις ευθύνες με αναφορές στο αν ένας εργαζόμενος τήρησε ή δεν τήρησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα ερωτήματα ωστόσο είναι πολλά: Γιατί τα τελευταία διαγνωστικά τεστ στο προσωπικό έγιναν έναν ολόκληρο μήνα πριν, αντί να υπάρχει πιο συχνός έλεγχος, σε συνθήκες μάλιστα νέας έξαρσης της πανδημίας, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας; Γιατί οι όποιοι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την εργοδοσία τα έβρισκαν «όλα καλά», ενώ τώρα, κατόπιν εορτής, μετά τα δεκάδες κρούσματα και τις σοβαρές καταγγελίες που βγαίνουν στην επιφάνεια από συγγενείς των ηλικιωμένων, γίνεται λόγος για «σοβαρά κενά»;

... θράσους

Σε κάθε περίπτωση, είναι προκλητική η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίους τράγους τους εργαζόμενους, στη «γραμμή» που έδωσε εδώ και ένα μήνα από τη Βουλή ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ισχυριζόμενος με θράσος ότι στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι «από ένα πρόσωπο έχουν χάσει τη ζωή τους παραπάνω από 20 ηλικιωμένοι»! Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους είναι αυτοί που από την πρώτη στιγμή της πανδημίας επισημαίνουν τους σοβαρούς κινδύνους λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε αυτές τις δομές, είναι αυτοί που ανέδειξαν ότι και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα γηροκομεία μετά από 6 ολόκληρους μήνες, είναι ανεπαρκή και ανεφάρμοστα όσο διατηρούνται οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, η εντατικοποίηση, η εργοδοτική ασυδοσία και οι υποτυπώδεις έλεγχοι... Κρίσιμα ζητήματα που δεν αγγίζει η κυβέρνηση, όπως και όλα τα υπόλοιπα που αποτελούν «κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 3 Οκτώβρη

1897 Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος κομμουνιστής ποιητής και πεζογράφος Λουί Αραγκόν, ο οποίος είχε σταθεί ενεργά στο πλευρό των Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων την περίοδο μετά τον πόλεμο.

1915 Ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός της Αντάντ αποβιβάζει αγγλογαλλικά στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη.

1926 Εγκαινιάζεται η πρώτη Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης.

1935 Τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας εισβάλλουν στην Αβησσυνία (Αιθιοπία). Αρχίζει ο ιταλο-αβησσυνιακός πόλεμος, ο οποίος θα λήξει το Μάη του 1936 με νίκη της Ιταλίας.

1936 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης Στιβ Ράιχ, πρωτοπόρος της μινιμαλιστικής μουσικής.

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής καταστρέφουν το χωριό Λυγγιάδες Ιωαννίνων και δολοφονούν 82 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

1945 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός αθλητής του τριπλούν Βίκτορ Σανέγιεφ.

1965 Το Ενωμένο Κόμμα της Κουβανικής Σοσιαλιστικής Επανάστασης μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας.

1966 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1972 Πενήντα τέσσερις πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού με έκκλησή τους προς τη Διεθνή Επιτροπή Νομικών και τη Διεθνή Αμνηστία καταγγέλλουν ότι η Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία συνεχίζει να χρησιμοποιεί βασανιστήρια εναντίον των κρατουμένων.

1979 Αυτοκτονεί ο φιλόσοφος Νίκος Πουλαντζάς.

Κυριακή 4 Οκτώβρη

1853 Ξεκινά ο Κριμαϊκός Πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ο πόλεμος έληξε το Φλεβάρη του 1856 με ήττα της Ρωσίας.

1910 Στην Πορτογαλία ξεσπά αστικοδημοκρατική εξέγερση, η οποία ανατρέπει τη μοναρχία.

1917 Γεννιέται η Χιλιανή κομμουνίστρια μουσικός Βιολέτα Πάρα.

1918 Εν μέσω επαναστατικών ζυμώσεων και αναβρασμού συγκροτείται η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ στη Γερμανία, στην οποία μετείχε για πρώτη φορά με δύο στελέχη του και το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που διακηρύσσει πως αυτό είναι αναγκαίο για το συμφέρον της «εθνικής ενότητας».

1927 Αρχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Καταπολέμησης του Κομμουνισμού που συγκρότησε η κυβέρνηση. Ως πρώτο μέτρο αποφασίζεται «η εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών από τα κομμουνιστικά στοιχεία». Μελετάται, επίσης, «η διάλυση των κομμουνιστικών σωματείων».

1934 Ο μετέπειτα δικτάτορας Ι. Μεταξάς δηλώνει ανοιχτά από το βήμα της Βουλής: «Απεκτήσαμεν την πεποίθησιν... ότι η λύσις του πολυπλόκου πολιτικού και κοινωνικού προβλήματος, ουδόλως δύναται να επιτευχθεί διά της συνεχίσεως των κοινοβουλευτικών μεθόδων».

1934 Στην Ισπανία κηρύσσεται γενική πολιτική απεργία, στην οποία παίρνουν μέρος 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι. Στις μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις σκοτώνονται σχεδόν 3.000 εργάτες, ενώ συλλαμβάνονται πάνω από 30.000.

1943 Σε ομιλία του στο Πόζναν της Πολωνίας ο Χάινριχ Χίμλερ ξετυλίγει το σχέδιο μαζικής εξόντωσης των Εβραίων.

1947 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ (Μαξ Πλανκ), ο οποίος εισήγαγε τη θεωρία των κβάντα (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1918).

1955 Πεθαίνει ο στρατάρχης και πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος.

1957 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον πρώτο στον κόσμο τεχνητό δορυφόρο της Γης («Σπούτνικ-1»).

1970 Πεθαίνει η Αμερικανίδα μουσικός Τζάνις Τζόπλιν.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org