Σάββατο 3 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 4 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το παράνομο μνημόνιο Αγκυρας - Τρίπολης

Αργά βράδυ της Πέμπτης, κι ενώ είχε ανακοινωθεί επίτευξη συμφωνίας στο ΝΑΤΟ για σύσταση μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, όπως επίσης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες παραπέμπονταν για άλλη μια φορά στις ελληνικές καλένδες οι όποιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, γινόταν γνωστό από τη Νέα Υόρκη ότι 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η πρωτοκόλληση ήρθε μετά από μια σειρά διαρροών κυβερνητικών παραγόντων όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι η κινητικότητά τους και οι διπλωματικές επαφές και στενές σχέσεις με τους «ισχυρούς συμμάχους» της χώρας απέτρεπαν αυτό το ενδεχόμενο.

Επιχειρούσαν δηλαδή να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο για το γεγονός ότι η Τουρκία κατοχυρώνει βήμα βήμα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, με αέρα στα πανιά της από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τα σχέδιά τους, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Λιβύης, όπου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «επένδυσαν» στην τουρκική επέμβαση ως ανάχωμα στη ρωσική επιρροή.

Μετά την εξέλιξη, ακολούθησαν οι πρωθυπουργικές δηλώσεις ότι η πρωτοκόλληση αποτελεί «τυπική» και «τεχνική» διαδικασία, ότι η ενέργεια αυτή «δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Εθνη» κ.ο.κ., επιχειρώντας να καλλιεργήσουν πάλι κάλπικες προσδοκίες σχετικά με το ρόλο των Ευρωατλαντικών, που στρώνουν φαρδιά - πλατιά το τραπέζι των επικίνδυνων «διευθετήσεων» και παζαριών.

Σε αυτό το τραπέζι, όπου μόνιμα χαμένοι είναι οι λαοί και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης, η τουρκική αστική τάξη προσέρχεται πλέον έχοντας στα «χαρτιά» της και την πρωτοκόλληση του παράνομου μνημονίου από τον ΟΗΕ όπως δείχνουν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Ο Μ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την πρωτοκόλληση «επικύρωση» του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης και επανέλαβε ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα του έθνους μας», ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φ. Ντονμέζ, πανηγύρισε ότι με την τουρκο-λιβυκή συμφωνία ενισχύθηκε η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, το δε τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι «θα συνεχιστούν οι πολύπτυχες σχέσεις μας με τη Λιβύη (...) και η βοήθεια που προσφέρουμε στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες σε πολλά επίπεδα(2023-08-18 00:00:00.0)
Στρατιωτικές προετοιμασίες για σύγκρουση στη Σύρτη(2020-07-18 00:00:00.0)
«Διάλογος» και «συνεννόηση» με σφραγίδα των ΕΕ και ΗΠΑ(2020-07-17 00:00:00.0)
Νέες προκλήσεις της Τουρκίας ενταγμένες στο σφοδρό ανταγωνισμό που εξελίσσεται(2020-01-10 00:00:00.0)
Στις Βρυξέλλες τα νέα «επεισόδια» του επικίνδυνου εφησυχασμού(2019-12-13 00:00:00.0)
Στην Τουρκία ο πρόεδρος της Γερμανίας(2014-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ