Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Αντιμέτωποι με επισφαλείς συνθήκες εργαζόμενοι και ψυχικά ασθενείς

Αγωνιστικές παρεμβάσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αττικόν», με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται ένα μεταβατικό πρόγραμμα εφημεριών των ψυχιατρικών κλινικών έως 31/1/2018, με εντολή να δέχονται ακούσιες νοσηλείες (εισαγγελικά περιστατικά) σε επισφαλείς συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου: Το Αιγινήτειο και η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» εντέλλονται να δέχονται για νοσηλεία ακούσιες νοσηλείες, ενώ έως τώρα παραπέμπονταν σε άλλα νοσοκομεία. Διαμορφώνονται τρεις ομάδες εφημερίας για τις Ψυχιατρικές Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων, μία για το κέντρο της Αθήνας, μία για τα Δυτικά Προάστια και τον Πειραιά και μία για τις νότιες συνοικίες. Το ΨΝΑ Δαφνί και το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο επιβαρύνονται με επιπλέον εφημερίες.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις εξειδικευμένων νοσηλευτών (με μεγαλύτερη ποσόστωση ανδρών) και ικανού αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού ασφαλείας, δεν υπάρχουν κατάλληλες κτιριακές υποδομές (ανυπαρξία εξόδου κινδύνου στα κλειστά τμήματα και τα εξεταστήρια, συστέγαση στην ίδια πτέρυγα ανοιχτών και κλειστών τμημάτων, εξέταση των ψυχικά ασθενών στα ΤΕΠ σε συνθήκες γενικής εφημερίας κ.ά.).

Την περασμένη Πέμπτη, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αττικόν», με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων, πραγματοποίησαν στάση εργασίας, συγκέντρωση στην Ψυχιατρική Κλινική, ενημέρωση του συνόλου των εργαζομένων και παρέμβαση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μετά την παρέμβαση των εργαζομένων, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου αποφάσισε να κάνει αίτημα στο υπουργείο Υγείας για αναστολή της εφημερίας, μέχρι να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για το προσωπικό και τους ψυχικά ασθενείς.

«Και η Ψυχική Υγεία ακολουθεί τη συνολική πορεία των υπηρεσιών Υγείας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ, προς το δρόμο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικής δράσης. Η κυβέρνηση φτιάχνει ένα μεταβατικό πρόγραμμα εφημεριών χωρίς να παίρνει υπόψιν καν τα στοιχειώδη, μεταφέροντας προσωπικό που δεν είναι ειδικευμένο από τη μια κλινική στην άλλη. Το πρόβλημα της Ψυχικής Υγείας είναι βαθύτερο κι όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά επιδεινώνεται από την εφαρμοζόμενη πολιτική που στοχεύει στον δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία, μετακυλίει την ευθύνη για τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, πάντα με το αζημίωτο. Χρέος όλων να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, υψηλών προδιαγραφών σε όλες τις βαθμίδες, με έμφαση στην πρόληψη», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Σιδέρης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Μετά από σχετική ενημέρωση από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της Β' Ψυχιατρικής Κλινικής του «Αττικόν», η ΕΙΝΑΠ με ανακοίνωσή της θεωρεί ότι «με το υπάρχον προσωπικό και τις παρούσες συνθήκες του τμήματος, είναι αδύνατη η λειτουργία της κλινικής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ