Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΡΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ - ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ
Επικίνδυνη κατάσταση στις δομές Υγείας για κατοίκους και εργαζόμενους

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί οι δημόσιες μονάδες Υγείας στην Πάτμο, τη Λέρο, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν στην Υγεία όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Αποκαλυπτικά της τραγικής κατάστασης που βιώνουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στα 4 νησιά, είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε υπόμνημα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λέρου προς το υπουργείο Υγείας, τα βασικότερα στοιχεία του οποίου παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Εκκωφαντικές οι ελλείψεις γιατρών στη Λέρο

Στη Λέρο, με 8.000 κατοίκους, 1.000 πρόσφυγες - μετανάστες, αλλά και χιλιάδες τουρίστες τους θερινούς μήνες, το νοσοκομείο του νησιού λειτουργεί με καλυμμένο μόλις το 25% των θέσεων σε ιατρικό προσωπικό (ακόμα και με βάση όσα προβλέπονται στο οργανόγραμμα), με ελλείψεις σε ειδικότητες ΩΡΛ, μικροβιολόγου, νευρολόγου, ουρολόγου, οφθαλμίατρου, δερματολόγου. Οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν λόγω έλλειψης γιατρών.

Στις δομές για την Ψυχική Υγεία, όπου απευθύνονται περιστατικά από όλα τα Δωδεκάνησα και νοσηλεύονται 250 περίπου ασθενείς, οι γιατροί που υπηρετούν αυτήν τη στιγμή είναι μόλις 2 μόνιμοι ειδικευμένοι ψυχίατροι, 1 επικουρικός και 2 ειδικευόμενοι, ενώ υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού (την ώρα που το οργανόγραμμα προβλέπει τουλάχιστον 11 ειδικευμένους και 10 ειδικευόμενους γιατρούς).

Για το Κέντρο Υγείας Λέρου προβλέπονται 5 θέσεις Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, καμία ωστόσο από αυτές δεν έχει καλυφθεί.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, μετά και από συζήτηση με την επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου, πέρα από την κάλυψη των παραπάνω ελλείψεων, προτείνει τη δημιουργία αυτονόμου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, ζητώντας προκήρυξη τουλάχιστον 3 θέσεων γιατρών με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην Επείγουσα Ιατρική.

Χωρίς παιδίατρο η Πάτμος

Στην Πάτμο, με 3.500 μόνιμους κατοίκους, η οποία κατακλύζεται την τουριστική περίοδο από χιλιάδες επισκέπτες και εκατοντάδες εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις, οι ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες.

Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου οι ελλείψεις είναι χρόνιες. Υπηρετούν μόλις 4 ειδικευμένοι γιατροί (2 παθολόγοι, 1 γενικός ιατρός και μια οδοντίατρος), χωρίς άλλες ειδικότητες.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών ζητά άμεσα την προκήρυξη 2 θέσεων Γενικής Ιατρικής, 3 θέσεων επιπλέον μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού (υπηρετούν 3 μόνιμες νοσηλεύτριες, εκ των οποίων η μια με σύμβαση έως το τέλος του 2018 και 2 που υπηρετούν στο ΚΥ Πάτμου με μετακίνηση λόγω «συνυπηρέτησης» για 2 έτη), 1 θέσης πληρώματος ασθενοφόρου, 1 θέσης ακτινοδιαγνώστη, 1 θέσης Μικροβιολογίας, την προκήρυξη θέσης αγροτικού γιατρού (υπηρεσίας υπαίθρου) για το Ιατρείο Ακριών (δεν υπάρχει καν γιατρός), γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (σήμερα δεν υπηρετεί αγροτικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας, ενώ οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι 2), μία θέση κοινωνικής λειτουργού (δεν υπάρχει στο νησί), ανανέωση επ' αόριστον των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού (νοσηλεύτριας και βοηθού μικροβιολόγου), άμεση επαναπροκήρυξη της θέσης του παιδιάτρου (υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία πρόληψης, όμως η γιατρός που πήρε τη θέση δεν αποφασίζει εάν θα έρθει ή όχι ). Το νησί δεν έχει παιδίατρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Παράλληλα, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών καταγγέλλει ότι με απόφαση της διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ (49193/11.11.2016) διακόπηκε, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2015, το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής που δινόταν στους γιατρούς των υγειονομικών μονάδων Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου, ενώ εδώ και μια δεκαετία δεν δίνεται «παράνομα και αυθαίρετα» το κίνητρο στέγης στους δικαιούχους. Η Ενωση καλεί το υπουργείο να πάρει θέση για τη διατήρηση των κινήτρων προσέλκυσης και παραμονής των γιατρών, όπως και για την απόδοση του κινήτρου στέγασης.

Γύμνια στους Λειψούς και το Αγαθονήσι

Στους Λειψούς των 750 κατοίκων, οι οποίοι υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι, υπηρετεί μόνο 1 γιατρός, ο οποίος εκτελεί την υπηρεσία υπαίθρου στο πλαίσιο της στρατιωτικής του θητείας...

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών ζητά την προκήρυξη άμεσα 2 θέσεων Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, θέσης βοηθού Μικροβιολόγου και λειτουργία του μικροβιολογικού μηχανήματος που σκουριάζει εδώ και 10 χρόνια. Απαιτεί ακόμη πρόσληψη για το πλήρωμα ασθενοφόρου και ζητά να γίνονται επισκέψεις κάθε βδομάδα από παιδίατρο, ώστε να έχουν επιτέλους και τα παιδιά των Λειψών τον δικό τους γιατρό.

Οι 150 κάτοικοι του Αγαθονησίου, που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται, με μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων, εξυπηρετούνται από έναν γιατρό κι έναν τραπεζοκόμο που υπηρετούν στο Περιφερειακό Ιατρείο.

Η Ενωση ζητά ακόμη έναν γενικό γιατρό ή παθολόγο, έναν γιατρό υπηρεσίας υπαίθρου και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επικίνδυνες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και στον εξοπλισμό

Παράλληλα, η υποστελέχωση, οι τεράστιες ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, η μη ύπαρξη κατάλληλων μέσων για διακομιδές ασθενών, είναι η καθημερινή πραγματικότητα των νησιών.

Συχνά το ΕΚΑΒ δηλώνει αδυναμία διακομιδής ασθενών σε βαριά κατάσταση με πτητικό μέσο σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η διακομιδή να γίνεται με πλωτά μέσα.

Δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό εξειδικευμένο στο ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να διακομίζουν εθελοντικά τα περιστατικά, εγκαταλείποντας αναγκαστικά την εφημερία τους. Ετσι παραδίδουν τον ασθενή, και αφού έχουν ταξιδέψει στο Αιγαίο, επιστρέφουν να συνεχίσουν την εφημερία τους ταλαιπωρημένοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το διάστημα της απουσίας τους πρέπει να το καλύψει άλλος γιατρός (εάν υπάρχει), που έχει βγει ήδη από εφημερία...

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών υπογραμμίζει ότι απαιτείται κεντρικός, σύγχρονος σχεδιασμός με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (διασώστες, γιατρούς), που θα υπηρετούν σε αποκεντρωμένες μονάδες, διάσπαρτες στο Αιγαίο, με στρατηγική τοποθέτηση και σύγχρονα μέσα μεταφοράς, στη βάση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διακομιδών των ασθενών, που θα συνδέει τις μονάδες Υγείας.

Σε όλα τα παραπάνω, τέλος, έρχονται να προστεθούν οι ελλείψεις υλικών, φαρμάκων, κυρίως σε αντιδραστήρια, οδοντιατρικά υλικά κ.ά. Οι γιατροί ζητούν την κατασκευή μονάδας παραγωγής οξυγόνου στο Νοσοκομείο Λέρου και στο ΚΥ Πάτμου, σημειώνοντας μάλιστα ότι κάθε χρόνο δαπανώνται περίπου 130.000 ευρώ σε φιάλες οξυγόνου στο Νοσοκομείο Λέρου. Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών ζητά επίσης τη λειτουργία αξονικού τομογράφου, καθώς και τη δυνατότητα λειτουργίας μαστογράφου που θα εξυπηρετεί και τα γύρω νησιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση στη συκοφαντική στοχοποίηση υγειονομικών(2021-01-20 00:00:00.0)
Ταξίδι στο Αιγαίο ...για μια εξέταση αίματος(2020-07-09 00:00:00.0)
Επικίνδυνες ελλείψεις σε οδηγούς - πληρώματα ασθενοφόρου(2018-09-06 00:00:00.0)
Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας(2018-04-03 00:00:00.0)
«Υπερβολή» για την κυβέρνηση η κάλυψη των λαϊκών αναγκών!(2017-10-12 00:00:00.0)
«Από μια κλωστή» η ζωή τους...(2013-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ