Από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας |
Καταθέτοντας το υπόμνημα της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, ο Γ. Τσουκαλάς απαίτησε την άμεση κάλυψη όλων των κενών με επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με μόνιμους διορισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη και ένα ανεπτυγμένο σύστημα Υγείας σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του λαού.
«Υπερβολές» (!) χαρακτήρισε από την πλευρά του τα αιτήματα για πρόσληψη ειδικευμένων γιατρών (δερματολόγου, ΩΡΛ, οφθαλμίατρου, μικροβιολόγου) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης... Αρνούμενος ουσιαστικά να ικανοποιήσει τα περισσότερα αιτήματα που περιλαμβάνονταν στο υπόμνημα της Ενωσης Γιατρών των τεσσάρων νησιών, έδωσε γενικές και αόριστες υποσχέσεις για «κάποιες» προσλήψεις γιατρών και για το ζήτημα του αξονικού τομογράφου (όταν πάει στη Λέρο θα είναι ο... πρώτος αξονικός για τις ανάγκες των τεσσάρων νησιών), καλώντας τους μάλιστα να είναι «ρεαλιστές».
«Υπάρχει ο "ρεαλισμός" του κόστους και ο ρεαλισμός των αναγκών. Δεν μπορεί η Υγεία να είναι εμπόρευμα, να μπαίνουμε στην επικίνδυνη λογική των μειωμένων προσδοκιών. Δεν μπορεί στόχος να είναι ένας γιατρός σ' ένα νησί. Θα δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο; Ποια είναι η πρόληψη στις γυναίκες όταν δεν υπάρχει γυναικολόγος; Δεν μπορεί το κριτήριο για τις προσλήψεις να είναι το κατώτατο, το 1 επείγον περιστατικό ημερησίως τη χειμερινή περίοδο κι όχι τα 30 επείγοντα τη μέρα την τουριστική περίοδο. Δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική τού όποιος έχει χρήματα θα απολαμβάνει υπηρεσίες στο ανώτερο επίπεδο και όποιος δεν έχει θα έχει μειωμένη ή καθόλου πρόσβαση στις δομές Υγείας. Ο ρεαλισμός της ανάγκης επιβάλλει να ικανοποιηθούν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση για όλο τον κόσμο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.