Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Με στάση εργασίας στην Αττική, απεργία στην Περιφέρεια και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο

Από τη μαζική κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ
Από τη μαζική κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ
Ενάντια στην άθλια κατάσταση στη δημόσια Υγεία, την οποία έχει διαμορφώσει και οξύνει διαρκώς η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, διαδήλωσαν χτες υγειονομικοί στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία που είχε προκηρυχθεί για την Αττική.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Στην Αθήνα

Η κινητοποίηση στην Αθήνα ξεκίνησε χτες το πρωί με συγκέντρωση έξω από τα Νοσοκομεία Παίδων. Ακολούθησε πορεία, η οποία διέσχισε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Σωματεία Εργαζομένων από τα νοσοκομεία του κέντρου εντάσσονταν στην πορεία, καθώς αυτή διέσχιζε την Βασ. Σοφίας. Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), που ενώθηκε με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όπου κυριαρχούσαν τα συνθήματα «Για σύγχρονη δημόσια δωρεάν Υγεία, το κράτος να πληρώσει και η εργοδοσία» και «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις».

Στο ύψος του Μεγάρου Μαξίμου, μπλοκ των δυνάμεων της ΣΕΕΑΝ, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Αττικής και οικογενειών περιθαλπόμενων στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Σκαραμαγκά ενημέρωναν για τις αρνητικές εξελίξεις στο ίδρυμα, με τη μεταφορά των πέντε πρώτων περιθαλπόμενων σε άλλα ιδρύματα. Καλούσαν παράλληλα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν στις 17/10 στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, ενώ στη συνέχεια ενώθηκαν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην πορεία.

Το πανό της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ στην κινητοποίηση στην Αθήνα
Το πανό της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ στην κινητοποίηση στην Αθήνα
Η πορεία έφτασε στη Βουλή, συνέχισε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κατέληξε στο υπουργείο Υγείας.

Για το περιεχόμενο που πρέπει να έχουν και οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του ΣΕΝΕ και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ: «Τέρμα στην αθλιότητα που καταδικάζει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Οχι στη μειωμένη κατά 500 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ. Να διατρανώσουμε την ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατί τα νοσοκομεία πραγματικά στενάζουν. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα είναι ανύπαρκτη. Πολλά νοσοκομεία υπολειτουργούν και πολλές κλινικές κλείνουν. Να ακυρώσουμε στην πράξη, όπως κάναμε και στην περίπτωση της προηγούμενης κυβέρνησης, την κατάπτυστη τροπολογία Γεροβασίλη, πράγμα που έχουμε πετύχει σε πολύ υψηλό βαθμό όχι μόνο οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό" αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία, με το 90 - 100% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία να έχει απορρίψει την αντιδραστική "αξιολόγηση". Ο αγώνας θα είναι διαρκής, γιατί έχουμε μπροστά μας τον κατακερματισμό της ζωής των νοσοκομειακών γιατρών με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οι περικοπές, η λεγόμενη "ανάπτυξη" και "αξιολόγηση" θα περάσουν πάνω από τις ζωές των υγειονομικών και των ασθενών. Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί και για αυτό παλεύουμε».

Στη Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερα μαζικό το μπλοκ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»
Ιδιαίτερα μαζικό το μπλοκ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Διεύθυνση Υγειονομικών Περιφερειών, στην Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (μόνιμοι, συμβασιούχοι και επικουρικοί), στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Με την κινητοποίησή τους είπαν «όχι» στην αντιδραστική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, απαίτησαν μαζικούς διορισμούς και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Να μην πεταχτεί στην ανεργία κανένας επικουρικός, συμβασιούχος ή εργολαβικός εργαζόμενος.

Και κάλεσαν να δυναμώσει ο αγώνας για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι συνταξιούχοι, όλος ο λαός, σύγχρονες και εντελώς δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, πρόληψη, πλήρη και καθολική εμβολιαστική κάλυψη με ευθύνη του κράτους.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, κατήγγειλε την τροπολογία - έκτρωμα για την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο και την τρομοκρατία που ασκείται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, σημείωσε ότι λείπουν πάνω από 200 άτομα από το οργανόγραμμα του νοσοκομείου και πάρα πολλές θέσεις καλύπτονται από ελαστικές μορφές απασχόλησης, από παιδιά που είναι από τις σχολές μαθητείας, από συμβασιούχους και επικουρικούς. Αυτήν την περίοδο στο νοσοκομείο απασχολούνται 46 άτομα μέσα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που θα λήξει το Φλεβάρη του 2018 και δεν υπάρχει προοπτική να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους... Επιπλέον, αναδεικνύοντας το ζήτημα της μειωμένης χρηματοδότησης και των επιπτώσεών της, ανέφερε ότι υπάρχουν καινούργια μονοκλωνικά φάρμακα και θεραπείες που είναι πανάκριβες και ενώ η κυβέρνηση το γνωρίζει, βάζει συγκεκριμένο πλαφόν και στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου και στον προϋπολογισμό του φαρμακείου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πεταχτούν άνθρωποι έξω χωρίς να πάρουν τα φάρμακα που χρειάζονται και μπορούν να τους δώσουν μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης...

Στο Ηράκλειο

Συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) προχώρησαν σε μαζική συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου, εκφράζοντας την απόφασή τους να παλέψουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, για το δικαίωμά τους στη σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή εργαζομένων από το χώρο της καθαριότητας και σίτισης, που απήργησαν για πρώτη φορά, με κεντρικά αιτήματα να μην γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν οι εργολαβικοί, επικουρικοί και συμβασιούχοι, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σημερινές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ