Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα στο χώρο του Πολιτισμού

Από το περσινό πρόγραμμα στο χώρο του Πολιτισμού
Από το περσινό πρόγραμμα στο χώρο του Πολιτισμού
Οι εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ, που έχει σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)» θα κορυφωθούν στην Αθήνα, στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη. Στο πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει και ο χώρος του Πολιτισμού, που θα στεγαστεί και φέτος στο γνώριμο χώρο, στο Θεατράκι του Πάρκου. Οι εκδηλώσεις, οι παραστάσεις και η εικαστική έκθεση που θα φιλοξενηθούν στο χώρο του Πολιτισμού είναι κι αυτές αφιερωμένες στα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Και τις τρεις μέρες στο χώρο του Πολιτισμού θα φιλοξενείται έκθεση με έργα - ψηφιακής ανατύπωσης - της Ρώσικης Πρωτοπορίας, που βρίσκονται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και ανήκουν στη συλλογή Κωστάκη. Μέσα από την έκθεση οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια εικόνα του συνόλου των καλλιτεχνικών κινημάτων και ρευμάτων που εμφανίστηκαν στη Ρωσία την περίοδο 1910 - 1930 και τους αποδόθηκε, αργότερα, από τους ιστορικούς της Τέχνης, ο όρος Ρώσικη Πρωτοπορία. Παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις και τις έντονες συχνά διαμάχες, όλα αυτά τα καλλιτεχνικά ρεύματα είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την απόρριψη του καλλιτεχνικού παρελθόντος και την αναζήτηση καινούριων μορφών και μέσων έκφρασης στα διάφορα είδη της Τέχνης και τη μεταξύ τους σύνδεση, στο φως των συνταρακτικών κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων εκείνης της περιόδου. Η Ρώσικη Πρωτοπορία αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή επεξεργασμένων παρακαταθηκών ύφους, γνώσεων και επινοήσεων σε όλα τα είδη της Τέχνης, που έως τις μέρες μας επηρεάζουν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις, ακόμη και την επιστημονική έρευνα.


Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι κατασκευές που φτιάχνει ομάδα αρχιτεκτόνων και βασίζονται σε έργα της Ρώσικης Πρωτοπορίας, που έχουν άμεση σχέση με την Οκτωβριανή Επανάσταση. Σε κλίμακα 1:200, σε μακέτα, κατασκευάζεται ο περίφημος Πύργος του Τάτλιν, που προοριζόταν να στεγάσει την έδρα της 3ης Διεθνούς. Το αρχιτεκτονικό του σχέδιο αναπαριστά τη σπειροειδή εξέλιξη της κοινωνίας και την κίνησή της προς τα μπρος, ανεξάρτητα από τα προσωρινά πισωγυρίσματα που μπορεί να υπάρξουν. Κατασκευάζεται, ακόμα, μια προπαγανδιστική σύνθεση του Γκούσταβ Κλούτσις. Πρόκειται για μια πτυσσόμενη κατασκευή με οθόνη και ραδιοφωνικό μεγάφωνο αναγγελιών. Μια άλλη κατασκευή θα είναι η αναπαράσταση σκηνικού της Λιουμπόβ Πόποβα. Για τον σχεδιασμό του πάρθηκε υπόψη η διευκόλυνση των ηθοποιών και το να μπορεί το σκηνικό να παρουσιαστεί και σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό οδήγησε σε μια σύνθεση με εύκολη αποδόμηση και ανασυγκρότηση του συνόλου. Δουλεύοντας σε αυτές τις παραγωγές, η Πόποβα δημιούργησε ορισμένα από τα πιο πρωτοποριακά σκηνικά.

Το πρόγραμμα στο χώρο του Πολιτισμού έχει ως εξής:

Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη

Στις 20.00, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Τζον Ριντ, από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, που αποτυπώνει με θαυμαστό τρόπο το χρονικό του μεγαλύτερου κοσμοϊστορικού γεγονότος του 20ού αιώνα, της Οκτωβριανής Επανάστασης. «Μια αληθινή και με εξαιρετική ζωντάνια γραμμένη εξιστόρηση των γεγονότων, τα οποία είναι τόσο βασικά για να κατανοηθεί τι είναι προλεταριακή επανάσταση, τι είναι δικτατορία του προλεταριάτου...». Αυτά σημείωνε ο Λένιν για το βιβλίο στην αμερικανική έκδοση.


Ηδη τα μέλη της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ πραγματοποιούν πρόβες στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ και προσπαθούν να αποδώσουν θεατρικά ένα έργο για το οποίο σημειώνει η Ν. Κρούπσκαγια στον πρόλογο της ρωσικής έκδοσης: «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο! Αυτόν τον τίτλο έδωσε ο Τζον Ριντ στο θαυμάσιο βιβλίο του. Με εξαιρετική σαφήνεια και δύναμη περιγράφονται στο βιβλίο αυτό οι πρώτες μέρες της Οκτωβριανής Επανάστασης. Το βιβλίο δεν είναι απλή απαρίθμηση γεγονότων, συλλογή ντοκουμέντων. Είναι μια σειρά από ζωντανές σκηνές, τόσο τυπικές, που κάνουν τον καθένα που πήρε μέρος στην Επανάσταση να φέρνει στο νου του ανάλογες σκηνές, που έζησε. Ολες αυτές οι εικόνες, που είναι παρμένες από τη ζωή, εκφράζουν με θαυμάσιο τρόπο την ψυχική διάθεση των μαζών, που μόνο στο δικό της φόντο γίνεται κατανοητή κάθε πράξη της μεγάλης Επανάστασης (...)

Ο Τζον Ριντ δεν ήταν ένας αδιάφορος παρατηρητής, αλλά ένας γεμάτος πάθος επαναστάτης, ένας κομμουνιστής, που καταλάβαινε το νόημα των γεγονότων, το νόημα του μεγάλου αγώνα. Αυτό ήταν που του 'δωσε τη βαθιά εκείνη παρατηρητικότητα, χωρίς την οποία δε θα μπορούσε να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο».

Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη

Στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα την καταλυτική επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης στις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Προηγουμένως, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί μια μικρή συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Σοβιετικών συνθετών από νέους μουσικούς. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν έργα των Σεργκέι Προκόφιεφ, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Αράμ Χατζατουριάν και Γκεόργκι Σβιρίντοφ.

Σάββατο 23 Σεπτέμβρη

Στις 19.00, η Πολιτιστική Ομάδα του ΠΑΜΕ (χορωδία, ορχήστρα και θεατρική ομάδα) θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Θεσσαλικός Κύκλος», σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και ποίηση Κώστα Βίρβου.

Ο ομώνυμος δίσκος κυκλοφόρησε το 1974, με την πτώση της δικτατορίας. Οπως έχει πει ο ίδιος ο συνθέτης, «εμφανίζονται στο έργο δύο δυνάμεις, αυτές του τσιφλικά και του κολίγου». Σε αυτές τις δυνάμεις, που παρουσιάζονται τόσο γλαφυρά, μπορούμε να διακρίνουμε τις δύο δυνάμεις που ήταν, είναι και θα είναι σε σύγκρουση στην κοινωνία που ζούμε, δηλαδή αυτή των εκμεταλλευτών και αυτή των εκμεταλλευόμενων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ