Από το περσινό πρόγραμμα στο χώρο του Πολιτισμού |
Και τις τρεις μέρες στο χώρο του Πολιτισμού θα φιλοξενείται έκθεση με έργα - ψηφιακής ανατύπωσης - της Ρώσικης Πρωτοπορίας, που βρίσκονται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και ανήκουν στη συλλογή Κωστάκη. Μέσα από την έκθεση οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια εικόνα του συνόλου των καλλιτεχνικών κινημάτων και ρευμάτων που εμφανίστηκαν στη Ρωσία την περίοδο 1910 - 1930 και τους αποδόθηκε, αργότερα, από τους ιστορικούς της Τέχνης, ο όρος Ρώσικη Πρωτοπορία. Παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις και τις έντονες συχνά διαμάχες, όλα αυτά τα καλλιτεχνικά ρεύματα είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την απόρριψη του καλλιτεχνικού παρελθόντος και την αναζήτηση καινούριων μορφών και μέσων έκφρασης στα διάφορα είδη της Τέχνης και τη μεταξύ τους σύνδεση, στο φως των συνταρακτικών κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων εκείνης της περιόδου. Η Ρώσικη Πρωτοπορία αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή επεξεργασμένων παρακαταθηκών ύφους, γνώσεων και επινοήσεων σε όλα τα είδη της Τέχνης, που έως τις μέρες μας επηρεάζουν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις, ακόμη και την επιστημονική έρευνα.
Το πρόγραμμα στο χώρο του Πολιτισμού έχει ως εξής:
Στις 20.00, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Τζον Ριντ, από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, που αποτυπώνει με θαυμαστό τρόπο το χρονικό του μεγαλύτερου κοσμοϊστορικού γεγονότος του 20ού αιώνα, της Οκτωβριανής Επανάστασης. «Μια αληθινή και με εξαιρετική ζωντάνια γραμμένη εξιστόρηση των γεγονότων, τα οποία είναι τόσο βασικά για να κατανοηθεί τι είναι προλεταριακή επανάσταση, τι είναι δικτατορία του προλεταριάτου...». Αυτά σημείωνε ο Λένιν για το βιβλίο στην αμερικανική έκδοση.
Ο Τζον Ριντ δεν ήταν ένας αδιάφορος παρατηρητής, αλλά ένας γεμάτος πάθος επαναστάτης, ένας κομμουνιστής, που καταλάβαινε το νόημα των γεγονότων, το νόημα του μεγάλου αγώνα. Αυτό ήταν που του 'δωσε τη βαθιά εκείνη παρατηρητικότητα, χωρίς την οποία δε θα μπορούσε να γράψει ένα τέτοιο βιβλίο».
Στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα την καταλυτική επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης στις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.
Προηγουμένως, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί μια μικρή συναυλία κλασικής μουσικής με έργα Σοβιετικών συνθετών από νέους μουσικούς. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν έργα των Σεργκέι Προκόφιεφ, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Αράμ Χατζατουριάν και Γκεόργκι Σβιρίντοφ.
Στις 19.00, η Πολιτιστική Ομάδα του ΠΑΜΕ (χορωδία, ορχήστρα και θεατρική ομάδα) θα παρουσιάσει τη μουσικοθεατρική παράσταση «Θεσσαλικός Κύκλος», σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και ποίηση Κώστα Βίρβου.
Ο ομώνυμος δίσκος κυκλοφόρησε το 1974, με την πτώση της δικτατορίας. Οπως έχει πει ο ίδιος ο συνθέτης, «εμφανίζονται στο έργο δύο δυνάμεις, αυτές του τσιφλικά και του κολίγου». Σε αυτές τις δυνάμεις, που παρουσιάζονται τόσο γλαφυρά, μπορούμε να διακρίνουμε τις δύο δυνάμεις που ήταν, είναι και θα είναι σε σύγκρουση στην κοινωνία που ζούμε, δηλαδή αυτή των εκμεταλλευτών και αυτή των εκμεταλλευόμενων.