Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ανοίγουν σήμερα οι πύλες του Φεστιβάλ στην Αθήνα

Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Ηρθε η ώρα! Μετά από ένα μεγάλο και όμορφο ταξίδι σε όλη τη χώρα, το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» φτάνει στην κορύφωσή του: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, για ένα τριήμερο πλούσιων εκδηλώσεων, αντάξιων της πολύχρονης διαδρομής του που το έχει καταστήσει το μεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός στη χώρα μας για τη νέα γενιά.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, που θα γίνει η κεντρική πολιτική συγκέντρωση: Στις 20.45 θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ νωρίτερα, στις 20.30, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

«100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)». Αυτό είναι το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, το οποίο τιμά τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Στην Επανάσταση θα είναι αφιερωμένη και η κεντρική του έκθεση που θα δεσπόζει στο χώρο, με τίτλο «100 χρόνια, Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση». Διαβάστε αναλυτικά για το περιεχόμενο της έκθεσης στο επόμενο δισέλιδο της εφημερίδας.


Αλλες δύο εκθέσεις, επίσης αφιερωμένες στην Οκτωβριανή Επανάσταση, θα φιλοξενηθούν στο χώρο του Φεστιβάλ και συγκεκριμένα:

Στο Στέκι του Πολιτισμού θα φιλοξενείται εικαστική έκθεση της Ρωσικής Πρωτοπορίας με ψηφιακά αντίτυπα από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης - Συλλογή Κωστάκη. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχουν επίσης και κατασκευές - αντίγραφα άλλων σοβιετικών δημιουργιών, όπως του πύργου του Τάτλιν, ένα σκηνικό της Λιουμπόβ Πόποβα και ένα ακόμα αντίγραφο μιας προπαγανδιστικής κατασκευής.

Αντίστοιχα, στο Μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ θα λειτουργεί ψηφιακή - διαδραστική έκθεση, ειδικά επεξεργασμένη για να απευθύνεται σε μαθητές, αφιερωμένη στα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο...».

Παράλληλα, φέτος έχει γίνει μια προσπάθεια αναβάθμισης συνολικά του χώρου του Φεστιβάλ, και στο πλαίσιο αυτό, με θέμα «Στα βήματα της Ιστορίας...», θα υπάρχουν διάσπαρτες στο χώρο μια σειρά κατασκευές και παραστάσεις που θα παραπέμπουν σε μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως η ίδια η Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά και η Παρισινή Κομμούνα, η Κουβανική Επανάσταση, που την τιμούν στο πρόσωπο του Τσε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατό του τον προσεχή Οκτώβρη, αλλά και σε προσωπικότητες από την ΕΣΣΔ, όπως η Βαλεντίνα Τερέσκοβα κ.ά.

Το Φεστιβάλ βέβαια είναι πάντα μια μεγάλη γιορτή, είναι ψυχαγωγία! Ετσι, για άλλη μια χρονιά στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται μεγάλες συναυλίες γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών, αλλά και νεανικών συγκροτημάτων. Από το συναυλιακό μέρος ξεχωρίζουν τα μεγάλα αφιερώματα, ξεκινώντας σήμερα από το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και συνεχίζοντας αύριο Παρασκευή με αφιέρωμα σε τραγούδια για την επαναστατική αλλαγή του κόσμου, που το έχει επιμεληθεί ο Θάνος Μικρούτσικος, αλλά και αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, με αφορμή τα πέντε χρόνια από το θάνατό του, ενώ το Σάββατο ακολουθεί η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, με αφορμή τα 35 χρόνια από το θάνατό του και τα 80 χρόνια από τη γέννησή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ