Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε μεγάλη άσκηση στην Ανατολική Ευρώπη υπό αμερικανική διοίκηση

Σε άλλη μια μεγάλης κλίμακας άσκηση, υπό αμερικανικό συντονισμό στην Ανατολική Ευρώπη, παίρνουν μέρος οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, κατόπιν σχετικών υποδείξεων της κυβέρνησης, υπηρετώντας το στόχο γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, μπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από τις 30/6 μέχρι και τις 12/8 είναι σε εξέλιξη η «SABER GUARDIAN-17», ετήσια πολυεθνική τακτική άσκηση στρατευμάτων μεγάλης κλίμακας, υπό το συντονισμό της διοίκησης US Army Europe (USAREUR, οι αμερικανικές χερσαίες Ενοπλες Δυνάμεις που εδρεύουν στην Ευρώπη), στην ευρύτερη περιοχή Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Στην άσκηση συμμετέχουν περίπου 25.000 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από 24 χώρες: Ελλάδα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κροατία, Μολδαβία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία.

Επισήμως, σκοπός της άσκησης είναι «η προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων».

Στην άσκηση, η οποία πραγματοποιείται μέσω της εκτέλεσης 15 διασυνδεόμενων μικρότερων ασκήσεων, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με διάθεση προσωπικού και μέσων. Ειδικότερα, διατίθενται ένας ουλαμός μέσων αρμάτων LEO2 HEL, 2 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64, 1 Διμοιρία Καταδρομών και 1 Ελικόπτερο CH-47D, στις ασκήσεις «Eagle Sentinel» και «Swift Response», που στο πλαίσιο της «SABER GUARDIAN-17» διεξάγονται στην περιοχή Νόβο Σέλο, στη Βουλγαρία.

Την περιοχή επισκέφτηκε χτες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, όπου και παρακολούθησε δραστηριότητες της άσκησης, ενώ συναντήθηκε και με το προσωπικό των ασκούμενων ελληνικών μονάδων.

«Δένει» με τη «Sea Breeze»

Θυμίζουμε εξάλλου ότι αύριο ολοκληρώνεται η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική ναυτική άσκηση «Sea Breeze», που διεξάγεται υπό ΝΑΤΟική «ομπρέλα» από τις 10 Ιούλη στην ίδια ζώνη, στη Μαύρη Θάλασσα, έχοντας ως βάσεις εκκίνησης λιμάνια και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές της Ουκρανίας.

«Φιλοξενούντα έθνη» της άσκησης προβάλλουν οι ΗΠΑ και Ουκρανία. Μετέχουν εναέριες, χερσαίες, ναυτικές και αμφίβιες δυνάμεις, από 16 κράτη, συγκεκριμένα από Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Υπολογίζεται ότι η συνολική δύναμη σε προσωπικό φτάνει τα 3.000 στελέχη, με τους 800 να είναι ναύτες, στρατιώτες και πεζοναύτες των ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά τα μέσα, μετέχουν πλοία από ΗΠΑ, Γεωργία, Ρουμανία, Τουρκία και Ουκρανία, ένα υποβρύχιο από την Τουρκία και χερσαίες και ειδικές δυνάμεις από διάφορες χώρες, όπως η Γεωργία, η Ρουμανία και η Ουκρανία.

Οπως λέγεται από τα κεντρικά του 6ου Αμερικανικού Στόλου, που επιτηρεί Ευρώπη και Αφρική, η «Sea Breeze 2017» αποτελεί «τη μέχρι στιγμής μεγαλύτερη και πιο σύνθετη εκδοχή της άσκησης», που γίνεται κάθε χρόνο ως «ετήσια επαναλαμβανόμενη πολυεθνική άσκηση που επικεντρώνεται σε ποικίλα πεδία πολέμου, που περιλαμβάνουν ναυτικές επιχειρήσεις αποτροπής, αντιαεροπορική άμυνα, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τακτικές ελέγχου βλαβών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και αμφίβιες επιχειρήσεις».

Χαρακτηριστικά των στοχεύσεων είναι και τα όσα λέγονται για το ότι η άσκηση «έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ευελιξία και τη διαλειτουργικότητα, να ενισχύσει τις ικανότητες συνδυασμένης απόκρισης και να επιδείξει αποφασιστικότητα μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και των δυνάμεων των εταίρων να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου», δίνοντας το περίβλημα συμμετοχής χωρών στον άμεσο περίγυρο της Ρωσίας, στις οποίες επιθυμεί να διεισδύσει βαθύτερα το ΝΑΤΟ, στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ελληνική «συνεισφορά» υπήρχε και στη «Sea Βreeze», και μάλιστα αναβαθμισμένη. Συνίστατο σε παρουσία ενός στελέχους στο κεντρικό επιτελείο της άσκησης και, το σημαντικότερο, με αποστολή στην Ουκρανία ομάδας εκπαιδευτών από το περιλάλητο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, το κέντρο του ΝΑΤΟ στη Σούδα, που εκπαιδεύει στελέχη της λυκοσυμμαχίας και «εταίρων» χωρών σε ζητήματα «θαλάσσιας ασφάλειας».

Και η SNMG2

Επίσης, 3 πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 (που αναπτύχθηκε εδώ και πάνω από ένα χρόνο στο Αιγαίο, κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης), η ναυαρχίδα της, το βρετανικό πλοίο «HMS Duncan», η τουρκική φρεγάτα «TCG Yildirim» και η ρουμανική «ROS Regele Ferdinand», επίσης ανοίχτηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Μαύρη Θάλασσα.

Σκοπός τους να πάρουν μέρος σε κομμάτια της «Sea Breeze» στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα, δείχνοντας τον πραγματικό χαρακτήρα της ανάπτυξης στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας. Οτι το Αιγαίο αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των επικίνδυνων για τους λαούς ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε όλο το τόξο από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, για τη διείσδυση και τον έλεγχο σε αγορές, τις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας και του Εμπορίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υπό παρακολούθηση» από τη Ρωσία πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα (2021-07-13 00:00:00.0)
Ασκηση στη Μαύρη Θάλασσα με ελληνική συμμετοχή (2018-07-18 00:00:00.0)
Πλοία της αρμάδας SNMG2 μπήκαν ξανά για «άσκηση» στη Μαύρη Θάλασσα (2017-07-19 00:00:00.0)
Εντατικές στρατιωτικές ασκήσεις με ξεκάθαρο προσανατολισμό (2017-01-07 00:00:00.0)
Ασκηση του ΝΑΤΟ με ελληνική συμμετοχή (2016-07-15 00:00:00.0)
Αντι-ΝΑΤΟικές διαμαρτυρίες (2008-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ