Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο ΣΕΒ για τον Τουρισμό...

Από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού
Από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού
Τη μέρα της απεργίας των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό επέλεξε για να αφιερώσει ο ΣΕΒ το εβδομαδιαίο δελτίο του στον κλάδο. «Εμπρός, λοιπόν, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της μιζέριας στη χώρα που έχει όλα τα προσόντα για να μεγαλουργήσει», γράφει χαρακτηριστικά χτες και κάνει συστάσεις για να γίνει πιο «ανταγωνιστικό» το «τουριστικό προϊόν». Το συμπέρασμα που προκύπτει διαβάζοντας το δελτίο είναι αποκαλυπτικό για το πού είναι αποφασισμένο να φτάσει το κεφάλαιο. Σε έναν κλάδο, οι εργοδότες του οποίου απολαμβάνουν 14 διαφορετικές ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, ενώ τους παρέχεται τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω σχολών Κατάρτισης κ.λπ., δηλώνουν αχόρταγοι και ζητούν ακόμα περισσότερα. Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ ζητά μείωση του ΦΠΑ, διευκόλυνση επενδύσεων κ.λπ. Σημειώνει, μάλιστα, ότι η «ευέλικτη αγορά εργασίας» πρέπει να επεκταθεί από τις ξενοδοχειακές/μεταφορικές υποδομές σε οτιδήποτε αφορά τον Τουρισμό, π.χ. μουσεία... Ενώ, σε άλλο σημείο, υπογραμμίζεται η ανάγκη για «φυγή προς τα εμπρός», δηλαδή προς «την ποιότητα και τους ταξιδιώτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου...». Υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το ποια είναι τα συστατικά της τουριστικής βιτρίνας της χώρας; Οτι αυτά περιλαμβάνουν το ξεζούμισμα των εργαζομένων και τη στέρηση του δικαιώματος στις διακοπές για πλατιά εργατικά - λαϊκά στρώματα; Αυτά θα είναι και τα υλικά της «δίκαιης ανάπτυξης», «πιλότος» της οποίας είναι ο Τουρισμός και άλλοι, λεγόμενοι «δυναμικοί κλάδοι».

Θέλουν σιγή νεκροταφείου...

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται τις τελευταίες μέρες, αλλά είναι ενδεικτικό τού τι θα σημάνει για την εργατική τάξη ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, όπως και οι στόχοι της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό «κόμβο», «πύλη εισόδου» για την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ για την προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη διοίκηση του ΟΛΠ (τον μονοπωλιακό κινέζικο όμιλο της «Cosco»), «ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Cpt Fu., αφού παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο επενδύσεων του ΟΛΠ, αναφέρθηκε στον παράγοντα της "εργασιακής ειρήνης" χαρακτηρίζοντάς τον "κομβικό στοιχείο για την ολοκλήρωση των επενδύσεων". Από την πλευρά του, ο Π. Κουρουμπλής δήλωσε ότι το υπουργείο στηρίζει την εργασιακή ειρήνη, επιθυμεί την αποκατάσταση της εικόνας της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ωστόσο διευκρίνισε πως υποστηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και αυτοί πρέπει να αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους».

... για τους «επενδυτές»

Οι εργαζόμενοι - που κατά τον υπουργό «πρέπει να αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους» - γνωρίζουν, βέβαια, καλά τι σημαίνει για τους ίδιους και τα δικαιώματά τους η «εργασιακή ειρήνη», η ταξική δηλαδή συνεργασία που απαιτούν οι καπιταλιστές: Μόλις προ ημερών, εξάλλου, στο πλαίσιο αυτής της «εργασιακής ειρήνης», οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΟΜΥΛΕ επικύρωσαν τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ) που έχει συντάξει η ΟΛΠ ΑΕ, δηλαδή η «Cosco», ο οποίος εισάγει σειρά αντεργατικών ανατροπών, όπως την επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση του σταθερού πενθήμερου, τη γενίκευση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης και τη μεταφορά «όταν κρίνει η εταιρεία αναγκαίο», με άλλα λόγια εισάγει τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, όπως και την αλλαγή πόστων και ειδικοτήτων, τις απολύσεις με απλή καταγγελία της Σύμβασης απ' την εταιρεία κ.ο.κ.

Να, λοιπόν, πού βασίζονται τα μεγάλα και «φιλόδοξα» σχέδια των καπιταλιστών και η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον»: Στην ένταση της εκμετάλλευσης και στη «σιγή νεκροταφείου» που θέλουν στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν να προσδοκούν βελτίωση της ζωής τους, αλλά αντίθετα θα καλούνται να κάνουν συνεχώς θυσίες στο όνομα των «επενδύσεων που θα 'ρθουν». Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στο πλαίσιο αυτό, της προσέλκυσης επενδύσεων, καλλιεργείται το έδαφος για τις ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο και το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης».

«Ανασκουμπώνονται» οι Γάλλοι

«Είμαι εδώ για να προασπίσω τα γαλλικά συμφέροντα και τα ευρωπαϊκά», είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, φτάνοντας στην Αθήνα για να παρακολουθήσει την πορεία υλοποίησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Σε εκείνη την επίσκεψη, είχε περισσέψει το ενδιαφέρον για την ενίσχυση της ελληνικής «ανταγωνιστικότητας» και είχε επανέλθει στο προσκήνιο η συμφωνία «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Οκτώβρη του 2015.

Για να μη χάνεται λοιπόν χρόνος, η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα ενημέρωσε χτες, με δελτίο Τύπου, ότι το Νοέμβρη θα διοργανωθεί ξανά φόρουμ του ελληνογαλλικού δικτύου καινοτομίας MAZINΩΦ και καλεί σε υποβολή αιτήσεων «καινοτόμων ιδεών» για τομείς όπως Ενέργεια, Τουρισμός, Ναυτιλία κ.τ.λ. Δηλαδή, πρόκειται για τομείς στην ανάπτυξη των οποίων εκτιμάται ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας προσφέρει αυξημένες «προοπτικές». Οπως εξηγείται στην πρόσκληση, γαλλικές εταιρείες είναι έτοιμες να «υιοθετήσουν» καινοτόμες ιδέες ακόμα και στο πρόωρο στάδιό τους.

Το στοχευμένο ενδιαφέρον του γαλλικού κεφαλαίου για τη χώρα και όλη τη γειτονιά μας αναπτύσσεται σταθερά. Ταυτόχρονα με ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που ξετυλίγονται σε πολλά επίπεδα και με πολλές προεκτάσεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1832 Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ο Σουλτάνος αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου που αφορούσε στη συγκρότηση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ερνεστ Χεμινγουέι (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1954).

1904 Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.

1917 Ο Αλεξάντερ Κερένσκι γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας, στη θέση του πρίγκιπα Λβοφ.

1919 Η εργατική τάξη της Γιουγκοσλαβίας κατεβαίνει σε διήμερη απεργία για την υπεράσπιση της Σοβιετικής Ρωσίας και της Σοβιετικής Ουγγαρίας. Οι προσπάθειες για τη χρησιμοποίηση του γιουγκοσλαβικού στρατού στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Επανάστασης ματαιώνονται.

1925 Ενας καθηγητής Βιολογίας, ο Τζον Σκόουπς, καταδικάζεται σε πρόστιμο στις ΗΠΑ, επειδή δίδασκε στους μαθητές του τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

1928 Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

1933 Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας κατεβαίνουν σε στάση εργασίας εναντίον των απολύσεων. Η αστυνομία πολιορκεί τους απεργούς και ανοίγει πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός καπνεργάτη. Την άλλη μέρα, σε ένδειξη αλληλεγγύης, κατεβαίνουν σε απεργία πάνω από 2.500 καπνεργάτες, ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι επαγγελματίες της πόλης. Κάτω από τη μαχητική πάλη των καπνεργατών και την αλληλεγγύη από άλλους εργαζόμενους, οι καπνέμποροι αναγκάστηκαν τελικά να κάνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των απεργών, ενώ η σύμβαση που υπογράφηκε εφαρμόστηκε στη συνέχεια και στα υπόλοιπα καπνεργατικά κέντρα της χώρας.

1940 Εγκαθιδρύεται σοβιετική εξουσία σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

1954 Η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ και οι λαϊκές δυνάμεις της Καμπότζης και του Λάος, με την ενεργό συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, οδήγησαν τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση στη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, μετά από τη συντριβή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντιέν Μπιέν Φου.

Η συμφωνία όριζε ότι ο διαχωρισμός του Βιετνάμ σε βόρειο και νότιο θα ήταν προσωρινός, έως τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών τον Ιούλη του 1956.

1965 Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («κίνημα των 70 ημερών» - «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

1969 «Ενα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» λέει ο Νιλ Αρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς την 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

1974 Η Ελλάδα δέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για ανακωχή, μια μέρα μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

1992 Στο Κάιρο ολοκληρώνεται, ύστερα από έξι χρόνια διακοπής των μεταξύ τους σχέσεων, η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Αιγύπτου - Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος Μουμπάρακ συμφώνησε να επισκεφτεί το Ισραήλ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ