Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προβλήματα με τη χρηματοδότηση της σχολικής στέγης

Το ζήτημα της αύξησης του ποσού που διατίθεται για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων κατανομής των σχετικών πιστώσεων με βάση τις ανάγκες, έθεσε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) η Ελπίδα Παντελάκη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη, άμεσα και σίγουρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να λυθούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία της χώρας και αφορούν την ασφάλεια των μαθητών, δασκάλων και καθηγητών σε αυτά.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του δήμου Καισαριανής, ο οποίος υπέστη μείωση κατά 6% στα ήδη πενιχρά ποσά που δίνονται για τις σχολικές κτιριακές υποδομές. Η μείωση αυτή, όπως σημειώνει άλλωστε ο δήμος σε σχετική επιστολή του προς την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών, οφείλεται στον τρόπο κατανομής των σχετικών κονδυλίων, ο οποίος λαμβάνει υπόψη κατά 70% το μαθητικό δυναμικό και κατά 30% τις ιδιαίτερες κτιριακές ανάγκες. Δεν λαμβάνεται, δηλαδή, υπόψη η παλαιότητα των κτιρίων, η τελευταία ανακατασκευή, η ύπαρξη άλλων απογευματινών δράσεων ή εργαστηρίων εντός του χώρου του σχολείου και άλλα. Το δε μαθητικό δυναμικό ορίζεται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία όμως δεν απεικονίζουν τον πραγματικό αριθμό των παιδιών που φοιτούν σε κάθε δήμο, αλλά τον αριθμό των μαθητών που είναι πολιτογραφημένα σε αυτόν.

Με αφορμή και τη συγκεκριμένη περίπτωση, την οποία έθεσε στη χτεσινή συνεδρίαση, η Ελ. Παντελάκη ζήτησε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση για το ζήτημα τόσο της χρηματοδότησης της σχολικής στέγης όσο και των κριτηρίων κατανομής των πιστώσεων, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Περίπου 12 χιλιάδες αδιάθετα voucher

Στο μεταξύ, η ΚΕΔΕ εκτιμά ότι περίπου 12.000 κουπόνια χρηματοδότησης για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς σταθμούς δεν θα χρησιμοποιηθούν, εξαιτίας της έλλειψης προσφερόμενων θέσεων. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα νησιά και στις ορεινές περιοχές, όπου οι δομές είναι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες. Ανακύπτει δηλαδή εκ νέου το πρόβλημα που προέκυψε και πέρυσι, όταν πρωτοεφαρμόστηκε ο νέος τρόπος υλοποίησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που προέβλεπε την απευθείας χρηματοδότηση στον ωφελούμενο και όχι στη δομή, πριμοδοτώντας έτσι τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), θα υπάρξει ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν στα τέλη Σεπτέμβρη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πλέον των 50.000 παιδιών μένουν εκτός παιδικών σταθμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ