Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μόνη βεβαιότητα οι αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις»

Η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών εξαρτάται από την πιστή υλοποίηση του προγράμματος» επανέλαβε για μια ακόμα φορά χτες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι

Associated Press

Η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών εξαρτάται από την πιστή υλοποίηση του προγράμματος» επανέλαβε για μια ακόμα φορά χτες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμενόταν να ψηφίσει θετικά, αργά χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας, «επί της αρχής» για τη συμμετοχή του στο νέο «πρόγραμμα διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας και την εκταμίευση ποσού 1,6 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν περισσότερα μέτρα για την «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί «μακροπρόθεσμα βιώσιμο».

Η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης «S&P», αναμένεται νωρίτερα ή αργότερα να λειτουργήσει ως «πράσινο φως» για την έκδοση κρατικού ομολόγου και τη «δοκιμαστική έξοδο» στις αγορές. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσλάβει έξι διεθνείς τράπεζες, προκειμένου να «τρέξουν» τη διαδικασία έκδοσης πενταετούς ομολόγου.

Οπως και να 'χει, η «ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών», για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, στη βάση της έχει και τις «εύθραυστες» συμφωνίες των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων και βέβαια την «πιστή υλοποίηση» των αντιλαϊκών μέτρων και των άλλων μέτρων θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

«Τζαρτζαρίσματα»...

Οπως ανέφεραν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η διευθυντής του Ταμείου Χρ. Λαγκάρντ θα κατέθετε «θετική εισήγηση» για την έγκριση της συμφωνίας, παράλληλα όμως με τη λήψη πρόσθετων μέτρων μείωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, δείχνοντας ότι η κόντρα με τους Ευρωπαίους πιστωτές, και κυρίως με τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που συσπειρώνονται γύρω της, καλά κρατεί.

Σε ό,τι αφορά την πολυσυζητημένη «έξοδο στις αγορές», νωρίς χτες το απόγευμα, όπως μετέδιδε το ΑΠΕ, αξιωματούχος του ΔΝΤ υπενθύμιζε ότι όλα τα ανάλογα «προγράμματα διάσωσης» στα οποία συμμετέχει το Ταμείο έχουν «οροφή χρέους» και συγκεκριμένες προβλέψεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείρισή τους. Πιο συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γ. Μάρεϊ, σημείωνε ότι όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ απαιτούν «βιωσιμότητα» του χρέους και έχουν ως στόχο «τη διασφάλιση της επιστροφής της χώρας στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων». Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα περί «αλλαγής» από πλευράς του ΔΝΤ του τρόπου υπολογισμού της «οροφής» του ελληνικού χρέους - δηλαδή το αν θα προσμετράται το χρέος της γενικής ή της κεντρικής κυβέρνησης - κίνηση που αν επιβεβαιωθεί τελικά, περιορίζει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τα όρια δανεισμού. Παράλληλα βέβαια, αυξάνει και τις «πιέσεις» προς την πλευρά των Ευρωπαίων για πιο άμεσα και σαφή μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», τονίζοντας ότι στόχος «είναι να φέρουμε την Ελλάδα σε μια κατάσταση κανονικότητας, όπου θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές και να λειτουργήσει σε ένα λιγότερο αγχωτικό οικονομικό περιβάλλον». Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στην θέση του ότι για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας απαιτείται η συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» αλλά και «βιώσιμο» χρέος.

...«πιστή υλοποίηση» των αντιλαϊκών μέτρων...

Οι αντεγκλήσεις αυτές βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Νωρίτερα, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η απόφαση για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές άπτεται της ελληνικής κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών εξαρτάται από την πιστή υλοποίηση του προγράμματος». Σημείωσε επίσης την «πρόοδο» που καταγράφει η Ελλάδα στην παραπάνω κατεύθυνση, εστιάζοντας στην ανάγκη χάραξης μιας «ευρύτερης στρατηγικής» η οποία όπως είπε «θα πρέπει να περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης» (που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα και το χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα) και «μια έξοδο στις αγορές με διάρκεια».

Γι' αυτούς τους λόγους, χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για το δανεισμό της Ελλάδας απευθείας από τις αγορές και το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, και το ΔΝΤ και η πλευρά των Ευρωπαίων συμφωνούν στην «ανάγκη» συνέχισης των αιματηρών για τα λαϊκά στρώματα «μεταρρυθμίσεων», στις οποίες βέβαια η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε εκ νέου την περασμένη βδομάδα, ανανεώνοντας τους «όρκους πίστης» στα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα, μέσω της «επιστολής προθέσεων» (επίσημο νομικό έγγραφο) που απέστειλε στο ΔΝΤ.

Σε αυτήν την επιστολή αποτυπώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση παρεμβάσεων όπως η νομοθέτηση των ανατροπών στο συνδικαλιστικό νόμο και το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, η κατακρεούργηση των προνοιακών επιδομάτων σε λαϊκά νοικοκυριά, η νομοθέτηση ανώτατου ορίου στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018, καθώς και η ολοκλήρωση της «διαδικασίας» σχετικά με τον «επανυπολογισμό» των συντάξεων. Επίσης, σειρά μέτρων για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο, με τις «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, μέσω της πλήρους εφαρμογής του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.ο.κ.

...και ματωμένα πλεονάσματα

Παράλληλα, χτες, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα στο πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 529 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, έναντι πλεονάσματος 1,944 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 και ελλείμματος 440 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο πέρυσι. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα ανήλθαν σε 18,131 δισ. ευρώ από 18,069 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 17,602 δισ. ευρώ από 18,509 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στα 310,6 δισ. ευρώ, από 314,8 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 και 309 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε χτες περαιτέρω μείωση της παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες κατά 1,1 δισ. ευρώ, φτάνοντας έτσι το σχετικό ανώτατο όριο στα 40,5 δισ. ευρώ, εξέλιξη που σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ αντανακλά «τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ