Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα πάνω στα μέτρα για να μη χαθεί το «θετικό μομέντουμ»...

Eurokinissi

Σε κομπασμούς για τα κυβερνητικά πεπραγμένα που έφεραν το εγχώριο κεφάλαιο «σε φάση δυναμικής ανάκαμψης» αναλώθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όχι μόνο προσπερνώντας αδιάφορα το κόστος που πληρώνει ο λαός, στον οποίο φορτώνονται ασταμάτητα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και επιχειρώντας να ξαναζεστάνει το παραμύθι της «ανάπτυξης που τους ωφελεί όλους».

Οπως είπε: «Η ελληνική οικονομία είναι πλέον σαφές ότι έχει περάσει σε φάση δυναμικής ανάκαμψης, γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο από τις εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία, αλλά και από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, ήδη μέσα στο 2017: Το ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 0,4% (...) Η ανεργία καταγράφει διαρκή και σταθερή μείωση, φθάνοντας στο 21,7% (...) Οι επενδύσεις, για το πρώτο τρίμηνο, κατέγραψαν αύξηση κατά 11,9%. Ενώ και οι εξαγωγές κινούνται σε διαρκή ανοδική τροχιά».

Επιχαίροντας για το «θετικό μομέντουμ» που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, διαβεβαίωσε την αστική τάξη ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η θετική συνθήκη, ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια το Πρόγραμμα» και φυσικά η παραπέρα ενίσχυση της ανάκαμψης με επιπλέον μέτρα.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, ο σχεδιασμός της, όπως είπε, περιλαμβάνει αφενός «την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος, ώστε να σταματήσουμε να βρισκόμαστε στο καθεστώς εξαίρεσης και να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε τα δάνειά μας δίχως τη στήριξη του επίσημου τομέα», αφετέρου ενίσχυση των παρεμβάσεων «για την τόνωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας», επιβεβαιώνοντας ότι η «έξοδος στις αγορές» αφορά αποκλειστικά το πώς θα εξασφαλίσει το κεφάλαιο ζεστό - και «φτηνό» - χρήμα, με «εγγύηση» τα αντιλαϊκά μέτρα. Επιπλέον μέτρα θεσμικών προσαρμογών στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου για τον «περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών και των λειτουργιών του κράτους», αλλά και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας με «παρεμβάσεις που αφορούν την κοινωνική προστασία».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι νομοθετικές παρεμβάσεις που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, αλλά και η συνέχιση των «αναπτυξιακών συνεδρίων», το δεύτερο εκ των οποίων θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Λαμία.

Ταυτόχρονα, στο φόντο και της γενικότερης προσπάθειας για «σταθερότητα», ο Δ. Τζανακόπουλος για την υπόθεση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου σχολίασε πως «...η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αφορά, σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι απολύτως δεδομένο, αποκλειστικά και μόνο νομικά ζητήματα και όχι πραγματικά ζητήματα. Η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό το οποίο θεωρεί ορθό», ενώ σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των ελλειμμάτων πίσω στο 2009 δήλωσε ότι δεν έχει νόημα η ανακίνηση της υπόθεσης, καθώς τα προγράμματα για την Ελλάδα βασίστηκαν σε εκείνους τους υπολογισμούς.

Μπροστά και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τον Π. Καμμένο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής συνιστά αντιπερισπασμό απ' τη ΝΔ προκειμένου να θολώσει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, «παιχνίδι» στο οποίο τάχα δεν θα παίξει η κυβέρνηση.

Απέρριψε φυσικά την κατηγορία περί παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, διερωτώμενος: «Από πότε ο πολιτικός, κοινωνικός, ηθικός ή νομικός σχολιασμός μιας δικαστικής απόφασης αποτελεί και προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη;».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Ηριάννας, επανέλαβε ότι η απόφαση του δικαστηρίου «αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη», προσπερνώντας φυσικά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατηρεί αλώβητο το πλαίσιο που επιτρέπει να τυλίγονται σε μια «κόλλα χαρτί» άνθρωποι δίχως ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία.

Διέψευσε, τέλος, ότι υπήρξε στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου αντιπαράθεση ανάμεσα στον Ν. Παππά και τον Ευ. Τσακαλώτο, για την οποία έγραφε χτες ο Τύπος, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού που φημολογείται εντόνως. Να σημειώσουμε ότι σήμερα το βράδυ αρχίζουν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με ομιλία του Αλ. Τσίπρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ