Παρασκευή 10 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κομπάζει για την «πρόοδο» της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης

Eurokinissi

Για την «πρόοδο» που καταγράφεται στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» διαβεβαίωσε την αστική τάξη, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προσπερνώντας φυσικά ότι πρόκειται για πρόοδο στην «καρατόμηση» δικαιωμάτων του λαού.

Οπως είπε, «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την ολοκλήρωση των τεχνικών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, σημειώθηκε πρόοδος (...) καθώς ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (...) και στη συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος». Πρόσθεσε ότι οι διαφορές εστιάζονται πλέον στο ζήτημα των Εργασιακών.

Στόχος της κυβέρνησης, δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, είναι «μέχρι το Γιούρογκρουπ της 20ής Μάρτη να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το SLA και να έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές απομένουν σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019 (...) Επιδίωξη όλων των πλευρών δεν είναι απλώς και μόνο η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας αλλά η επίτευξη μιας συνολικής λύσης που θα περιλαμβάνει τόσο τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, όσο και των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα απαιτηθούν ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο».

Γιατί, όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο είναι προϋπόθεση για να αποκτήσει το εγχώριο κεφάλαιο πρόσβαση σε ρευστότητα. «Είναι ακριβώς αυτή η συνολική λύση που θα επιτρέψει και την πρόσβαση της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, θα υποτιμήσει τον κίνδυνο και θα σηματοδοτήσει την οριστική επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, ανοίγοντας το δρόμο για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές χρήματος», ανέφερε σχετικά.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στη ΝΔ, καταφέρνοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει τη στρατηγική τους σύμπλευση, όταν δήλωσε ότι «αυτό που απομένει να δούμε είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία».

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται αλλά «δεν επηρεάζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο αυτή τη στιγμή τη διαπραγμάτευση».

Σε ερώτηση, τέλος, για το αν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται δάνειο με την Παγκόσμια Τράπεζα, απάντησε ότι «υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας, ένα οικονομικό πρόγραμμα ενίσχυσης για να υπάρξει καταπολέμηση, μάλλον, της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό, από την ελληνική κυβέρνηση παίρνονται διάφορες πρωτοβουλίες, τις οποίες, όμως, δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να ανακοινώσω».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ