Παρασκευή 21 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό «αντίο» στην ακριβή μας συντρόφισσα Ευανθία Αγγουράκη

Με συγκίνηση, σεβασμό και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα η οικογένειά της, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, φίλοι και γνωστοί απ' την μακρά πορεία της πολυκύμαντης ζωής της, αποχαιρέτησαν τη συντρόφισσα Ευανθία Αγγουράκη, που «έφυγε» απ' τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 95 χρόνων και η πολιτική της κηδεία τελέστηκε χτες απ' το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Τιμητική φρουρά στο φέρετρό της - σκεπασμένο με τη σημαία του ΚΚΕ το οποίο υπηρέτησε για δεκαετίες και στο οποίο έμεινε πιστή μέχρι την τελευταία της μέρα - ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, οι Αλέκα Παπαρήγα και Δημήτρης Γόντικας, μέλη της ΚΕ του Κόμματος, και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Ακολούθησαν σύντροφοί της απ' την Κομματική Οργάνωση του «Ριζοσπάστη», στον οποίο εργάστηκε για περισσότερο από τρεις δεκαετίες και στον οποίο πρόσφερε ανιδιοτελώς μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Με λίγα μεστά λόγια αποχαιρέτησαν την συντρόφισσα Ευανθία ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», η Βάσω Νιέρρη, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ «Ριζοσπάστη», και η κόρη της Σμαράγδα Αγγουράκη.

Αποχαιρετάμε μια σεμνή κι ακούραστη κομμουνίστρια

Στον επικήδειο λόγο του, ο Κ. Παπασταύρου σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος αποχαιρετά σήμερα με βαθιά θλίψη την σ. Ευανθία Αγγουράκη, μια σεμνή και ακούραστη κομμουνίστρια, που υπηρέτησε το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, μέσα από μια υπερεβδομηντάχρονη πορεία κομματικής ζωής και δράσης. Η σ. Ευανθία Αγγουράκη αναδείχθηκε ως κομμουνίστρια επαναστάτρια μέσα στα σκληρά χρόνια της Κατοχής και στη συνέχεια του εμφυλίου πολέμου, του αγώνα του ΔΣΕ (...) Δεν γινόταν εύκολα ορατό ότι μια συντρόφισσα τόσο αθόρυβη και διακριτική, που πολύ σπάνια μιλούσε για τη δράση της, είχε υπηρετήσει το Κόμμα από υπεύθυνα και σημαντικά πόστα, τόσο κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην ΣΟΔ Γιουγκοσλαβίας την περίοδο 1947 - 1949 και κατά την επιστροφή της στις γραμμές του ΔΣΕ, όσο και αργότερα μέσα από τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων της πολιτικής προσφυγιάς.

Στο μικρόφωνο ο σ. Κύριλλος Παπασταύρου. Τιμητική φρουρά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, οι Αλέκα Παπαρήγα και Δημήτρης Γόντικας, μέλη της ΚΕ, και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Ορθια αριστερά η κόρη της Σμαράγδα Αγγουράκη
Στο μικρόφωνο ο σ. Κύριλλος Παπασταύρου. Τιμητική φρουρά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, οι Αλέκα Παπαρήγα και Δημήτρης Γόντικας, μέλη της ΚΕ, και ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Ορθια αριστερά η κόρη της Σμαράγδα Αγγουράκη
Η σ. Ευανθία Αγγουράκη γεννήθηκε το 1922 στη Ζαγορά Πηλίου. Εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση το 1942 (...) Το Σεπτέμβρη του 1943 προδόθηκε η δράση της και φεύγει για την ελεύθερη περιοχή του Πηλίου, όπου έμεινε μέχρι τον Δεκέμβρη. Εως τον Οκτώβρη του 1944 είναι υπεύθυνη του Λαϊκού Ιατρείου της Ζαγοράς. Στο Βόλο μένει μέχρι τη Συνθήκη της Βάρκιζας. Εκείνη την περίοδο γίνεται μέλος του Κόμματος.

Από το 1947 μέχρι το 1949 δούλεψε εκτός Ελλάδας στην ΣΟΔ Γιουγκοσλαβίας, σε αποστολή του Κόμματος.

Στη συνέχεια, ξαναμπήκε στην Ελλάδα και εντάχτηκε στον ΔΣΕ. Μετά την υποχώρηση εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία, όπου δούλεψε στο μηχανισμό της ΚΕ του Κόμματος. Το 1950 παντρεύτηκε τον Γιώργο Αγγουράκη (Ψηλορείτη), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Μπάμπη και την Σμαράγδα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δούλεψε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Κόμματος («Ελεύθερη Ελλάδα» και «Φωνή της Αλήθειας»), τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα του ΔΣΕ όσο και αργότερα, στην πολιτική προσφυγιά, μέχρι το 1968.

Εμεινε στην πολιτική προσφυγιά μέχρι το 1975, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Από το 1978 μέχρι το 2012 δούλεψε στον "Ριζοσπάστη", όπου όλοι οι σύντροφοι την θυμούνται για τη στάση της, το παιδαγωγητικό ρόλο της ιδιαίτερα για τους νεότερους συντρόφους, για το ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά της μέχρι πριν 5 χρόνια, σε ηλικία δηλαδή 90 χρόνων, όταν ουσιαστικά εξαιτίας ενός ατυχήματος, αναγκάστηκε να σταματήσει να προσφέρει άμεσα στη δουλειά της εφημερίδα. Ολοι οι σύντροφοι στην εφημερίδα θα την θυμούνται για το γεγονός ότι στάθηκε αταλάντευτη σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πορείας του Κόμματος και του "Ριζοσπάστη", σε όλες τις μπόρες και τις δυσκολίες.

Η σ. Ευανθία αντιμετώπισε παλικαρίσια και με κομμουνιστικό σθένος δύο μεγάλες απώλειες στη ζωή της, αυτήν του συντρόφου της στη ζωή σ. Γιώργου Αγγουράκη (Αλέκος Ψηλοερείτης), που σκοτώθηκε στη Ρουμανία το 1967, και αυτή του γιου της επίσης στελέχους του ΚΚΕ σ. Μπάμπη Αγγουράκη, που "έφυγε" απρόσμενα το 2014 (...)

Η όλη ζωή και δράση της σ. Ευανθίας είναι δεμένη με το Κόμμα. Με συνέπεια, ευθύνη, κομματικότητα και ήθος πρόσφερε από κάθε χρέωση που ανέλαβε. Αποτελεί παράδειγμα για όλους μας, ιδιαίτερα για τους νεότερους ηλικιακά, που θα πρέπει να έχουν τη φιλοδοξία να διαγράψουν μια τέτοια σταθερή και αταλάντευτη πορεία, παρά τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες, τις φουρτούνες και τις μπόρες της ζωής και της ταξικής πάλης.

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στην κόρη της Σμαράγδα, στα εγγόνια της. Συντρόφισσα Ευανθία, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σε αποχαιρετά. Θα σε θυμόμαστε μαζί με άλλους συντρόφους που δεν είναι κοντά μας, σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες, στην καθημερινή προσπάθεια για να κάνουμε καλύτερη την εφημερίδα μας, τον "Ριζοσπάστη", να σταθεί στο ύψος των αναγκών για το Κόμμα μας. Καλό ταξίδι, συντρόφισσα Ευανθία».

Μιλούσε με τις πράξεις της

Η Βάσω Νιέρρη, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Οταν η συντρόφισσα που αποχαιρετούμε σήμερα περνούσε την πόρτα του "Ριζοσπάστη", ένα μεγάλο μέρος των σημερινών συντακτών του δεν είχε καν ξεκινήσει το ταξίδι της ζωής. Κι όμως, εμείς, οι νεότεροι συντάκτες του "Ριζοσπάστη" θέλουμε να την αποχαιρετήσουμε σα να 'χουμε ζήσει μια ζωή μαζί. Γιατί μερικοί άνθρωποι αφήνουν τόσο έντονο το χνάρι τους, που όσα χρόνια κι αν περάσουν γίνεται δικό σου χνάρι, εσένα, του επόμενου, που αποφάσισες να βαδίσεις αυτήν τη στράτα, τη στράτα των κομμουνιστών, τη στράτα του Κάπα Κάπα Εψιλον. Η συντρόφισσα Ευανθία δεν μιλούσε σχεδόν ποτέ για τη ζωή της, γενικά μιλούσε λίγο. Κι όμως μάθαμε πολλά από εκείνη. Κι έχουμε πολλά να θυμόμαστε.

(...) Οι παλιότεροι σύντροφοι στην εφημερίδα κρατάνε στη μνήμη τους, την πιο δύσκολη στιγμή. Τις μέρες που γινόταν ο μεγάλος χαμός με την επέλαση της αντεπανάστασης στις χώρες του σοσιαλισμού και που το Κόμμα έδινε μάχη απέναντι σε όσους επιδίωκαν τη διάλυσή του. Η Ευανθία δεν ταλαντεύθηκε, κι η στάση της, όπως κι άλλων, για όσους υπερασπίζονταν το Κόμμα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ήταν σημαία.

Η Ευανθία συνέβαλε με τις παρατηρήσεις, τη γνώμη της και πολλές φορές με την αυστηρότητά της στην πορεία που είχε η εφημερίδα τα επόμενα χρόνια. Αποκτούσαμε έτσι μέτρο, το μέτρο της πράξης, για να συνεχίζουμε. Μάθαμε ότι η αθόρυβη δουλειά του μυρμηγκιού είναι αυτή που έχει αποφασιστικό χαρακτήρα για το Κόμμα, μάθαμε την αξία της συλλογικής κομματικής δουλειάς. Μάθαμε την αξία της σιωπής. Από μια συντρόφισσα που είχε πολλά να πει, αλλά επέλεξε να μιλάει με πράξεις. Για κανέναν από μας δεν χάθηκες ακριβή μας συντρόφισσα. Συνεχίζουμε με σένα, με το παράδειγμά σου οδηγό».

Μας έμαθες να μην το βάζουμε κάτω...

Η Σμαράγδα Αγγουράκη τόνισε αποχαιρετώντας τη μητέρα της: «Μάνα, σήμερα, στο στερνό αυτό αντίο θα ήθελα να είμαι μαζί με τον αγαπημένο μου αδερφό, τον Μπάμπη, που τον χάσαμε τόσο αναπάντεχα πριν από τρία χρόνια... Βρήκες όμως και τότε το κουράγιο να σταθείς στα πόδια σου, όπως τόσες και τόσες φορές στην φουρτουνιασμένη ζωή σου: δε γνώρισες τον πατέρα σου, είχε σκοτωθεί σε πεδίο μάχης στον πόλεμο του 1922 στη Μικρασία, μερικούς μήνες μετά τη γέννησή σου (...).

Μετά τις κακουχίες των παιδικών σου χρόνων, ήρθε ο πόλεμος - δεν το έβαλες όμως κάτω: πήρες μέρος στην Αντίσταση, ατσαλώθηκες στον οργανωμένο αγώνα, όπως εκατοντάδες χιλιάδες, για την απελευθέρωση της πατρίδας, για τα ιδανικά του κομμουνισμού. Στον Δημοκρατικό Στρατό, το μετερίζι σου ήταν όχι μόνο ο Γράμμος και το Βίτσι αλλά και ο ραδιοφωνικός σταθμός "Ελεύθερη Ελλάδα". Πάντα μιλούσες ελάχιστα γι΄ αυτά, αλλά και για τη συνεισφορά στον αγώνα (...) Μας μίλησες όμως πολύ, σ' εμένα και τον Μπάμπη, για την ιδεολογία και τον αγώνα του ΚΚΕ, τις πολιτικές του θέσεις, για το τι διακυβεύονταν εκείνες τις κρύες νύχτες του Φλεβάρη 1968, τότε με τη διάσπαση του Κόμματος. Σ' εκείνα τα ατέλειωτα μερόνυχτα των συζητήσεων μπήκαν οι γερές βάσεις για την ουσιαστική πολιτικοποίησή μας, για τον οργανωμένο αγώνα μέσα από το ΚΚΕ (...).

Αυτό που μας έμαθες, με το παράδειγμά σου και πάντα με λίγα λόγια είναι, ως στάση ζωής, να μην το βάζουμε κάτω, να παλεύουμε με τις δυσκολίες, να κοιτάμε μπροστά και ότι, σε κάθε ιστορική στιγμή, όσο και δύσκολη να είναι, υπάρχει μία αγωνιστική διέξοδος (...).

Μετά την επιστροφή μας στην Ελλάδα, κυριολεκτικά την επόμενη μέρα, "έπιασες δουλειά" στον "Ριζοσπάστη" (...) είχες τη μακροβιότερη αγωνιστική διαδρομή στην εφημερίδα, δεν ήμασταν μόνο εμείς η οικογένεια και τα παιδιά σου, αλλά και το ΚΚΕ, ο "Ριζοσπάστης" και οι δεκάδες συντάκτες που εργάστηκαν σ' αυτόν. Ευχαριστώ όλους εσάς, τη μεγάλη οικογένειά του, που ακόμα και όταν δεν μπορούσε πια να εργάζεται στην εφημερίδα, ήσασταν κοντά της όλα αυτά τα χρόνια, της δίνατε δύναμη και κουράγιο (...) την τιμήσατε ως αγωνίστρια και μέλος του Κόμματος (...)

Μάνα, τώρα που φεύγεις στο πιο μακρινό σου ταξίδι, δεν θα είσαι μόνη, θα σε ακολουθούν η αγάπη και οι σκέψεις μας και θα έχεις μαζί σου το φύλλο του σημερινού "Ριζοσπάστη", που είχες πάντα στην καρδιά και στο μυαλό σου, να πας στον πατέρα και στον Μπάμπη τα νέα μας, για το Κόμμα και το λαό μας, να τους πεις ότι είναι πάντα μαζί μας, στους μεγάλους και μικρότερους καθημερινούς μας αγώνες και ότι μαζί θα νικήσουμε! Μάνα, σ' ευχαριστώ για όλα, καλό σου ταξίδι!».

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο της Ευανθίας Αγγουράκη εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ