Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Παραχωρεί εκατομμύρια στρέμματα γης στους επιχειρηματικούς ομίλους

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους δασικούς χάρτες, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων. Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως επείγον, ενώ προωθεί την παραχώρηση εκατομμυρίων στρεμμάτων γης στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο τομέα των κατασκευών και τον Τουρισμό.

Το ΚΚΕ από την αρχή καταψήφισε και κατήγγειλε το νομοσχέδιο, όπως και τις διαδικασίες του επείγοντος. Η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, από το βήμα της Ολομέλειας ανέδειξε ότι με αυτό το νομοθέτημα, το οποίο εξάλλου είναι και μνημονιακή υποχρέωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έρχεται να συνεχίσει το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων για την εμπορευματοποίηση της γης, στη βάση και των σχετικών κατευθύνσεων και οδηγιών της ΕΕ.

«Νομιμοποιείτε τις εκχερσώσεις χωρίς την άδεια δασικής υπηρεσίας, δηλαδή κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις από το 1975 μέχρι το 2007», σημείωσε, προσθέτοντας πως «αντί δηλαδή να κάνετε διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που τη μετέτρεψαν σε αγροτική γη για βιοποριστικούς λόγους και πρέπει να συνεχίσουν αυτοί οι άνθρωποι να κάνουν χρήση, να καλλιεργούν για να ζήσουν, εσείς τους βάζετε στο ίδιο καζάνι με αυτούς που εκχέρσωσαν, που καταπάτησαν για να κερδοφορήσουν από την αλλαγή χρήσης, χτίζοντας και πουλώντας». Με άλλα λόγια, «οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι επαγγελματίες καταπατητές. Μπράβο σας», σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση καπηλεύτηκε υπαρκτά προβλήματα, που αφορούν ωστόσο το πολύ 950.000 στρέμματα, για να αλλάξει τη χρήση γης σε κοντά 10 εκατομμύρια στρέμματα.

«Επιπλέον, προκλητική» τόνισε «είναι η φωτογραφική διάταξη στην παράγραφο 5 του άρθρου 6, όπου χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών, οι οποίες εδώ και δεκαετίες προστατεύονταν με τη δασική νομοθεσία από τις προσπάθειες και τις ορέξεις του κεφαλαίου να γίνουν οικόπεδα και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, με το συγκεκριμένο άρθρο σήμερα ικανοποιούνται τα συμφέροντά τους», όπως και τα συμφέροντα ξένων επενδυτών.

Για το ΚΚΕ, τόνισε, η γη και η χρήση της είναι κοινωνικά αγαθά, και η αξιοποίηση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου είναι εργαλεία για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, και γι' αυτό διεκδικεί την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου του αστικού κράτους, που ευνοεί τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη χτεσινή συζήτηση απασχόλησε και η διαφωνία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος δεν υπογράφει το νομοσχέδιο, το οποίο υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Τσιρώνη από τους Οικολόγους.

Οτι πρόκειται για συνέχιση των απαράδεκτων νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε και ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Σκρέκας, ο οποίος διαφώνησε κυρίως για αντιπολιτευτικούς λόγους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ