Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ
Με «πρωτοφανή ευελιξία» για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Προβλέπει έως και διαγραφή χρεών των επιχειρηματικών ομίλων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

Ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τον «εξωδικαστικό μηχανισμό», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων που παζαρεύει, για λογαριασμό του κεφαλαίου, η κυβέρνηση με το κουαρτέτο για το κλείσιμο της «αξιολόγησης».

Στο νομοσχέδιο, το οποίο τιτλοφορείται «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», προβλέπονται μία σειρά ρυθμίσεων που επιχειρούν να «ξεκαθαρίσουν» ελεγχόμενα το τοπίο των συσσωρευμένων και λιμνάζοντων κεφαλαίων, ώστε να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια των «βιώσιμων επιχειρήσεων», μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στο όνομα της επίτευξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Είναι, εξάλλου, χαρακτηριστικό ότι στις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου που καθορίζουν τις προϋποθέσεις για τη ρύθμιση, διαγραφή ή κούρεμα χρεών («κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, χρέη προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, συνολικά Δημόσιο κ.λπ.), με εξωδικαστικό συμβιβασμό, ως βασικό κριτήριο τίθεται ότι πέρα από βιώσιμη, μία επιχείρηση θα πρέπει να έχει διαγράψει μία κερδοφόρα πορεία τουλάχιστον τριών ετών. Προϋπόθεση, βέβαια, που δεν πληρεί κανένας μικρός ΕΒΕ, πόσο μάλλον οι αυτοαπασχολούμενοι.

Δεύτερο βασικό στοιχείο που δείχνει τον αντιδραστικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τα νέα προνόμια που προσφέρει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο, είναι ότι εισάγει την «πρωτοφανή ευελιξία του Δημοσίου ως πιστωτή»! Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «η ευελιξία» αυτή του Δημοσίου «εκτείνεται μέχρι και τη διαγραφή μέρους των απαιτήσεών του, σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησης», με ό,τι προμηνύει αυτό για τα ασφαλιστικά ταμεία και εναπομείναντα κοινωνικοασφαλιστικά διακαιώματα των εργαζομένων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου έδωσε αφορμή για να φανεί ξανά ότι όλα τα αστικά κόμματα έχουν μόνη έγνοια την κερδοφορία του κεφαλαίου. Η ΝΔ ψήφισε κατά, γιατί σύμφωνα με την εισηγήτριά της, Ντ. Μπακογιάννη, οι προτάσεις του κόμματός της, τις οποίες και κατέθεσε, είναι πιο συμφέρουσες για τον «επιχειρηματικό κόσμο». Τις δικές του προτάσεις κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας επιφύλαξη. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή βρήκε μέσω της ειδικής της αγορήτριας, Ελ. Ζαρούλια, κάποια «θετικά σημεία» για τις επιχειρήσεις και ψήφισε «παρών». Επιφύλαξη δήλωσαν Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι.

Φαίνεται καθαρά ο ρόλος του αστικού κράτους στη στήριξη του κεφαλαίου

Αναδεικνύοντας τις πραγματικές στοχεύσεις, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ότι «είναι προαπαιτούμενο γιατί το κεφάλαιο έχει ανάγκη από ξεσκαρτάρισμα». «Για να περάσει - πρόσθεσε - το σύστημα σε φάση ανάκαμψης, δεν φτάνουν οι θυσίες του λαού, είναι αναγκαίο να απαξιωθεί να καταστραφεί και ένα μέρος του κεφαλαίου για να πάρει η μηχανή μπροστά και αυτό προσπαθείτε. Να ρυθμίσετε με ποιο τρόπο θα γίνει η καταστροφή». Με άλλα λόγια, σημείωσε, ρυθμίζεται πώς θα προχωρήσει «το ξεσκαρτάρισμα του τεράστιου όγκου των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μέσα από μία διαδικασία ελεγχόμενης απαξίωσης, δίνοντας βεβαίως πλεονέκτημα μόνο σε εκείνες τις προβληματικές επιχειρήσεις» που κρίνονται βιώσιμες και σε μία πορεία κερδοφόρες.

Τόνισε ότι αυτοί που θα πληρώσουν καταρχήν «τη νύφη» είναι αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες εκτοπίζουν για να «μεγαλώσει το μερίδιο της αγοράς για τις μεγάλες που θα μείνουν», κάτι άλλωστε που έχει αξιώσει και ο ΣΕΒ.

Αλλωστε, τόνισε, αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να στηρίξει τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματοβιοτέχνες, θα καταργούσε το νόμο 4110/13, «που καταργούσε το αφορολόγητό τους και επέβαλε φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ», το τέλος επιτηδεύματος, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ. Θα πάγωνε τα χρέη τους προς τον ΟΑΕΕ και το Δημόσιο. Θα προέβλεπε αναστολή των κατασχέσεων επαγγελματικής στέγης, τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ., «κούρεμα των χρεών τους και μακρόχρονη ρύθμιση του υπόλοιπου χρέους με δόσεις που να μην ξεπερνούν συνολικά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος». Οσο για την «ευελιξία» του Δημοσίου που προβλέπεται, σημείωσε ότι «εδώ πια φαίνεται καθαρά ο ρόλος του αστικού κράτους στη στήριξη του κεφαλαίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδιώκει κερδοφόρα διέξοδο σε «λιμνάζοντα» κεφάλαια(2017-04-14 00:00:00.0)
«Παρεξήγηση»(2017-04-13 00:00:00.0)
«Πίσω από την κουρτίνα» της διαπραγμάτευσης(2017-03-03 00:00:00.0)
Νέο πολυνομοσχέδιο με «προαπαιτούμενες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις(2016-12-14 00:00:00.0)
Καταλύτης τα «κόκκινα» δάνεια(2016-11-29 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί για το «ξεσκαρτάρισμα» προβληματικών επιχειρήσεων(2016-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ