Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Διεργασίες για τα επόμενα στάδια επέμβασης

Πιέσεις και νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας και Συρίας μελετούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών στην Τοσκάνη

ΡΩΜΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Δυναμική επικίνδυνων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δημιουργεί η κλιμακούμενη όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας Δύσης - Ρωσίας με αφορμή την πρόσφατη αμερικανική πυραυλική επίθεση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, μετά από το θάνατο δεκάδων αμάχων από χημικά όπλα που αποδόθηκαν δίχως αποδείξεις (από ΗΠΑ - ΕΕ) σε επιδρομή της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας. Την γκανγκστερική επίθεση κατήγγειλε με ανακοίνωσή του και το Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πάντως, μέσα στο τρέχον 48ωρο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (G-7), που απαρτίζουν ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, μελετούσαν στην Τοσκάνη τα σενάρια νέων βημάτων κλιμάκωσης της πίεσης σε βάρος της Ρωσίας. Ανάμεσα σε άλλα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποφασίσουν, σήμερα, νέες κυρώσεις σε βάρος Ρωσίας και Συρίας, που θεωρούν πως μπορεί να είχαν κάποια σχέση με τις επιθέσεις σε χημικά όπλα στο Ιντλίμπ στις 4 Απρίλη. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον (που ακύρωσε την Κυριακή προγραμματισμένη επίσκεψη στη Μόσχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα θύματα χημικών στο Ιντλίμπ), κάλεσε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει την υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Είπε, επίσης, πως συζητά με τους ομολόγους του το ενδεχόμενο να εκπέμψουν «ενιαίο μήνυμα» στη Μόσχα ώστε να σταματήσει τη στήριξη στη συριακή κυβέρνηση.

Ο «οικοδεσπότης» της Υπουργικής Συνόδου του G-7, Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, εξέφρασε την προσδοκία πως η ανακοίνωση της Συνόδου, που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, θα ενισχύσει τάχα τις προσπάθειες του ΟΗΕ να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.

Ο Αμερικανός ομόλογός του, Ρεξ Τίλερσον, στην πρώτη συνάντηση με ομολόγους του από το G-7 εξέπεμψε μηνύματα όξυνσης της κόντρας με τη Ρωσία στη Συρία. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι ο Τίλερσον είπε πως προτεραιότητα παραμένει η ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», την ίδια ώρα που η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Ν. Χάλεϊ, δήλωσε πως είναι η ανατροπή του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ...

Χτες, πάντως, ο Μ. Σέφερ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ στο Βερολίνο, αναφέρθηκε σε ρωσικό σχέδιο για τη συγκρότηση ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας από τον ΟΗΕ, το οποίο και χαιρέτισε σαν «καλό και θετικό σημάδι».

Οι διεργασίες εντός των ιμπεριαλιστών και τα σχέδιά τους για τη Συρία δεν περιορίζονται στη Σύνοδο του G-7, καθώς ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σήμερα, αναμένεται να συμμετάσχει σε συνάντηση για τη Συρία που θα γίνει στην Ιταλία, στο περιθώριο της συνάντησης του G-7. Εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών του G-7, αναμένεται να συμμετάσχουν οι ομόλογοί τους από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την ΕΕ ως σύνολο.

Στη Μαδρίτη, το ίδιο διάστημα, οι ηγέτες των χωρών του νότου της ΕΕ (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος) επικρότησαν την επίθεση των ΗΠΑ στη βάση Σαϊράτ της Βόρειας Συρίας, αναφέροντας σε κοινή τους ανακοίνωση πως ήταν «δικαιολογημένη επειδή είχε τον κατανοητό στόχο να εμποδίσει και να αποτρέψει τη διάδοση και τη χρήση όπλων (σ.σ. χημικών) και ήταν περιορισμένο και επικεντρωμένο σε αυτόν το στόχο».

Συνομιλίες Ροχανί - Πούτιν - Ασαντ

Υπέρ διενέργειας αμερόληπτης έρευνας είχαν ταχθεί νωρίτερα οι ηγέτες Ρωσίας, Βλ. Πούτιν και Ιράν, Χ. Ροχανί σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, κατά την οποία καταδίκασαν ως ανεπίτρεπτες και κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της συριακής κυριαρχίας τις πρόσφατες αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία. Το Σάββατο, ο Ιρανός ηγέτης τηλεφώνησε και στον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, καταδικάζοντας τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία. Ο Ασαντ, από τη μεριά του, είπε πως οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να πετύχουν το βασικό τους στόχο, που ήταν να ανεβάσουν το πεσμένο ηθικό των τζιχαντιστών και άλλων τρομοκρατών.

Διαψεύδει ο Πεσκόφ

Αργότερα χτες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε ότι υπάρχει ανακοίνωση (όπως είχε μεταδώσει την Κυριακή το πρακτορείο Ρόιτερς) του κέντρου διοίκησης επιχειρήσεων Ρωσίας, Ιράν και σιιτικών οργανώσεων όπως η «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, που στηρίζουν το συριακό στρατό, περί «κόκκινων γραμμών» που υπερέβησαν οι ΗΠΑ βομβαρδίζοντας με πυραύλους και περί της αποφασιστικότητάς του να μην επιτρέψουν άλλες τέτοιες αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Δεν γνωρίζουμε γι' αυτό, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε και δεν γνωρίζουμε από πού το πήρε το Ρόιτερς και από πού εμφανίστηκαν πάλι αυτές οι ανώνυμες πηγές», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η διάψευση αυτής της ανακοίνωσης από τον Πεσκόφ έγινε ενόψει της επίσκεψης που (παρά την αρχική διάψευση) αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο στη Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον. Ο Τίλερσον αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, και άλλους Ρώσους αξιωματούχους (στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν). Δεν θα συζητήσει μόνο το θέμα της Συρίας και τις πιέσεις που θέλει να ασκήσει ώστε να προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Θα συζητήσει τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Ασία, και δη το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ