Σάββατο 28 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Διεκδικούν «θετική πολιτική διακρίσεων» για την ανάκαμψη κερδών

Στιγμιότυπο από την πρώτη Σύνοδο των «Μεσογειακών Κρατών» που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την πρώτη Σύνοδο των «Μεσογειακών Κρατών» που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβρη
Σήμερα συνέρχεται για δεύτερη φορά στη Λισαβόνα η σύνοδος των αρχηγών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα). Η πρώτη είχε γίνει τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα όπου ανιχνεύτηκε η δυνατότητα συντονισμού για τη διεκδίκηση αλλαγών στο μείγμα διαχείρισης της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών οικονομιών των κρατών αυτών.

Ενόψει της Συνόδου, που άλλα αστικά επιτελεία περιγράφουν ως «αποδυναμωμένη» λόγω των πολιτικών εξελίξεων σε Ιταλία και Γαλλία, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και οικοδεσπότης της συνάντησης Α. Κόστα, δήλωνε την περασμένη Τρίτη ότι η ΕΕ «έχει ανάγκη από έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και σύγκλισης». Μάλιστα, σκιαγραφώντας τα θέματα ενόψει της Συνόδου και αποτυπώνοντας και τους λόγους για τους οποίους συγκροτούνται οι - περισσότερο ή λιγότερο - πρόσκαιρες τέτοιες «συμμαχίες» των καπιταλιστικών κρατών, ανέφερε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, την ενίσχυση του σχεδίου Γιούνκερ για τη στήριξη των επενδύσεων και μια «θετική πολιτική διακρίσεων» υπέρ των χωρών που έχουν πληγεί σκληρότερα από την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ώστε να έχουν δηλαδή μεγαλύτερη «ευελιξία» στη στήριξη των μονοπωλίων τους.

Χαρακτηριστικά, η αρμόδια για την ΕΕ υφυπουργός της Πορτογαλίας, Μαργκαρίντα Μάρκες, δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «Χρειάζονται ευρωπαϊκοί κανόνες, καθορισμένοι μέσα στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας, που θα επιτρέψουν να προωθηθεί η ανάπτυξη, αντί να την μπλοκάρουν φρενάροντας τις δημόσιες επενδύσεις».

«Δεν είναι ένα χωριστό κλαμπ, αλλά μια συμβολή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιδιώκει να καθορίσει τις προτεραιότητες για την ανανέωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ενόψει του Brexit», δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο πορτογαλική κυβερνητική πηγή. Ο στόχος «να συντονιστούν οι θέσεις» ενόψει των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ που προβλέπονται για τις 3 Φλεβάρη στη Μάλτα, όπου θα εξετασθεί το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit και για τις 25 Μάρτη στην ιταλική πρωτεύουσα, για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν «νέα προσέγγιση» της ΕΕ στις σχέσεις με την Αφρική (2024-10-25 00:00:00.0)
«Σύνοδος των Δύο Ακτών» με πρωτοβουλία της Γαλλίας (2019-06-26 00:00:00.0)
Brexit, βιομηχανία και σχέσεις με την Κίνα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων (2019-03-22 00:00:00.0)
Προχωρά το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία (2016-09-08 00:00:00.0)
Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Ρέντσι (2016-08-23 00:00:00.0)
Αξιοποίηση και του Brexit για νέα αντιλαϊκά μέτρα (2016-07-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ