Σάββατο 28 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Παζάρια για τα «επόμενα βήματα» της αντιλαϊκής επίθεσης

Με άξονα τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό, την Ενέργεια και τις αναδιαρθρώσεις για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Eurokinissi

Με νέα αφετηρία την πρόταση της συγκυβέρνησης σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το «δημοσιονομικό κόφτη» εξελίσσονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, μετά και το προχτεσινό Γιούρογκρουπ και με βάση, βέβαια, τις προηγούμενες αποφάσεις και συμφωνίες τους στο ίδιο επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση - σε ό,τι αφορά την Ελλάδα - στον πυρήνα των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων βρίσκονται τα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, η ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στο λαό, τα ζητήματα της Ενέργειας και άλλες αναδιαρθρώσεις που κρίνονται απαραίτητες στην προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, στον απόηχο της προχτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με πρόσχημα, βέβαια, τις εμφανιζόμενες «εκκρεμότητες» γύρω από τον κύκλο της τρέχουσας «αξιολόγησης», ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, μέσω της παρέμβασης για το ελληνικό κρατικό χρέος, καθώς επίσης ο ΣΕΒ και άλλα αστικά επιτελεία στο εσωτερικό της χώρας, ουσιαστικά διευκολύνουν αλλά και δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση για νέους εκβιασμούς προς το λαό, μιλώντας περί «ατυχημάτων», κινδύνων γύρω από τις εξελίξεις στην οικονομία κ.ά.

Ολα αυτά βέβαια στο πλαίσιο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην ΕΕ αλλά και ανάμεσα σε ΔΝΤ και κράτη - μέλη της ΕΕ, με το ζήτημα της Ελλάδας να λειτουργεί ως «μοχλός» και για να εκδηλώνονται οι ευρύτεροι αντιτιθέμενοι σχεδιασμοί τμημάτων του κεφαλαίου και καπιταλιστικών χωρών.

Εντείνονται οι αντιλαϊκές διεργασίες

Ταυτόχρονα, από την πλευρά της Ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ, αναλαμβάνονται νέες πρωτοβουλίες σχετικά με το «ξεκλείδωμα» και την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών. Στόχος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα μέσα στο επόμενο 10ήμερο και αφού, βέβαια, διαπιστωθούν οι περαιτέρω συγκλίσεις στο εσωτερικό του κουαρτέτου, όσο και με την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αναζητά τρόπους παρουσίασης του νέου αντιλαϊκού πακέτου και του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, στο πλαίσιο της γνωστής πλέον διαδικασίας του λεγόμενου «έντιμου συμβιβασμού».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία της Ευρωζώνης αναζητούν τη νομική «φόρμουλα» που θα έχει ο νέος αναβαθμισμένος «δημοσιονομικός κόφτης», ενώ άλλες πηγές μεταφέρουν «κλίμα αισιοδοξίας» για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», ενδεχομένως και στο πλαίσιο του επόμενου Γιούρογκρουπ, στις 20 Φλεβάρη.

Οπως όλα δείχνουν, μια σειρά από παρεμβάσεις με «δημοσιονομικό αποτέλεσμα», όπως η ενίσχυση της φοροληστείας στα λαϊκά νοικοκυριά καθώς και η παραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να εφαρμόζονται από το 2018, δηλαδή στο πλαίσιο του τρέχοντος μνημονίου. Βέβαια, τα παζάρια επεκτείνονται και για την περίοδο μετά το 2018, με βασικούς άξονες το χρονικό ορίζοντα των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς καθώς και το ζήτημα της αναβάθμισης του «δημοσιονομικού κόφτη», η τελική μορφή του οποίου βρίσκεται υπό διαμόρφωση στα αντιλαϊκά παζάρια.

Την ίδια ώρα, πίσω από τις «κλειστές πόρτες» και τα διαβούλια «προοδεύουν» τα αντιλαϊκά παζάρια σε ό,τι αφορά και το ζήτημα των επόμενων χτυπημάτων στα Εργασιακά.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του προχτεσινού Γιούρογκρουπ, «οι μεταρρυθμίσεις αφορούν την αγορά εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό της τομέα και άλλους τομείς. Αναμένεται επίσης μια συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, για το 2018 και έπειτα».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, εξετάζεται «το βάθος των μεταρρυθμίσεων σε Ασφαλιστικό, αγορά εργασίας και φορολογικό σύστημα». Οπως είπε, υπολογίζεται η ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα τα επόμενα έτη, με βάση την καλύτερη επίδοση του 2016 και το κατά πόσο αυτή θα διαρκέσει και θα είναι «δομικής φύσης», δηλαδή για το κατά πόσο οφείλεται σε αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης.

Με βάση και τα παραπάνω, προκύπτει ανάγλυφα το γεγονός ότι ο «δημοσιονομικός κόφτης» αποτελεί μόνο μια ορισμένη παράμετρο της αντιλαϊκής πολιτικής. Εξάλλου, η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ προτάσσει τα ζητήματα που αφορούν τα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό και βέβαια την ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στο λαό, τα ζητήματα της Ενέργειας κ.ά.

Σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη», ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την προκαταβολική θεσμοθέτηση αντιλαϊκών μέτρων...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ