Σάββατο 28 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Με στάσεις εργασίας διεκδικούν την υπογραφή νέας Σύμβασης

Ξεκινούν από την ερχόμενη βδομάδα, με αποφάσεις των σωματείων τους

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας (7.30 π.μ. - 9.30 π.μ.) έχουν προκηρύξει για την ερχόμενη βδομάδα τα παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Κατά τη διάρκεια των στάσεων θα γίνονται συγκεντρώσεις σε μια σειρά χώρους δουλειάς.

Το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας, που προκηρύχθηκαν μετά από Γενικές Συνελεύσεις, έχει ως εξής: Δευτέρα 30/1 σε ΕΛΘΩΜ, Σπανόπουλο Περάματος, Ατσαλάκη, Ρέστη (συγκέντρωση στον Ατσαλάκη). Τρίτη 31/1 σε Κελαϊδή, Φραντζή, Καννέλο (συγκέντρωση στον Φραντζή). Τετάρτη 1/2 σε Τσαγγαρινό, Παπίλα, Μεγατέχνικα (συγκέντρωση στον Παπίλα). Πέμπτη 2/2 σε Ατλα, Ψαρρό, Χαλκίτη, Ψυχάλη, Κούταλη (συγκέντρωση στον Χαλκίτη). Παρασκευή 3/2 στην κεντρική πύλη του Περάματος (συγκέντρωση στο Μνημείο).

Τα σωματεία έχουν καλέσει από τις 18 Γενάρη τις εργοδοτικές ενώσεις του Μετάλλου και μεμονωμένους εργοδότες ναυπηγοξυλουργούς (οι τελευταίοι δεν έχουν συγκροτημένη Ενωση), να προχωρήσουν σε υπογραφή νέας Σύμβασης ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.

Συγκεκριμένα, τα σωματεία έχουν ζητήσει: Την υπογραφή νέας ΣΣΕ που θα επαναφέρει σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική ΣΣΕ των ετών 2009-2010. Την υπογραφή συμφωνίας για κατάθεση αιτήματος προς την κυβέρνηση να κηρυχθεί αυτή η Σύμβαση ως υποχρεωτική για όλο τον κλάδο, με την ανάλογη επέκτασή της. Οπως επισημαίνουν τα σωματεία, η εργοδοσία προσπαθεί να τρενάρει τη διαδικασία, δεν έχει απαντήσει στα αιτήματά τους, ενώ έχει ορίσει ως πιθανή ημερομηνία συνάντησης την 1η Φλεβάρη.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, τα σωματεία υπενθυμίζουν πως οι εργοδότες, έχοντας συμμάχους «όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις και την σημερινή (...) αρνούνται όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης να κάνουν οποιαδήποτε κουβέντα για την υπογραφή ΣΣΕ και πατώντας πάνω στην εξαθλίωση που μας οδηγεί η ανεργία, πιέζουν να καταστρατηγείται ό,τι είχαμε κατακτήσει εδώ και δεκαετίες».

Οσο για τις εξαγγελίες που γίνονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την εργοδοσία για «ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευής» και για τις «δουλειές που θα έρθουν», τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως αυτά σχεδιάζονται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. «Αυτό επιβεβαιώνει και η στάση της νέας ιδιοκτησίας του ΟΛΠ, του μονοπωλίου της COSCO, που όταν βάζουμε στις συναντήσεις μας το θέμα των συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, απαντάει μονότονα πως θα αποδεχτεί για τη νέα κατάσταση στο λιμάνι συνολικά μόνο ό,τι λέει ο νόμος», υπογραμμίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ