Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12639

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα οικογενειών και εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή

ΣΕΛ.  24
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Κοινός παρονομαστής η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

ΣΕΛ.  3

Νέα δύναμη στον αγώνα από το μπλόκο της Νίκαιας
  • Ισχυρό μπλόκο με εκατοντάδες τρακτέρ έστησαν, χτες, οι Θεσσαλοί αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας, δίνοντας ώθηση στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που συντονίζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΚΑΠ και των κομμάτων της ΕΕ, που υπηρετούν τα συμφέροντα μεγαλοαγροτών - καπιταλιστών, μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.
  • Τους αγρότες υποδέχτηκαν αγωνιστικά εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και την ανάγκη ο αγώνας των αγροτών να στηριχθεί πλατιά από τα εργατικά σωματεία και τους άλλους φορείς του κινήματος.
  • Τις επόμενες μέρες κι άλλα τρακτέρ αναμένεται να ενισχύσουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενώ θα στηθούν και νέα. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι περιοδείες Αγροτικών Συλλόγων, Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα στα χωριά, καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στον αγώνα, να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους ξεκληρίζει.

ΣΕΛ.  12   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμφιλίωση με τη φτώχεια;

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες και ταυτόχρονα δίνουμε τη μάχη για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια...», επαναλαμβάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας απολογισμό του δίχρονου που πέρασε.

Τι εννοούν όταν λένε κάνουν ό,τι μπορούν; Δεν θα αναφερθούμε σε όσα κάνουν για το ακριβώς αντίθετο, όσα μέτρα παίρνουν τσακίζοντας εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, αλλά σε όσα υποτίθεται αφορούν στη λαϊκή ανακούφιση. Ενα καλό παράδειγμα δίνει η προχτεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), όπου συζητήθηκε η συγκρότηση «δομών στην υπηρεσία του πολίτη». Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζουμε 120 γραφεία για την «ενημέρωση/ υποστήριξη δανειοληπτών» καθώς και ένα «γραφείο», στο «front desk» του υπουργείου Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι «θα μπορούν να απευθύνονται για να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και να πληροφορούνται για τις ενέργειες στις οποίες είναι σε θέση να προβούν σε περίπτωση που αυτά παραβιάζονται...».

Εντάξει, τα μέτρα ανακούφισης και προστασίας του εισοδήματος λαϊκών στρωμάτων δεν χωράνε στις «δημοσιονομικές συνθήκες» που απαιτεί η καπιταλιστική ανάκαμψη. Ομως, εδώ πάμε ένα βήμα παραπέρα, στην αναγόρευση σε «κοινωνική πολιτική» δομών που έχουν ως στόχο οι μισθωτοί και τα λαϊκά στρώματα να συμφιλιωθούν με τη φτώχεια τους και να τη διαχειριστούν εξατομικευμένα όντας «καλά πληροφορημένοι». Για να μπορούν «πληροφορημένοι» να δένονται χειροπόδαρα από τις τράπεζες και να σκύβουν το κεφάλι στα αφεντικά...

Ποια διεκδίκηση από τα Συνδικάτα; Ποια προστασία και μέριμνα από τις κρατικές υπηρεσίες για την πάταξη της ανασφάλιστης δουλειάς, της απληρωσιάς κ.λπ.; Τα προβλήματα θα τα «συζητάει» ο εργαζόμενος με κάποιους «ειδικούς» πίσω από γκισέδες, που θα μοιράζουν απλόχερα ευχολόγια και συμβουλές, αφήνοντας τον εργαζόμενο να βγάλει μόνος του το φίδι από την τρύπα.

Αλλα γραφεία θα ενημερώνουν για τα «ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα υποστήριξης των πιο αδύναμων πολιτών». Δηλαδή, για τα προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας, και μάλιστα στις πιο ακραίες μορφές της, όπου κατρακυλάνε ολοένα και περισσότεροι από τα λαϊκά στρώματα, εξαιτίας της πολιτικής θωράκισης και ενίσχυσης των κερδών του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, βέβαια, με το άλλο χέρι, το κράτος μοιράζει αφειδώς χρήμα και προνόμια στο κεφάλαιο, για να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης των κερδών του.

Ολο αυτό το πλέγμα, που στήνεται από την κυβέρνηση, οδηγεί σωρευτικά σ' ένα πραγματικό «στρίμωγμα» των ασθενέστερων, για να χωρέσουν στην «κοινωνική» της πολιτική. Αλλωστε, παρόμοιες «δομές» έχουν θεσμοθετηθεί καιρό πριν σε κράτη της ΕΕ, και κυριολεκτικά δένουν χειροπόδαρα τα θύματα της ακραίας φτώχειας που γεννάει το ίδιο το σύστημα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη, βαθύτερη, στόχευση με αυτές τις «δομές στην υπηρεσία του πολίτη»: Να κατοχυρώνεται σαν αντίληψη και νοοτροπία ότι ακόμα κι αυτό το κακέκτυπο της «πρόνοιας» είναι ατομική - προσωπική ευθύνη. Οτι η κυβέρνηση απλά συγκροτεί το πλαίσιο, παρέχει πληροφόρηση για τις «εναλλακτικές» και τις «ευκαιρίες» κι από εκεί και πέρα είναι ατομική υπόθεση του καθενός να τα βγάλει πέρα με τον εργοδότη, την τράπεζα, την πείνα, τη φτώχεια.

Χώρια που, για να έχει κανείς πρόσβαση ακόμα και σ' αυτά τα ελάχιστα μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας, προϋπόθεση είναι να καταθέσει στα γκισέ των «δομών» του κράτους την αξιοπρέπειά του και κάθε προσδοκία για μια καλύτερη ζωή, όταν είναι αυτός που παράγει τον πλούτο και ενώ σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ικανοποιηθούν και με το παραπάνω όλες οι σύγχρονες και διευρυμένες λαϊκές ανάγκες...


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους

Κλιμακώνονται οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, με αίτημα αιχμής την πλήρη και ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Χτες, πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση της Λαϊκής Επιτροπής στο Περιστέρι και σύσκεψη σωματείων και φορέων στο Πέραμα. Αύριο, προγραμματίζεται συγκέντρωση από τη Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω.


ΣΕΛ.  7


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σχέδια για καταυλισμούς προσφύγων σε εμπόλεμο έδαφος

ΣΕΛ.  7
ΣΕΒ
«Ελληνικό Μνημόνιο Plus» για να ανακάμψει το κεφάλαιο

ΣΕΛ.  4
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απόφαση να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί

ΣΕΛ.  5
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Καθόλου αθώες οι δηλώσεις του για την ΠΓΔΜ

ΣΕΛ.  5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ