ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σχέδια για καταυλισμούς προσφύγων σε εμπόλεμο έδαφος

Αυτό προέκυψε από τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Associated Press

Σε εμπόλεμη χώρα σχεδιάζει να επιστρέφει η Ευρωπαϊκή Ενωση όσους πρόσφυγες γλιτώνουν τον πνιγμό στη Μεσόγειο. Χτες, οι υπουργοί Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ συνέχιζαν να εξετάζουν σχέδια για τη χρηματοδότηση καταυλισμών στην Αφρική, όπου διάφορες διεθνείς οργανώσεις θα επεξεργάζονται αιτήσεις ασύλου προσφύγων και μεταναστών. Στόχος είναι η αποτροπή τους από το να έρθουν στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, θα επιστρέφονται σε λιβυκό έδαφος όπου διεξάγεται πόλεμος. «Η ιδέα είναι να τους μεταφέρουμε σε ασφαλή τοποθεσία», αλλά «χωρίς να τους φέρνουμε στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, από τη Μάλτα. «Οι άνθρωποι τους οποίους μεταφέρουν οι διακινητές πρέπει να διασώζονται και να μεταφέρονται σε ασφαλή τοποθεσία (...) Κατόπιν, από αυτή την ασφαλή τοποθεσία, θα μπορούμε να φέρνουμε στην Ευρώπη μόνο εκείνους οι οποίοι έχουν ανάγκη (διεθνή) προστασία». Τους καταυλισμούς οι οποίοι θα στηθούν στη Λιβύη ή κάποια γειτονική χώρα θα διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ώστε να γίνεται έλεγχος στοιχείων των προσφύγων και των μεταναστών και να επιστρέφουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο στις πατρίδες τους.

Ο διάπλους από τη Λιβύη προς την Ιταλία, τον οποίο χρησιμοποιούν οι διακινητές, είναι πλέον η βασική θαλάσσια οδός για πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν καλύτερη ζωή στην πλούσια Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2016 πάνω από 4.500 άνθρωποι πνίγηκαν προσπαθώντας να φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Εξάλλου, στη χρηματοδότηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρθηκε χτες σε σχετική ενημέρωση ο αντιπρόσωπός της για το επιχειρησιακό κομμάτι στην Ελλάδα, Τζοβάνι Λέπρι. Ελαβε συνολικά για το Προσφυγικό, το 2016, 166,5 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν. Ειδικότερα, από το Ταμείο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων 112 εκατ. εκ των οποίων τα 80 δαπανήθηκαν για τις 19.343 θέσεις φιλοξενίας που δημιούργησε σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Και 38 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον, τόνισε ότι η Υπατη Αρμοστεία είχε την ευθύνη για την αναβάθμιση ενόψει του χειμώνα σε 15 από τα 40 κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας, ενώ τον γενικό συντονισμό του σχεδίου είχε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τη χρηματοδότρια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διευκρίνισε ότι στα υπόλοιπα 25 κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας η αναβάθμιση των υποδομών ήταν ευθύνη άλλων δέκα εταίρων του προγράμματος.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Κινητοποίηση για την υποδοχή και ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία

Το Περιστέρι των εργατών και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων γνωρίζει καλά τι σημαίνει φτώχεια, μετανάστευση και προσφυγιά και δίνει το χέρι στους χιλιάδες ξεριζωμένους και στα παιδιά τους. Καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και απομονώνει το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Το μήνυμα αυτό του περιστεριώτικου λαού έστειλε η δυναμική συγκέντρωση που διοργάνωσε χτες η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα της πόλης, που με πορεία κατέληξε στο Δημαρχείο, για να κατατεθεί το αίτημα της πλήρους και ομαλής ένταξης των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Το κεντρικό πανό της συγκέντρωσης έδινε και το στίγμα της κινητοποίησης: «Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα, απομονώνουμε τη φασιστική Χρυσή Αυγή».

Εργαζόμενοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, λαϊκοί άνθρωποι που συμμετείχαν στη διαδήλωση, απαίτησαν και πέτυχαν να υιοθετηθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τους πρόσφυγες μαθητές:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Περιστερίου καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στα σχολεία της πόλης μας και εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειές τους, οι οποίες βρέθηκαν στη χώρα μας κυνηγημένες από τη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Το Περιστέρι της προσφυγιάς, των Μικρασιατών, των Ποντίων, των Αρμενίων και των εσωτερικών μεταναστών από πολλά μέρη της Ελλάδας καταδικάζει τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές και φασιστικές αντιλήψεις που επιχειρεί να διοχετεύσει σε γονείς και μαθητές η Χρυσή Αυγή, καθώς και τις επιθέσεις που πραγματοποίησε σε σχολεία του Περιστερίου, του Περάματος και αλλού.

Η διαδήλωση κατέληξε στην αίθουσα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο
Η διαδήλωση κατέληξε στην αίθουσα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της πόλης μας, έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους αντίστοιχους πρόσφυγες από τη Συρία και αλλού, οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, χωρίς το δικαίωμα να φύγουν και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό. Ο Δήμος Περιστερίου θα προσφέρει κάθε βοήθεια που απαιτείται για την επαρκή λειτουργία των σχολείων, την καθαριότητα και τη φύλαξή τους.

Σε μια περίοδο που ακούγονται πιο δυνατά τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή και όλοι απειλούμαστε από τους ίδιους θανάσιμους κινδύνους, πιστεύουμε ότι η μόνη ασπίδα προστασίας και ελπιδοφόρας προοπτικής είναι η φιλία, η αλληλεγγύη, καθώς και η κοινή πάλη των λαών ενάντια στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και τον πόλεμο».

Ο Γρηγόρης Τιμπλαλέξης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση, σημείωσε πως όσο οι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, το λαϊκό κίνημα είναι υποχρεωμένο να ανοίξει την αγκαλιά του, τα σχολεία, όπως ακριβώς απαιτούμε να κάνουν οι αντίστοιχοι λαοί και εθνότητες που εκατομμύρια Ελληνες μετανάστες και πρόσφυγες ζουν και εργάζονται κάτω από άσχημες και άθλιες, πολλές φορές, συνθήκες.

Επεσήμανε πως οι παράγοντες που συμβάλλουν στις διαμαρτυρίες κάποιων γονέων, που δεν ανήκουν στη Χρυσή Αυγή, είναι οι υπαρκτές ελλείψεις στα σχολεία, όπως αίθουσες, καθαριότητα, θέρμανση κ.τ.λ. Στηλίτευσε, τέλος, τη στάση της δημοτικής αρχής Περιστερίου, που δεν πήρε πρωτοβουλία να συγκαλέσει το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ πίεσε δημοτικούς συμβούλους να μην προσυπογράψουν κείμενο που έλεγε απλά «καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα» .

Ο Φίλιππος Φλουσκούνης, επίσης δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσε ότι οι εργάτες καλοδέχονται τα προσφυγόπουλα και τους πρόσφυγες σαν ταξικά αδέλφια τους, «σαν ανθρώπους που και πριν τον πόλεμο ζούσαν φτωχά, δύσκολα και ήρθε ο πόλεμος και τους αποτελείωσε». Σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, τόνισε ότι ο φασισμός αντιμετωπίζεται με πάλη ενάντια στο σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό, και όχι με την υπεράσπιση της σημερινής, αστικής δημοκρατίας.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Αποφάσεις για δράσεις αλληλεγγύης

Η θερμή υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία του Περάματος και συνολικά του Πειραιά, η παραπέρα δράση για το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών, η ενίσχυση της κοινής πάλης Ελλήνων εργαζομένων, προσφύγων και μεταναστών ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το κεφάλαιο και τα μονοπώλια και η απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή από κάθε σχολείο και κάθε εργατογειτονιά, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στη συζήτηση της σύσκεψης που διοργανώθηκε χτες το απόγευμα στο Δημαρχείο του Περάματος, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν μια σειρά κλαδικών σωματείων του Πειραιά, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος, οργανώσεις γυναικών και πολλοί άλλοι μαζικοί φορείς.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελαιουργοσαπουνοποιών και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, απευθύνοντας το κάλεσμα για τη συνέχιση των δράσεων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την υποδοχή των προσφυγόπουλων, με σταθμό τη μαζική συγκέντρωση που έγινε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο Πέραμα. Τόσο από τον εισηγητή όσο και από όσους πήραν το λόγο, αναδείχθηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι χιλιάδες πρόσφυγες ζουν εγκλωβισμένοι στη χώρα κάτω από άθλιες συνθήκες, ανάμεσά τους και 20.000 παιδιά, για τα οποία καθυστέρησε η ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ενώ ακόμα και τώρα που ξεκινά η φοίτησή τους στα σχολεία η κυβέρνηση δεν εξαντλεί τα μέτρα που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τη βρώμικη επιχείρηση των μπράβων του συστήματος, των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής να παρέμβουν και να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, όπως επιδίωξαν να κάνουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ικονίου στο Πέραμα στο οποίο πρόκειται να έρθουν 25 προσφυγόπουλα.

Από τις ομιλίες αναδείχθηκε ότι υπεύθυνοι για την προσφυγιά είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και ότι είναι αναπόσπαστα δεμένη η πάλη ενάντια στο σάπιο σύστημα και τους πολέμους του με την πάλη κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Αποφάσισαν συγκέντρωση γραφικής ύλης για τα 25 προσφυγόπουλα που θα πάνε στο Δημοτικό Σχολείο του Ικονίου, ενώ για την ημέρα που τα παιδιά θα έρθουν στο σχολείο (ακόμα δεν έχει καθοριστεί) τα σωματεία και όλοι οι φορείς θα καλέσουν εργαζόμενους, γονείς, το λαό του Περάματος σε συγκέντρωση. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί για την μέρα αυτή, με απόφαση των ΔΣ των Συλλόγων τους, θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας.

Αύριο στο Αιγάλεω

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα διοργανώνει αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω στη Θηβών & Ιερά Οδό.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org