Παρασκευή 27 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εχθροί με μανδύα φίλου

Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο οι αγροτικές κινητοποιήσεις ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια, από τη μια, να αποδομήσει και να συκοφαντήσει τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και, από την άλλη, να δημιουργήσει την εντύπωση ότι άδικα κινητοποιούνται, μιας και τα περισσότερα από τα αιτήματά τους έχουν τάχα ικανοποιηθεί. Σ' αυτό το «δίπτυχο» κινούνται και τα δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών εφημερίδων, οι οποίες με διάφορες γαλιφιές προσπαθούν να υπερασπιστούν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που πλήττει και τους αγρότες. Για παράδειγμα, στο χτεσινό του φύλλο, τη μέρα δηλαδή που στηνόταν το μεγάλο μπλόκο στη Νίκαια, το «Εθνος» είχε πρωτοσέλιδο μια μεγάλη φωτογραφία με τρακτέρ και τίτλο: «Νομοθετική ρύθμιση: Εντός 60 ημερών η εξόφληση των αγροτών από τους εμπόρους». Στις μέσα σελίδες, το ρεπορτάζ συμπληρωνόταν με τίτλους όπως «Ψάχνουν νέους τρόπους αντίδρασης» οι αγρότες και με δηλώσεις αγροτοσυνδικαλιστών, δοκιμασμένων στα πάρε - δώσε με την κυβέρνηση από προηγούμενες κινητοποιήσεις, οι οποίοι δήλωναν ότι τα μπλόκα δεν φέρνουν πλέον αποτέλεσμα (λες και τα μπλόκα δεν αποτελούν κορύφωση άλλων μορφών πάλης...). Τις προηγούμενες μέρες, η ίδια εφημερίδα προσπαθούσε να δώσει διαστάσεις ίντριγκας στην υπαρκτή διαπάλη μέσα στο αγροτικό κίνημα, όπως κάνουν άλλωστε και άλλα αστικά μέσα, δείχνοντας ότι τους προβληματίζει σοβαρά ο προσανατολισμός που θα κυριαρχήσει στον αγώνα που τώρα κλιμακώνεται. Τις μέρες που έρχονται, όπως συνέβη και πέρυσι τέτοια εποχή, οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες θα ακούσουν και θα δουν πολλά, από εχθρούς που εμφανίζονται με το μανδύα του φίλου. Πλέον, όμως, έχουν την πείρα να αποκρούσουν και τις συκοφαντίες και τις βρώμικες επιθέσεις.

Το πλαίσιο του «διαλόγου»

Μιας και το 'φερε η κουβέντα, να καταγράψουμε άλλο ένα «μαργαριτάρι» της κυβέρνησης, η οποία καλεί τους αγρότες διαρκώς σε διάλογο και ισχυρίζεται ότι συμπάσχει στις δυσκολίες τους. Τα ίδια είπε τις προάλλες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος πήγε ένα βήμα πιο πέρα, αποκαλύπτοντας το πλαίσιο του «διαλόγου» που επιδιώκει η κυβέρνηση. Είπε ο Δ. Τζανακόπουλος: «Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει να υπενθυμίσουμε, είναι ότι αυτός ο διάλογος θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα και όχι μαξιμαλιστικά αιτήματα και να λαμβάνει υπόψη του και τους υπάρχοντες δημοσιονομικούς περιορισμούς». Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε γιατί δεν γράφει η κυβέρνηση το πλαίσιο αιτημάτων στους αγρότες, να τους το στείλει και να το κουβαλάνε μαζί τους όταν έρθει η ώρα να την συναντήσουν; Στην πραγματικότητα, επομένως, η κυβέρνηση τους λέει ότι θα συζητήσει μόνο για αιτήματα που η ίδια κρίνει «ρεαλιστικά» (και όχι ...«μαξιμαλιστικά») και προπάντων εντός των «δημοσιονομικών περιορισμών»! Είναι αναγκαίο, λοιπόν, οι μικρομεσαίοι αγρότες να συνειδητοποιήσουν ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσής τους σημαίνει στην πραγματικότητα σύγκρουση με αυτά τα στενά πλαίσια που θέτουν η ΚΑΠ, η ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης, στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Η βιτρίνα...

Σ' ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα στο νέο υπερ-ταμείο του ΕΦΚΑ, που δημοσιεύτηκε τις προάλλες στον Τύπο, διαβάζουμε, μεταξύ άλλων: «Τα μυστικά του ΕΦΚΑ: Ενας τεράστιος ασφαλιστικός φορέας για όλους τους Ελληνες. Μια επανάσταση στην εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων που ακόμα είναι στα σκαριά, αλλά χτίζεται σε γερά θεμέλια. Τέλος στις ουρές και στις χαμένες εργατοώρες. Σύγχρονο σύστημα δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Κινητή και ακίνητη περιουσία σωσίβιο για την προσωπική διαφορά». Η αγιογραφία του ΕΦΚΑ παραπέμπει σε ...πληρωμένη καταχώριση του υπουργείου Εργασίας, αλλά δεν είναι, μιας και η εφημερίδα που το δημοσιεύει προσπαθεί να κρατήσει «ισορροπίες», παρουσιάζοντας και τις απόψεις ορισμένων συνδικαλιστών. Αυτό που μένει, πάντως, στο τέλος είναι η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση φτιάχνει έναν καινοτόμο και «φιλικό» σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους οργανισμό, που αντικαθιστά το τέρας της γραφειοκρατίας, το οποίο φώλιαζε έως τώρα στα υπάρχοντα κατακερματισμένα Ταμεία.

... και η ουσία

Ποια είναι όμως η ουσία; Οτι ένας αυτονόητος και αναγκαίος εκσυγχρονισμός στο λειτουργικό του ασφαλιστικού συστήματος, όπως είναι η αυτοματοποίηση ορισμένων υπηρεσιών, αξιοποιείται για να κρυφτεί ότι με το νέο σύστημα, ο ΕΦΚΑ θα δίνει συντάξεις μέχρι και 45% μικρότερες από το προηγούμενο, ότι τα ελλείμματά του είναι το άλλοθι των επόμενων ανατροπών και ότι η αξιοποίηση της περιουσίας του βάζει ακόμα περισσότερο τους ιδιώτες στη διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος. Επομένως, καλή η τεχνολογία και η αυτοματοποίηση, που θα έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια σε όλα τα Ταμεία, αλλά όχι να κοροϊδεύουν και τους ασφαλισμένους ότι έτσι θα σωθούν ή και θα βελτιωθούν οι συντάξεις και οι παροχές.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org