Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μερική ανεργία» και «μερική εργασία» οι δύο πυλώνες της ευελιξίας

Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις ομαδικές απολύσεις και τη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων

Τη «μερική ανεργία», ως μια «νέα» μορφή υποαπασχόλησης, σερβίρει για «φάρμακο» στους απολυμένους και στους υπό απόλυση εργάτες η Κομισιόν, δίπλα στις τόσες άλλες μορφές της «ευελιξίας» που προωθεί συστηματικά σε όλα τα κράτη - μέλη της η ΕΕ, με στόχο τη θωράκιση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το 2016, ένας στους τέσσερις μισθωτούς απασχολείται με μερική και εκ περιτροπής εργασία, ενώ οι αμοιβές τους είναι σε κάθε περίπτωση κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά. Επίσης, το 63,2% των μισθωτών έχουν εισόδημα από μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα μέχρι 1.000 ευρώ μεικτά!

Κατοχύρωση και παραπέρα επέκταση της ευελιξίας θα φέρει και η εφαρμογή του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», που συζητήθηκε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο και προβλέπει τη διαμόρφωση ενός «ελάχιστου πλαισίου κανόνων» στις εθνικές αγορές εργασίας και στα συστήματα κοινωνικής Πρόνοιας, με γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.


ΣΕΛ.  12   -   13

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ