Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κύπρο ο Πρ. Παυλόπουλος

Από τη συνάντηση των Προέδρων Κύπρου και Ελλάδας

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση των Προέδρων Κύπρου και Ελλάδας
Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της οποίας χτες είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις κοινές τους δηλώσεις, ο Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για μια λύση «που να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» και «να μη μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους - μέλους της ΕΕ» με παρουσία τρίτων χωρών ως εγγυητριών και των στρατευμάτων τους. Σε αυτή την πορεία, όπως είπε, η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα ταυτισμένες και υποστήριξε ότι «χωρίς ενότητα και κοινούς στόχους δεν επιτυγχάνονται αυτά που δικαιούται ένας λαός».

Ο Πρ. Παυλόπουλος, απ' την πλευρά του, ανέφερε ότι «ποτέ στο παρελθόν Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα» δεν «ήταν τόσο ενωμένες». Υποστήριξε ότι στις συζητήσεις «δεν υπάρχουν έξωθεν πιέσεις», επειδή «έχουν αντιληφθεί την ορθότητα των θέσεων - των κοινών μας θέσεων» και επιπλέον, πρόσθεσε, «υπάρχει συμπαράσταση, ιδίως από την πλευρά των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», επειδή «υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κύπρου κατά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνέστησε στην Τουρκία «να δεχθεί μία λύση η οποία αφήνει την Κύπρο να πορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο σκληρό πυρήνα στην Ευρωζώνη (...) Ούτε στρατεύματα κατοχής μπορεί να υπάρξουν ούτε εγγυήσεις. Ολα αυτά είναι εντελώς αναχρονιστικά, απαράδεκτα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης». Βεβαίως, τα περί «ευρωπαϊκού κεκτημένου» και της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ που θα συμβάλλει στη λύση του Κυπριακού, ο λαός της Κύπρου και άλλοι λαοί τα έχουν βιώσει στην πλάτη τους. Τα διάφορα κομπρεμί που κάνουν οι αστικές τάξεις δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, έκρινε σκόπιμο να «καταστήσει σαφές προς κάθε κατεύθυνση» ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αυτή την ευθύνη και αυτή την τιμή, όλοι οι υπόλοιποι του συμπαριστάμεθα. Και του συμπαριστάμεθα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη. Αυτό για να πάψουν να υπάρχουν οποιεσδήποτε σπερμολογίες οι οποίες - το τονίζω - πέραν του ότι απέχουν πόρρω της αληθείας, βλάπτουν την Εθνική μας υπόθεση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ