Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για την πληροφόρηση και τη γνώση

Σύμφωνα με τη Θέση ν.40, στο σημείο που αναφέρεται: Ενα επιπλέον εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε στην παραπάνω προσπάθεια, είναι το γεγονός ότι και μέσα στο Κόμμα ασκεί επίδραση η τάση που παρατηρείται στην κοινωνία, για υποκατάσταση της γνώσης από την πληροφορία...

Καθώς και σχετικά με τη Θέση ν.81, που αναφέρεται: η υστέρηση στα θέματα προπαγάνδας, παρέμβασης στο διαδίκτυο κ.λπ.

Η τάση αυτή της υποκατάστασης της γνώσης από την πληροφορία αναπτύσσεται παράλληλα με την εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων, ως κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας, αλλά και τη γρήγορη και αποσπασματική ακόμα, ανάγνωση πληροφοριών.

Πληροφοριών που η εγκυρότητά τους έγκειται στη γνώμη και οπτική του εκάστοτε συγγραφέα, της τάδε ιστοσελίδας και blog. Η αυτή γνώμη, δε, ανακαλύπτουμε πως είναι καθοδηγούμενη, ενώ διαδίδεται σαν να είναι αληθινό γεγονός.

Δεν μπαίνουμε στον κόπο να την εξακριβώσουμε, πόσο μάλλον να περάσουμε στο στάδιο της περαιτέρω επιμόρφωσης, της απόκτησης γνώσης - ευσταθεί το γεγονός ότι οδήγησε σε αυτό, τις αιτίες του αντικειμενικές και υποκειμενικές, ώστε να έχουμε την ικανότητα να κρίνουμε τότε μόνο. Οι πληροφορίες αυτές πολλές φορές είναι ψευδείς, ακόμα κι από ενημερωτικά μέσα που θεωρούνται έγκριτα από χιλιάδες κόσμου, όπως πρόσφατα η «Guardian», που είχε παραποιήσει συνέντευξη του Assange, προσθέτοντας και δηλώσεις που ο ίδιος δεν είχε κάνει.

Πέραν του προσωπικού χρέους του καθένα μας να μπαίνει στη διαδικασία να εξακριβώνει και να μελετά, χρειάζεται διάθεση χρόνου, που δεν παρέχεται. Αναλώνεται στις εργατοώρες, δεν εξυπηρετεί δε το καπιταλιστικό σύστημα η παιδεία και η καλλιέργεια, παρά μόνο η στείρα εξειδίκευση. Οι σκεπτόμενοι άνθρωποι δεν είναι εύκολα χειραγωγήσιμοι, ώστε να γίνονται βορά των συμφερόντων εκείνων που μέσω των εύκολων τίτλων και τσιτάτων, δημιουργούν απαίδευτους οπαδούς, ψηφοφόρους κ.λπ.

Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει κάποιος να επαγρυπνεί, να καταλήγει στη γνώση, να την επιλέγει. Εδώ θα έπρεπε να επεμβαίνει ένας μηχανισμός τέτοιος που να χρησιμοποιεί μέσα όπως facebook - twitter κ.λπ., επηρεάζοντας και προτρέποντας σε ολοκληρωμένη διερεύνηση, στη μελέτη. Οχι μόνο παραπέμποντας σε πηγές και ιστορικά γεγονότα, αλλά αξιοποιώντας και την καθημερινή επαφή, την ανάδειξη της αναγκαιότητας της γνώσης. Για παράδειγμα, μαρξιστικά μαθήματα και αναλύσεις να εξαπλώνονται και σε κύκλους φίλων και οπαδών, πέραν των ΟΒ.

Επίσης, να χρησιμοποιείται σαν προπαγανδιστικό όπλο το ίδιο αυτό μέσο. Εκτός από τον «Ριζοσπάστη», τον «902», που μόνο κάποιος συνειδητά επιλέγει για να ενημερωθεί, να αναπτυχθούν άλλες μορφές επέμβασης, προοδευτικά blogs κ.λπ. Τέτοια που να ωθούν και να προτρέπουν στη γνωσιακή εμπειρία, στην κριτική σκέψη. Η γρήγορη πληροφόρηση, χωρίς εξακρίβωση, είναι όπλο του καπιταλισμού για τη γνωσιακή λοβοτομή, ας το χρησιμοποιήσουμε εναντίον του.


Πετρόγιαννου Ελένη
Μαγούλα Αττικής


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ