Παρασκευή 20 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τη δουλειά μας

Η ιδεολογικοπολιτική θωράκιση των δυνάμεών μας οφείλουμε να είναι κύριο μέλημά μας, καθώς η αστική τάξη βομβαρδίζει το λαό με καταιγισμό ιδεολογημάτων, προπαγάνδας, διαστρεβλώσεων, αυταπατών, έντονων διλημμάτων. Σκοπός, η διαρκής ενσωμάτωση του λαού, η ενεργοποίηση συντηρητικών αντανακλαστικών, η άμβλυνση και αλλοίωση των κριτηρίων με τα οποία ένας εργάτης πρέπει να προσεγγίζει τα πράγματα. Η προσπάθεια καταβύθισης του ταξικού κριτηρίου μπροστά στο «εθνικό», στο «κοινό συμφέρον». Η προσπάθεια να μην πιστέψει η εργατική τάξη στη δύναμή της, να κάνει δικό της πιστεύω ότι «τίποτα δεν γίνεται με τη συμμετοχή της στους αγώνες». Να μην προσεγγίσει ο λαός την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Αυτή η σύνθετη πραγματικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια Κομματική Οργάνωση με μια λογική δράσης μόνο ή κυρίως μπροστά σε «σταθμούς». Με αποσπασματικές ενέργειες, χωρίς συνέχεια και έλεγχο, με ασαφή στόχευση για το τι πάμε να πετύχουμε κάθε φορά. Με αποστεωμένες ενέργειες από το απαραίτητο ιδεολογικό και πολιτικό φορτίο, τέτοιες που ορισμένες φορές μπορεί να οδηγούν σε τυπική διαδικασία, που δεν προωθούν και δεν ενισχύουν ούτε την αυτοπεποίθηση αυτών που συμμετέχουν, ούτε τα αποτελέσματα που είναι κάθε φορά δυνατόν να επιτευχθούν.

Δεν παραγνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα, εμπεριέχει έντονα τα στοιχεία της απογοήτευσης, της αναμονής πλατιών εργατικών - λαϊκών τμημάτων, της υποχώρησης μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου. Παίρνοντας όμως υπόψη αυτήν την πραγματικότητα, οφείλουμε ταυτόχρονα να βλέπουμε τις δυνατότητες που γεννά η ταξική πάλη. Να έχουμε εμπιστοσύνη στο λαϊκό αισθητήριο, να μην παρασυρόμαστε από το γενικό «ο κόσμος δεν καταλαβαίνει», αυτός είναι ο δρόμος της αποστράτευσης. Σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε στη γειτονιά μας, κυρίως στη δουλειά που κάνουμε σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Να δούμε νέους τρόπους, μορφές παρέμβασης, βοηθώντας συντρόφους που είναι χρεωμένοι στους συγκεκριμένους χώρους, να έχουν υπομονή. Η προσπάθεια που κάναμε πρόσφατα με μερική ανανέωση των δυνάμεών μας, που δεν έχουν την τριβή ετών, φάνηκε να έχει ένα μικρό θετικό αποτέλεσμα. Πρέπει να εκπαιδευτούμε, να ξεχωρίζουμε, αξιοποιώντας και την παραμικρή χαραμάδα, για να φτιαχτεί υποδομή, τίποτα δεν πάει χαμένο, ακόμα και η προσέγγιση ενός εργάτη για λίγα λεπτά έξω από την πύλη.

Βασικός και ενιαίος στόχος όλων των δυνάμεών μας είναι να ριζώσουμε γερά στην εργατική τάξη, να πατήσουμε πάνω στα θετικά βήματα που έχουμε κάνει και να τα εδραιώσουμε περισσότερο. Να ενισχύσουμε τον προσανατολισμό μας για πολύπλευρη παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, να γενικεύσουμε θετικά παραδείγματα τέτοιας δράσης, να τα ενθαρρύνουμε κι άλλο. Να έχουν όλοι οι σύντροφοι καθήκοντα με συγκεκριμένη δουλειά στο πλαίσιο αυτού του προσανατολισμού και ιεράρχησης. Να κατανοηθεί το ενιαίο καθήκον οικοδόμησης του Κόμματος στους χώρους δουλειάς ως αυτό που έχει την πρώτιστη σημασία, το ότι είμαστε εδαφικές ΚΟΒ δεν μας αποσπά από αυτό το καθήκον. Σ' αυτό το σκοπό εντάσσεται η προσπάθεια που κάνουμε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο, έναν εργασιακό χώρο που συγκεντρώνει πολλούς νέους εργαζόμενους, κυρίως στο Εμπόριο και τον Επισιτισμό. Η προσπάθειά μας για την δημιουργία ομάδας εργασίας από την εδαφική και τις δύο κλαδικές είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, όμως είναι σημαντικό ότι έχει ξεκινήσει και δεν έχει μείνει στο σχεδιασμό, στα χαρτιά.

Υπάρχουν δυνατότητες, τίποτα δεν μένει στατικό. Πολλές φορές ακούμε: «Καλά όλα αυτά, αλλά με τι δυνάμεις μπορούμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο;». Ξεκινάς με τις δυνάμεις που έχεις και ιεραρχείς. Η πείρα έχει δείξει ότι στην πορεία βγαίνουν και νέες, που είναι διατεθειμένες να παλέψουν ή έστω να ακούσουν αυτά που λέει το ΚΚΕ. Ηταν κατάκτηση οι συσκέψεις που κάναμε με ανθρώπους σε παραγωγική ηλικία. Το πρώτο βήμα έγινε. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι στο χέρι μας, να καταφέρουμε αυτές τις δυνάμεις να τις βοηθήσουμε να κάνουν επιπλέον βήματα, να προστατεύουν την αρχική τους επιλογή, να φύγουν από την ακινησία και να μπουν στον αγώνα. Παράλληλα, έχουμε να πάρουμε και εμείς από αυτή τη σχέση. Να ακούσουμε πώς σκέφτονται, πώς έχουν στο μυαλό τους όσα λέμε. Ετσι βελτιωνόμαστε και εμείς, μπαίνουμε στη διαδικασία να μελετήσουμε περισσότερο, να εμβαθύνουμε στις εξελίξεις. Ετσι θα μπορούμε, ανάλογα σε ποιον απευθυνόμαστε, να ανοίγουμε το ζήτημα της εξουσίας ουσιαστικά, προβάλλοντας παραδείγματα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του συνομιλητή μας.

Η πορεία προς το 20ό Συνέδριο, οι συζητήσεις που θα κάνουμε πάνω στις Θέσεις, πρέπει να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε μπροστά μας τις εσωκομματικές διαδικασίες. Σε αυτή τη σημαντική περίοδο οφείλουμε να ετοιμάσουμε σωστά τις συνελεύσεις, να αφιερώσουμε χρόνο στην κατάλληλη προετοιμασία των συντρόφων. Να μην τσιγκουνευτούμε χρόνο στην άρτια διεξαγωγή τους, να επιδιώξουμε όλο το κομματικό δυναμικό να βγει πιο δυνατό, με πιο βαθιά κατανόηση των εξελίξεων, με πιο σαφή και συγκεκριμένη στόχευση, με βάση τα καθήκοντα που μπαίνουν στις Θέσεις, τι πάει να πετύχει η ΚΟΒ, πού στοχεύει, τι αναλαμβάνει ο κάθε σύντροφος. Να αξιολογηθεί πού δυσκολευτήκαμε την προηγούμενη περίοδο και τι μέτρα θα πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και πιο σύνθετα καθήκοντα που οι ίδιες οι εξελίξεις γεννούν. Είναι γεγονός ότι πολυτέλεια για χαλάρωση δεν υπάρχει. Εκτός από τα καθήκοντα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την επίθεση που γίνεται στο Κόμμα, η οποία θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε στο Συνέδριο. Επίθεση σε πολλά επίπεδα και με διάφορα μέσα - ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζουμε τι μορφή θα πάρει. Η νομιμότητα δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει. Εχουν τους τρόπους και τους μηχανισμούς να στήνουν προβοκάτσιες, να προχωρούν στη συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών μας. Εχουν σχέδιο προκειμένου να μαθαίνουν τους σχεδιασμούς του Κόμματος, προσπαθούν άμεσα ή έμμεσα να συγκεντρώνουν πληροφορίες. Μία ατσαλωμένη ιδεολογικοπολιτικά ΚΟΒ θα είναι σε θέση, θα έχει εκείνα τα αντανακλαστικά που απαιτούνται, για να αντιμετωπίσει την όποια επίθεση.

Μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα, να οργανώσουμε πιο καλά τη δουλειά μας. Σε πείσμα των καιρών που καλούν σε αποστράτευση, μοιρολατρία και σε ανοχή του «μικρότερου κακού», το ΚΚΕ εξοπλισμένο με τη σύγχρονη επαναστατική του στρατηγική, με συσσωρευμένη πείρα από δυσκολίες και καμπές της πάλης, με κριτήριο και τις δυνατότητες που γεννά η διαρκής ταξική αναμέτρηση και η σύγκρουση των δύο κόσμων, του εργατικού και του αστικού, δείχνει το δύσβατο αλλά σίγουρο δρόμο που πρέπει να προχωρήσει η εργατική τάξη. Οι Θέσεις του 20ού Συνεδρίου συμβάλλουν σε όλα τα παραπάνω.


Παπαδοπούλου Αρτεμις
Γραμματέας ΚΟΒ Ανω Μπραχαμίου


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org