Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Γενάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12634

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους

Σήμερα, στις 10.30 π.μ., η συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα


ΣΕΛ.  7
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να μετατρέψει την οργή και δυσαρέσκειά του σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό


ΣΕΛ.  4  -  5

Με ανεργία στα ύψη και εργασία - λάστιχο η ανάκαμψη για το κεφάλαιο!

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και τα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη» δίνουν την εφιαλτική εικόνα που διαγράφεται για το λαό από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης

  • Σε ορίζοντα δύο τουλάχιστον δεκαετιών και με εφαλτήριο την αντιλαϊκή πολιτική και τις αναδιαρθρώσεις, που αποσκοπούν στην ανάκαμψη του κεφαλαίου, προδιαγράφεται η αποκατάσταση της επίσημης ανεργίας από το 23% στα επίπεδα πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα, σύμφωνα και με εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι η ανεργία θα μειώνεται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το χρόνο.
  • Ακόμα και αυτή η αναιμική κατ' έτος μείωση της ανεργίας θα γίνει με το μοίρασμα μιας νέας θέσης εργασίας σε δύο και τρεις εργαζόμενους, όπως φανερώνουν τα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη», σύμφωνα με τα οποία έξι στις δέκα νέες προσλήψεις είναι με μερική και εκ περιτροπής εργασία, ενώ μ' αυτές τις άθλιες μορφές απασχολείται σήμερα ένας στους τέσσερις μισθωτούς.
  • Η ανάκαμψη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει. Τώρα πρέπει να χαράξει δική του πορεία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που συνθλίβει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, σε ανάπτυξη και κρίση.

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Μπουμ» στην ευελιξία

Το «μπουμ» της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και η δραματική συρρίκνωση των μισθών για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων καταγράφονται, για άλλη μια χρονιά, στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» για το 2016.

Η μονιμοποίηση και δραματική επέκταση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, που μαζί με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου αφορούν πλέον το 1/3 του συνόλου των μισθωτών, το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί λαμβάνουν το μήνα 100 και 200 ευρώ μισθό, ενώ πλέον το 50% έχει μηνιαίο εισόδημα ως «ταβάνι» τα 800 ευρώ μεικτά, αποδεικνύουν τον πραγματικό στόχο, αλλά και την αποτελεσματικότητα των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν με ιδιαίτερη ένταση τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Με αυτά τα μέτρα, η εργατική δύναμη γίνεται διαρκώς φθηνότερη για το κεφάλαιο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, από την οποία όμως τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν τα λαϊκά στρώματα.

Οταν, μάλιστα, μπροστά σ' αυτήν τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας η κυβέρνηση βλέπει «θετική δυναμική», γίνεται φανερό ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» που υπόσχεται, θα είναι ένα δράμα δίχως τέλος και όχι το τέλος του δράματος για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, όπως τους υπόσχονται.

Οπως, άλλωστε, προκύπτει και από την απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν στερείται φαντασίας στην εξεύρεση εργαλείων για να τονώνει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ετσι, δίπλα σε όλα τα «λουλούδια της ευελιξίας», προσθέτει άλλο ένα: Τη «μερική ανεργία», ως μια νέα μορφή απασχόλησης, που τη σερβίρει σαν φάρμακο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την «ομαλή προσαρμογή της αγοράς εργασίας»!

Σ' αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε χτες το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», ο ψευδεπίγραφος «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων», που αυτό το διάστημα προωθείται στην ΕΕ, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η συστηματοποίηση και η αξιοποίηση με ένα μίνιμουμ κοινών κανόνων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, προκειμένου να ρυθμιστούν ζητήματα που έχουν σχέση με τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε κράτη και σε κλάδους, και όχι βέβαια για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα όσων «ξεροσταλιάζουν» στην ευελιξία και διαρκώς αυξάνονται.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι αυτό που στη χώρα μας εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως «εξαίρεση» στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» αποτελεί τον κανόνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εναν κανόνα που το κεφάλαιο και τα όργανα της ΕΕ επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν με κάθε μέσο, αφαιρώντας «διά πυρός και σιδήρου» τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Το ζοφερό αυτό μέλλον για την εργατική τάξη όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και άλλων χωρών, υπέδειξε με τον τρόπο του και ο «πολύς» Π. Τόμσεν του ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι η ανεργία στη χώρα μας θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα μόνο μετά από δύο δεκαετίες. Ανάλογες εκτιμήσεις για την πορεία της ανεργίας, σε σχέση πάντα με τις μεγάλες επισφάλειες της οικονομίας, κάνουν κι άλλοι αστοί μελετητές, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες.

Αν πρέπει να κρατήσουν κάτι οι εργαζόμενοι με αφορμή τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, είναι ότι η «ανάπτυξη» που τάζουν οι εγχώριοι και ξένοι υπερασπιστές της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ακόμα και όταν επέλθει, θα έχει τεράστια ποσοστά ανεργίας, ενώ το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δεν πρόκειται να επαναφέρουν στα επίπεδα πριν από την κρίση κανένα από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Ακριβώς μπροστά στην προοπτική της μόνιμα υψηλής ανεργίας, η απάντηση που εμφανίζουν ως «λύση» είναι «ευελιξία και πάλι ευελιξία», ελαχιστοποίηση του εργατικού εισοδήματος και οριστική ταφόπλακα στη σταθερή και πλήρη εργασία. Αυτό το μέλλον δεν πρέπει να το δεχτούν οι εργαζόμενοι για τα παιδιά τους.

Ο δρόμος, για να ανακτήσει το κεφάλαιο την υψηλή κερδοφορία του, ανοίγεται στα συντρίμμια των δικών τους δικαιωμάτων. Κι αυτός ο δρόμος δεν είναι των εργαζομένων και του λαού.


ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Διευρύνονται οι δυνάμεις που μπαίνουν στη μάχη
  • Συγκέντρωση στις 25 Γενάρη, στις 3 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας
  • Κινητοποίηση την ίδια μέρα, στις 12 μ., έξω από το «Athens Ledra»

Τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης, την Τετάρτη 25 Γενάρη, προετοιμάζουν 36 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από τον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων.


ΣΕΛ.  10


ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΗΠΑ
Αβεβαιότητες στην οικονομία και ενδοαστικές κόντρες

ΣΕΛ.  11
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί την επόμενη βδομάδα

ΣΕΛ.  9
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από Δευτέρα ξεκινούν το στήσιμο μπλόκων σε όλη τη χώρα

Με δίκαια αιτήματα που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους


ΣΕΛ.  15
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σταθερά στις επάλξεις του αγώνα

ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ